ØKTE NM-SAMLINGEN; Kjetil Jansrud vant årets andre og karrierens femte NM-gull i dag. Her er han avbildet under verdenscupfinalene tidligere i år. Foto: AFP / PHILIPPE DESMAZES / NTB Scanpix
ØKTE NM-SAMLINGEN; Kjetil Jansrud vant årets andre og karrierens femte NM-gull i dag. Her er han avbildet under verdenscupfinalene tidligere i år. Foto: AFP / PHILIPPE DESMAZES / NTB ScanpixVis mer

Jansrud vant NM-gull i super-G

Femte NM-gullet i karrieren.

Kjetil Jansrud er fartskongen framfor noen internasjonalt i år. Han vant verdenscupene både i utfor og super-G. Nå kan han også føye to NM-gull til samlingen av titler.

Vinstra-gutten sikret NM-gullet i utfor onsdag. Det var forresten første gangen han vant den øvelsen i NM. Fredag ble det også seier i super-G, og etter de sterke internasjonale prestasjonene hans i fartsøvelsene i år, var ikke det uventet.

Men Jansrud er ingen stor NM-grossist. Før helgens mesterskap på Hemsedal, hadde han bare vunnet tre gullmedaljer i NM, den forrige var i 2011. Et av de tre gullene er kommet i super-G, mens de to siste er fra storslalåm, Jansruds gamle paradegren.

Seieren fredag var knepen. Han var ikke mer enn sju hundredeler foran Lommedalens Leif Kristian Haugen, som er spesialist i storslalåm og slalåm.

Jevnt Stian Saugestad fra Grong kjørte litt overraskende inn til bronsemedaljen. Han var ikke mer enn 13 hundredeler bak Jansrud. Det viser at det ble et jevnt og tett renn på Hemsedal fredag.

Bjørnar Neteland, som også har fått kjøre verdenscup i år, tok fjerdeplassen. Han ble slått av Jansrud med 35 hundredeler, og var betraktelig nærmere verdenscupvinneren i disiplinen nå, enn hva som var tilfelle da de to møttes i verdenscuprennet i Kvitfjell.

Marcus Monsen, som overrasket med sølv i utforrennet, var ikke like heldig og rask fredag, for da måtte han ta til takke med sjetteplassen. Henrik Røa fra Oslo-klubben Heming kjørte inn som nummer fem. Og heller ikke han var veldig langt bak Jansrud. Avstanden fram var bare drøye halvsekundet.

Holtmann på topp Mina Fürst Holtmann er i ferd med å vokse seg stor. Hun har tatt et godt steg inn i voksenverdenen den siste tiden, og fredag tok hun sitt andre strake NM-gull på Hemsedal. Etter at hun gikk til topps i utforrennet fredag, fikk hun bevis for at formen var god, og den vissheten utnyttet hun til også å ta NM-gullet i super-G.

VM-deltaker Maria Tviberg tok sølvet, mens bronsen gikk til Maren Skjøld. De beste jentene på verdenscupnivå, som Ragnhild Mowinckel og Lotte Smiseth Sejersted, kjørte ikke. De sliter begge to med skader og kommer ikke tilbake før neste sesong, som tradisjonen tro starter med storslalåm på isbreen Rettenbach ved Sölden i Østerrike siste helgen i oktober.

(NTB)