KLAR FOR NY SESONG: Kjetil Jansrud, her sammen med Nina Haver-Løseth, under lansering av VM-genseren på Fornebu dene uka. Jansrud ser fram til å komme i gang med konkurransene. .
Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
KLAR FOR NY SESONG: Kjetil Jansrud, her sammen med Nina Haver-Løseth, under lansering av VM-genseren på Fornebu dene uka. Jansrud ser fram til å komme i gang med konkurransene. . Foto: Tore Meek / NTB ScanpixVis mer

Kjetil Jansrud jakter sammenlagtkula

Jansrud tror Hirscher bløffer: - Sa han det?

Få, om noen, alpinister er så allsidige som Kjetil Jansrud. Han vil stoppe Marcel Hirschers seiersrekke, men nekter å tro på østerrikerens påstand.

Kjetil Jansrud var den eneste utøveren som tok verdenscuppoeng i samtlige øvelser i fjor. Det samme skjedde i 2016.

Grunnen til at Jansrud velger dette kjøret er like enkelt som det er utfordrende å få til:

Han jakter på den store kula - beviset på at du har vunnet verdenscupen totalt.

Den største hindringen er Marcel Hirscher. Østerrikeren har nærmest hatt monopol på kula, og har vunnet den sju år på rad.

SMÅPEN SAMLING: Marcel Hirscher samen med de sju verdenscupkulene og de to OL-gullene fra Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix
SMÅPEN SAMLING: Marcel Hirscher samen med de sju verdenscupkulene og de to OL-gullene fra Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil trappe ned

Hirscher ble nylig pappa for første gang, og forteller at han kommer til å prioritere annerledes denne sesongen.

- Jeg har et veldig avslappet forhold til alpint i år. Sport er ikke lenger «alt» for meg, sier Hirscher i forbindelse med et Atomic-pressetreff, gjengitt i blant annet Salzburger Nachrichten.

Hirscher forteller at han blant annet vurderer å droppe turen til Nord-Amerika, og at VM i Åre i februar nå muligens bare blir en helgetur.

- Hvis det er behov for meg på hjemmebane, kommer jeg ikke til å reise bort, sier Hirscher, før han legger til at han ikke kommer til å ta til takke med å bli nummer to når han først konkurrerer:

- Nei, jeg skal få ut potensialet når jeg kjører.

Bløff

Da Dagbladet fortalte Jansrud om Hirschers plan, var 33-åringen klar på at han fortsatt tror Hirscher kommer til å kjempe om sammenlagtkula.

Han tror rett og slett at den østerrikske konkurrenten bløffer:

- Sa han det? Jeg tror han kommer til å kjøre alt han kan. Han er kjent for å snakke ned seg selv før sesongen, men så vet vi at han alltid er der, sier Jansrud til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Akkurat nå vil jeg håpe at Hirscher er såpass menneskelig at han ikke bruker sin egen familie på å snakke seg selv ned. Jeg tror han rett og slett må prioritere litt annerledes nå, men det kommer han til å håndtere greit. Det kan også gå enda bedre nå som han har tatt et nytt steg og etablert en familie. Én ting er sikkert: Han kommer til å kjøre fort, men det betyr ikke at han ikke er slagbar.

Vil være allsidig

Kjetil Jansrud ser på seg selv, med rette, som en av de få allrounderne som er igjen i alpinsirkuset, sammen med Aleksander Aamodt Kilde.

De siste ti åra har det blitt mye mer vanlig å spesialisere seg innenfor enten teknikkøvelsen eller fart, men det har ikke vært aktuelt for Jansrud, til tross for at han har klart bedre resultater i fart opp gjennom historien.

Jansrud går inn i denne sesongen med samme plan som de forrige: Å kjempe om poeng i alle øvelser. Bare spesialslalåm blir nedprioritert:

- Jeg håper det. Den avveielsen av hva det koster og hva jeg får igjen, er ikke så lett å gjøre. Jeg har en urokkelig tro på at hvis vi skal henge med Hirscher, eller sørge for at vi kan ha sjanse på den store kula, er jeg nødt til å kjøre storslalåm, kombinasjon og de city-eventene. Jeg er overbevist om det, og forklaringen er at vi fartsutøverne har mindre renn, forklarer han.

En annen grunn til at Jansrud velger denne ruta, er at han har blitt mye tydeligere på hva han selv syns er gøy og energitappende med å være toppalpinist. En av de tingene han liker best, er nettopp å stå på toppen av løypa med et startnummer på brystkassa, klar til å levere.

Nektet å gi opp

Til tross for at det er grunntanken, så Jansrud i fjor at han tok mindre poeng i teknikkøvelsene enn han har gjort tidligere i år. Det er rett og slett fordi utstyret har blitt mer ekstremt og utøverne har spesialisert seg mer enn tidligere.

ULYKKE: Et fly kuttet en kamerakabel, som videre traff stolheisen. Kameraet datt deretter ned midt i målområdet under alpint-VM. Video: Eurosport Vis mer

Derfor kommer han også til å gjøre en vurdering fortløpende gjennom sesongen.

- Det er vanskelig å svare på, fordi det er viktigere å vinne renn i en disiplin enn å henge med i alle. Det koster mental energi, reisetid og det er en belastning å forbedre seg til et renn og føle på at man må trene på en disiplin før man skal kjøre renn, forklarer Jansrud.

Han er likevel av den oppfatningen av at allsidigheten også hjelper ham i øvelsen han har hatt mest suksess i de siste åra: Super G.

- Det er noe med å faktisk prøve. Den kula henger veldig høyt, men nå ser man at spesialistene kommer på en sånn måte at det blir mye mer skille mellom mer disiplin. Da har du ingen sjanse som fartsløper, vi må ha en disiplin nummer tre. Da blir du en allrounder - for alternativet er å gi opp.

- Og det har du..?

Dagbladet rekker ikke å stille ferdig spørsmålet før Jansrud ser dumt bort på oss, smiler og sier:

- Det har jeg ikke tenkt til, nei.