Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjetil Jansrud tok medalje i sitt tredje strake OL

Jansrud inn på eksklusiv liste: - Er det sant? Nå er jeg stolt

Kjetil Jansrud (32) tok sølv bak Aksel Lund Svindal i dagens utfor. Med det skrev han seg inn som en av tidenes OL-alpinister.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Kjetil Jansrud skrev seg i dag inn i historiebøkene som en av alpinhistoriens ypperst utøvere.

Fra før var han regjerende OL-mester i super-G og 32-åringen fra Vinstra tok også sølv i storslalåm under OL i Vancouver i 2010.

Dermed tok han onsdag sølvmedalje i sitt tredje strake OL. Det forteller en hel del om Jansrud. Han er med og kjemper i alle løp han stiller opp i. Helg etter helg. År etter år.

OL 2018: Her får du alt om dagens viktigste medaljer. Sindre Wiig Nordby er skiimitator og dagens gjest, og viser triksene til våre beste utøvere. Med Morten Pedersen som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

Historisk bragd

Store alpinnavn som Ingemar Stenmark, Jean-Claude Killy og Herman Meier greide «bare» to på rad. Det samme gjelder Kjetil André Aamodt, til tross for at han tok medalje i fire mesterskap, greide han aldri tre på rad.

De tre som har greid det før er:

1. Ivica Kostelic (Tok tre sølvmedaljer på rad i kombinasjonen mellom 2006-2014 i tillegg til slalåm-sølv i 2010).

2. Lasse Kjus (kombi-gull 1994, sølv i utfor og kombinert i 1998 og utfor-sølv og bronse i storslalåm i 2002).

3. Alberto Tomba (Gull slalåm og storslalåm i 1988, gull i storslalåm og sølv i slalåm i 1992 og sølv i slalåm 1994.

Og nå, Kjetil Jansrud.

Stolt Jansrud

PALLPLASSERINGER: Det ble en festdag i alpint for Norge, med blant annet et historisk gull til Aksel Lund Svindal i utfor. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet / AFP / AP / NTB/Scanpix Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Jansrud kan dermed sette seg i samme bås som flere av sportens absolutte enere. ​

- Er det sant? Det visste jeg ikke, sa Jansrud til Dagbladet, før han fortsatte:

- Kult. Det var rått faktisk. Det er over en 12-årsperiode også, noe som gjør meg stolt. Det kommer også flere muligheter, forhåpentligvis.

- Du kan bli den første til å ta i fire OL?

- Haha, det er det ingen garantier for.

- Nei, men du har jo muligheten?

- I teorien, ja, sa Jansrud, smilte lurt og hastet videre til pressekonferanse. Sølvet skulle feires.

- En råtass

Det ble fryktelig jevnt i toppen av dagens utfor. Mellom gullvinner Svindal og bronsevinner Beat Feuz skilte det 18 hundredeler.

Da Jansrud kom i mål fra startnummer ni, så han at gulløpet var kjørt, og 32-åringen skrek ut.

- Hva sa du egentlig?

ET LITE SEKUNDS SKUFFELSE: Men så hyllet Kjetil Jansrud lagkameraten Aksel Lund Svindal. Foto: Hans Arne Vedlog
ET LITE SEKUNDS SKUFFELSE: Men så hyllet Kjetil Jansrud lagkameraten Aksel Lund Svindal. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Jeg sa vel bare at Aksel er en råtass. Det er det ene halvsekundet hvor man er skuffet over røde tall, så ser man Aksel og vet at han er rå. Jeg visste at jeg måtte gi bra gass i dag om jeg skulle være med i fighten. Akkurat i det øyeblikket hvor man ser hans navn øverst på resultatlista tenker man at han er rå, sier Jansrud til Dagbladet.

Til tross for at det ble en norsk festdag, er det Svindal som kan skrive seg inn i historiebøkene som den store vinneren.

Selv om han var skuffet med en gang, gikk det kort tid før 32-åringen fra Vinstra smilte om kapp med sola og hyllet lagkameraten. De to sto sammen i målområdet, tok en selfie og snakket inntil det ble klart at gull og sølv endte opp i norske hender:

- Jeg er superfornøyd med sølv. Det er et privilegium innad i et team å være de to som gjør opp den gjeveste medaljene. Det har skjedd litt for ofte i det siste at folk får inntrykk av at vi er i fighten hele tiden, men det er ikke så enkelt. Vi snakket om det da vi var på toppen at det eneste vi kan gjøre er å kjøre, sier Jansrud.

Ny sjanse fredag

De norske gutta får kort hviletid før de skal kjøre super-G fredag morgen. Det er under 24 timer til, og før det venter medaljeseremoni, et nytt møte med media og en biltur tilbake til hotellet de bor på.

Hele veien må Jansrud tenke på de 12 hundredelene han manglet for å ta gullet. Men revansjelysten, det er han ikke:

- Nei, på ingen måte. Jeg er ikke skrudd sammen sånn. Man vil ha gullet, men man vil ha et snev av å ikke være skuffet samtidig som man ville ha gullet. Jeg må sette en strek og finne ut hvor konkurransemenneske slutter og menneske som er et del av et lag slår inn. Det er utelukkende en gledens dag, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!