Jansrud tror han får varige mén av alpinkarrieren

- Må regne med noen skavanker.

TØFFE TAK: Kjetil Jansrud sliter med ryggen, men det nytter ikke å hvile seg til suksess i toppidrett. Foto: Lars Eivind Bones
TØFFE TAK: Kjetil Jansrud sliter med ryggen, men det nytter ikke å hvile seg til suksess i toppidrett. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

(Dagbladet): Han har kranglet med sin egen rygg i seks år. Akkurat nå er de inne i en dårlig periode. Men Kjetil Jansrud nekter å gi opp alpinkarrieren — selv om det betyr at han må leve med smerter også den dagen han stabler bort konkurranseskiene for godt.

- Jeg tror man må regne med noen skavanker etter en karriere som alpinist. Det er ytterst få som ikke har det. Men jeg føler ikke at jeg ofrer helsa på en måte som gjør at jeg får nedsatt livskvaliteten de neste førti åra, sier Jansrud til Dagbladet.

Familien lurte 26-åringen innrømmer at ryggen er vond akkurat nå, så vond at han ikke kan trene som planlagt. Slik har det altså vært periodevis helt siden han pådro seg en belastningsskade sommeren 2006.

Etter å ha gjort en fin OL-debut i Torino den vinteren, slo ryggen seg helt vrang. I halvannet år var han plassert på sidelinja. I løpet av den tida måtte han gå noen runder med seg selv — ikke minst fordi han fikk mange spørsmål om framtida.

- Det var flere som spurte om jeg ikke skulle legge opp eller begynne å studere. Mange ymtet frampå, til og med min egen familie. De lurte på hvordan jeg tenkte, forteller Jansrud.

OL-sølv Han valgte kun å tenke på én ting: Å komme seg tilbake på ski.

- Jeg hadde egentlig ingen andre incentiver for å komme tilbake enn gleden ved å stå på ski, og gleden av å tilhøre et miljø. Det var rett og slett kjipt å sitte hjemme og se på renn. Da skjønner man at alt går videre uten deg. Man kan ikke ta for gitt at man er en del av noe. Jeg tror mange idrettsutøvere tar ting som en selvfølge, blir sløve med treninga og hviler på sine laurbær. Sånn sett lærte jeg mye av det avbrekket, konstaterer Jansrud.

Etterpå har han vist at det er fullt mulig å trosse problemene. I 2010 tok han OL-sølv i storslalåm.

Tre gullmuligheter Til slutt kom også den første verdenscupseieren. Det tok sin tid, men 4.mars skjedde det endelig. Grenen var super-G og stedet var Kvitfjell, gudbrandsdølens egen hjemmebane.

Nå mener Jansrud han er konkurransedyktig i alle disipliner — unntatt den som var hans spesialgren i starten av karrieren, nemlig slalåm. Det gir ham et helt annet utgangspunkt før VM i Schladming i februar.

- VM blir mye større når man kan hevde seg i flere renn. Man slipper litt av presset det er når man bare har én sjanse. Jeg føler meg konkurransedyktig i utfor, super-G og storslalåm, og det er en ny situasjon for meg, sier Jansrud til Dagbladet.

- Hvilken disiplin kommer gullet i?

- Jeg har veldig lyst til å si super-G. Men hvis jeg får velge, blir det utfor. Det er gullet som henger høyest, det er alpinsportens formel 1. Men det hadde også vært stort å få det til i storslalåm. Det er en gren jeg har jobbet veldig mye med, poengterer han.

- Alle drømmer Det er med andre ord flere gullmedaljer som frister. For å stå øverst på seierspallen, har gitt mersmak.

ENDELIG ØVERST: Kjetil Jansrud vant super-G-rennet på Kvitfjell foran Aksel Lund Svindal og Beat Feuz. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix
ENDELIG ØVERST: Kjetil Jansrud vant super-G-rennet på Kvitfjell foran Aksel Lund Svindal og Beat Feuz. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix Vis mer

- Det er mange som sier de ikke drømmer om å vinne, men jeg tror alle gjør det. Og når man først har klart det, merker man hvor enormt stor forskjell det er på seier og andreplass. For meg satt det langt inne, men jeg håper det har løsna nå, sier Jansrud, som ni ganger måtte innta lavere trinn på pallen før han fikk klatre helt til topps.

- Jeg ble fortalt at jeg var den av dagens aktive som hadde nest flest pallplasseringer uten seier. Så det var veldig deilig å få gjort noe med det, gliser han.

Aksel på tronen Nå er målet å utfordre Aksel Lund Svindal om posisjonen som Norges beste alpinist. For at Svindal fortsatt er eneren, er ikke Jansrud i tvil om:

- Det er noe fotballfolk kanskje bør lære seg, at lista lyver ikke. Aksel ble nummer tre i totalcupen og vant super-G-cupen sist vinter, så inntil videre sitter han veldig, veldig trygt. Men det betyr ikke at jeg ikke skal prøve å detronisere ham.

Samtidig understreker Jansrud at det er viktigere å slå alle de andre.

- Jeg håper begge kan stå sammen på pallen, slik det var i Kvitfjell i år. Heller det, enn at den ene skal overta for den andre. Norge trenger flere som kan hevde seg i toppen, fastslår Kjetil Jansrud.