- Janteloven herjer vilt

John Arne Riise er ung, kjekk, talentfull og framgangsrik. Men suksessen har en bakside: EM-troppens yngstemann har opplevd at janteloven fortsatt står sterkt i lille Norge.

- Janteloven herjer vilt, sier John Arne Riise uten å mukke.

Og forklarer:

- Jeg får mange kommentarer på at folk synes jeg er høy på pæra og en klyse. Ingen tør si det til meg under fire øyne, men jeg får høre det via andre, og jeg fikk spesielt føle det i et nettmøte med en avis før helga, sier John Arne Riise til Dagbladet.

Av 580 spørsmål var det påfallende mange som benyttet anledningen til å rakke ned på 19-åringen som har opplevd en eventyrlig fotballkarriere så langt - nylig fransk seriemester med Monaco og yngstemann i Norges EM-tropp.

Faktisk er han fjerde yngst av alle i EM.

Mest fra Ålesund

- Klart drittslengingen sårer meg. Men aller verst er det at de også går løs på moren og forloveden min. Da går det altfor langt, mener John Arne Riise.

Spesielt sårende er det at mye av kritikken kom fra Ålesund-området - hvor John Arne Riise er født og oppvokst.

- Det var litt overraskende. Men det er nok mye sjalusi ute og går. Mange forsøker å lykkes uten å klare det. Jeg har klart det, og dessverre er det slik at det finnes mange som ikke unner andre suksess.

- Men egentlig er det greit å ha opplevd dette, for nå er jeg forberedt på at dette er noe jeg vil møte hele livet.

Steffen støtter

Riise har fortalt om sine erfaringer til landslagskompis Steffen Iversen. Og fant mye støtte i det.

- Han sa at han har opplevd mye av det samme selv, og rådet meg til å overse det, sier Riise - og legger ikke skjul på at han synes det er godt å få snakket ut om dette.

- Jeg kunne ikke svare på all dritten. Men jeg valgte å svare på noe, ellers ville nok folk ment at jeg en enda større klyse.

Som et forbilde for mange unge synes Riise det er viktig å snakke om sine erfaringer.

Åpen og ærlig

- Slik kan andre lære noe av det, på samme måte som jeg har lært mye av å lese om de eldste landslagsspillerne som er med her. Men jeg er nok mer åpen enn mange andre og svarer ærlig på det meste jeg blir spurt om. Slik er jeg, og jeg kommer ikke til å forandre meg selv om det kan irritere noen, sier John Arne Riise.

Utad kan det virke som om unggutten er proppfull av selvtillit. Og det er han.

- For å lykkes er man nødt til å ha stor selvtillit. Derfor gir jeg også uttrykk for det. Og det viktigste for meg er at jeg bare har fått positive tilbakemeldinger fra folk som står meg nær. De mener jeg har taklet suksessen bra og har beina på jorda.

- Det betyr mer enn at janteloven herjer vilt.

<B>SELVTILLIT: John Arne Riise er en ung, målbevisst gutt som har jobbet hardt for å nå målene sine.