Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjetil Jansrud skadet seg på trening

Jansruds tidsdrama. VM fortsatt i fare

Onsdag starter øvelsen Kjetil Jansrud har størst forhåpninger til, men VM er fortsatt i fare. 33-åringen har dårlig tid.

OPTIMIST: Kjetil Jansrud greier alltid å finne lyspunkter, og det gjør også teamet som jobber med å få ham klar til VM-start. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OPTIMIST: Kjetil Jansrud greier alltid å finne lyspunkter, og det gjør også teamet som jobber med å få ham klar til VM-start. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRE (Dagbladet): Det er alvor i de kalde vindkastene i Åre. I en av de mange bakkene som breier seg ut over fjellsidene i det lille tettstedet, kjemper Kjetil Jansrud i tidspress for å rekke VM.

Og spesielt grenen han har prestert best i de siste åra, super-G, kommer farlig fort. Han har vunnet sammenlagtkula tre av de fire siste åra, har gull og sølv fra OL og har levert klart best der i årets verdenscup.

Men VM-gullet mangler.

Og det er fortsatt ikke klart hvordan VM blir for Jansrud i år heller.

Skadet

Grunnen er et fall på en trening før utforrennet i Kitzbühel 22. januar. Der brakk han to fingre og måtte gjennom en operasjon. Selve bruddet var under håndbaken. Jansrud viste fram en forslått og hoven hånd som var gul og blå til pressen i Kitzbühel.

- Hånda er veldig mye bedre enn den var for ei uke siden. Det er veldig store framskritt egentlig, sier Jansrud til NRK etter søndagens trening i Åre.

Men uansett om han starter eller ei, blir teamet nødt til å tenke kreativt. En av løsningen de ser på er tape hånda. Det bekrefter også Jansrud selv til NRK:

- Teiping er nok et minimum for å kunne holde på staven. Jeg tror den største utfordringen min blir selve stakingen. Vi tester hvordan det er og skynder oss litt langsomt.

For ordens skyld: Herrenes Super G kommer allerede på onsdag.

- Kjetil har veldig kort tid, sier sportssjef Claus Ryste til Dagbladet.

23 januar: Kjetil Jansrud viser frem hånden han brakk under utfortreningen i Kitzbühel.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
23 januar: Kjetil Jansrud viser frem hånden han brakk under utfortreningen i Kitzbühel. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Fortsatt usikker

Da denne saken ble skrevet søndag kveld, var det under tre dager igjen til Super G-starten.

Fortsatt kan ikke teamet rundt Jansrud si hvordan dette mesterskapet blir for 33-åringen.

- Det har vært gode framskritt, men det er en alvorlig skade, selvfølgelig. Vi har ikke noe ønske om å fokusere fram til da det skal gjelde, men vi lever nå og prøver å være så godt forberedt til vi må ta en beslutning, sier Ryste.

- Er det smerter når han kjører?

- Nja. Både og. Det er flere aspekter. Det ene er smerte. Men det er også det mentale når du skal kjøre på ski. Har du tryggheten du trenger for å gi full gass? Det er en pakke, det er ikke bare skaden i seg selv, sier sportssjefen.

- Det er ikke lenge igjen til super-G nå?

- Den konkurransen kommer fort, ja. Det er klart han er gira på å få det til. Jeg er positiv optimist, sier Ryste.

Kritisk punkt

Dagbladet snakket med landslagslege Marc Strauss tidligere denne uka. Han forteller at Jansrud kan bruke en skinne når han konkurrerer for å holde fingrene på plass, men at smertene etter en operasjon er veldig individuelle.

Det kan være med på å avgjøre Jansruds VM-skjebne.

Dagbladet har tidligere skrevet saker om at GPS-teknologi har avslørt at de første skøytetakene i fartsdisiplinene er veldig viktig for å bevare fart ned hele traseen. Det samme belyste NRK nylig i en dokumentar.

- Jeg tror at Kjetil greier å stake, men det er vanskelig å si hvor lenge det vil gjøre vondt. Han kan bruke en skinne for å holde hånda på plass. Den passer også på at kraften ikke går gjennom, forklarer Strauss til Dagbladet.

Kjetil Jansrud og de andre på det norske fartslaget møter pressen i Åre mandag ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!