Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jansrud kan takke de norske alpintalentene for superresultatene

Lærer av unggutta.

LÆRER: Kjetil Jansrud har mye å lære bort til de norske alpintalentene som er på vei opp, men han har noe å lære av dem også. Her fra gårsdagens utfortrening. Foto: AP / Keystone / Jean-Christophe Bott / NTB Scanpix
LÆRER: Kjetil Jansrud har mye å lære bort til de norske alpintalentene som er på vei opp, men han har noe å lære av dem også. Her fra gårsdagens utfortrening. Foto: AP / Keystone / Jean-Christophe Bott / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Kjetil Jansrud leverte tidenes resultatrekke før jul. Det kan han takke den nye norske generasjonen alpinister for.

29-åringen hadde en helt ellevill innledning på sesongen, og sikret seg tre førsteplasser og to andreplasser i verdenscupen allerede før julekvelden.

Etter nissetida har han ikke levert like sterkt, men gårsdagens treningsomgang i utfor, i sveitsiske Wengen, tyder på at Vinstra-gutten fortsatt er i form. Han var tredje raskest, 89 hundredeler bak Matthias Mayer.

- Jeg kjørte bra den første halvdelen, men det var en del å ta tak i den siste, sier Jansrud, som brukte kvelden i går på å studere video av treningsløpet.

I utgangspunktet skulle det vært gjennomført utfortrening i Wengen både i går, i dag og i morgen, men mye vind og generelt dårlig vær kan ødelegge for både treninger og konkurransene til helga.

Inspirasjon Det bruker Jansrud imidlertid lite energi på. Han vet godt hva som er viktig for å kunne prestere som toppidrettsutøver, og å irritere seg over dårlig vær gir ham lite.

Da henter han isteden energi fra resten av det norske landslaget.

I helga hyllet nemlig 29-åringen både egne lagkamerater og trenere da han mottok prisene for årets mannlige utøver og utøvernes pris på idrettsgallaen.

Henrik Kristoffersen (20) fikk sitt store gjennombrudd sist sesong, mens Sebastian Foss Solevåg (23) tok sin første pallplassering 6. januar.

Jansrud er glad for at Kristoffersen, Solevåg og flere av de andre unggutta setter press på ham selv og langtidsskadde Aksel Lund Svindal.

- Unggutta har gjort det veldig bra. Jeg har mye å lære av dem. De er en annen generasjon enn oss, og er nok enda mer proffe i alt de gjør. De utvikler seg stort hele tida, og det gjør at Aksel og jeg holder formen vedlike, sier han til Dagbladet.

Lærer av unggutta Landslagstrener Håvard Tjørhom, som fikk prisen som årets trener på idrettsgallaen, peker på det samme.

- Unggutta har enormt mye å lære av Kjetil, men han har også noe å lære av dem. Da tenker jeg på ting som pågangsmot og å være offensiv. I tillegg er de unge gode på trening, og det presser de eldre gutta til å ta i både på teknisk skitrening og barmarkstrening. Med den miksen vi har på laget nå er vi i en sinnssyk god posisjon, sier Tjørhom til Dagbladet.

- Unggutta våre er alle veldig god trent, så uansett hvilken treningsøvelse vi kjører, så er det alltid en som presser Aksel og Kjetil til å heve seg, legger han til.

Kvinnelaget og herrelaget trener lite sammen på grunn av litt for stor nivåforskjell, men Tjørhom forteller at også Nina Løseth, som sikret seg sin første pallplass i verdenscupen 4. januar, blir inspirert av Jansrud - og omvendt.

- Selv om de ikke trener sammen daglig, er de i samme båt, altså på det norske landslaget. Dessuten bor jo Kjetil og Nina i samme blokk i Oslo, så de kjenner hverandre godt, sier han.

VIKTIG: Henrik Kristoffersen har oppnådd best resultater av de norske alpintalentene så langt, men det er flere på vei. Det betyr mye for Kjetil Jansrud. Foto: AP / Giovanni Auletta / NTB Scanpix
VIKTIG: Henrik Kristoffersen har oppnådd best resultater av de norske alpintalentene så langt, men det er flere på vei. Det betyr mye for Kjetil Jansrud. Foto: AP / Giovanni Auletta / NTB Scanpix Vis mer