MOTIVERT: Kjetil Jansrud ser fram til den nye sesongen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MOTIVERT: Kjetil Jansrud ser fram til den nye sesongen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Jansruds hånd blir aldri helt bra igjen

Kjetil Jansrud (33) ble skadet rett før VM i Åre. Han droppet all restitusjon for å kjøre mesterskapet. Det endte med gull, men hånda blir aldri den samme.

Publisert

VINSTRA (Dagbladet): Vi møter 33-åringen på hjemmebane i Vinstra. Det er varmt oppe på hemsen, og Jansrud har nettopp tatt en luftepause mellom intervjuene, for å klarne hodet.

Det samme måtte Jansrud gjøre etter at han falt på en utfortrening før det prestisjefylte Kitzbühel-rennet i januar. Han pådro seg brudd i to fingre i fallet.

I dagene som fulgte, trodde 33-åringen at VM noen uker seinere var over før det hadde begynt, men sammen med helseteamet fikk de tapet hånda sammen så han fikk kjøre.

Det endte med VM-gull, men til Dagbladet forteller Jansrud at den avgjørelsen kostet.

- Da jeg tok valget om å kjøre VM, tok jeg også valget om at hånda aldri ble den samme igjen.

SLIK SÅ HÅNDA UT: Kjetil Jansrud under en pressekonferanse under VM i alpint i Åre.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SLIK SÅ HÅNDA UT: Kjetil Jansrud under en pressekonferanse under VM i alpint i Åre. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Droppet hvile

Skulle hånda ha blitt helt bra igjen, måtte han ha gått gjennom operasjon(er) etterfulgt av en opptreningsperiode, en groperiode og en hvileperiode.

- Hvordan er status nå?

- Status er at jeg kan gjøre nesten alt, men det er fortsatt ømt å ta på. Det er fordi det er metallplater der. Det kommer til å bli sånn fordi jeg ikke ga hånda nok hvile. Det var strengt tatt bare «bang-bang », og så stå på ski, sier Jansrud.

Han er derimot klar på at dette ikke kommer til å bli et problem framover. Han merker ikke noe av det i hverdagen, og selv om grepet ikke er helt det samme som det var, kommer det ikke til å påvirke verken livet som toppidrettsutøver eller livet på hjemmebane.

- Det er bare noen få prosenter, jeg plages ikke. Den er litt småstiv. Så får vi se om kirurgene vil ta ut metallplatene, men det blir sikkert neste vår. De vil gjerne at det skal ligge inne i ett år, forklarer Jansrud.

Dette motiverer ham

De to siste sesongene har det vært både OL og VM. Nå venter et år uten mesterskap, før det er VM igjen i 2021 og OL i 2022.

Jansrud sier at han er motivert til å kjøre flere mesterskap, men at han fortsatt finner glede i en rekke av verdenscup-helgene. Alpinsirkuset har en rekke klassikere som Kitzbühel, Wengen og Bormio.

Og er det en ting som irriterer og motiverer Jansrud, er det at italienske Dominik Paris vant super-G-kula forrige sesong. Før det hadde norske utøvere vunnet den siden 2012.

- Å ta tilbake super-G-kula er den første prioriteten. Det er ingen andre enn Norge som skal ha den. Vi hadde hatt den så mange år, så greide vi å gi den bort i fjor.

Jansrud fortsetter:

- Så er det prøve-OL i Kina. Jeg har aldri vært i Kina. Det blir fett. Jeg begynner å bli mer pragmatisk med åra. Så gleder jeg meg til hele samlingsdelen i USA, og jeg gleder meg til å kjøre renn. Det er treningen som blir tyngre og tyngre for hvert år.

Hevnlysten

Og den siste motivasjonsfaktoren til Jansrud, er fjorårssesongen. Han leverte langt under egne forventninger i utfor, og var også for ustabil i super-G.

VM-gullet redder selvfølgelig statistikken, men som Jansrud selv sier:

- Det var en begredelig sesong, men da legger du lista fryktelig høyt. Men det var noe som var feil. Jeg gikk rundt og følte meg bedre enn resultatene var, og gikk alltid og lette etter noe feil, forklarer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer