MÅ SVARE FOR SEG: Den japanske OL-presidenten, Tsunekazu Takeda, sto skolerett for en høring i parlamentet om korrupsjonsanklagene mot OL-tildelingen. Nå har han nedsatt en granskningskomite for å finne ut av det.Foto: AFP / JIJI PRESS / STR / NTB Scanpix
MÅ SVARE FOR SEG: Den japanske OL-presidenten, Tsunekazu Takeda, sto skolerett for en høring i parlamentet om korrupsjonsanklagene mot OL-tildelingen. Nå har han nedsatt en granskningskomite for å finne ut av det.Foto: AFP / JIJI PRESS / STR / NTB ScanpixVis mer

Japan gransker egen søkerkomite etter korrupsjonsanklager rundt OL-tildelingen

Mistenkelige koblinger til millionutbetaling.

(Dagbladet): Det brygger opp til nok en skandale i idretten når den japanske olympiske koiteen nå skal ha bestemt seg for å iverksette en etterforskning rundt sin egen budprosess i forkant av OL-tildelingen i 2020, skriver nyhetsbyrået Reuters.  

Tokyo vant kampen om sommer-OL over rivalene Istanbul og Madrid, men nå kan det vise seg at også denne tildelingen ikke gikk for seg helt etter boka. 

Flere medier har avslørt at den japanske søkerkomiteen betalte to millioner dollar til en konto som kontrolleres av nettverket rundt den skandalombruste friidrettsfamilien Diack. 

Det er en venn av den tidligere friidrettspresidenten Lamine Diacks sønn, Papa Massata Diack, som skal kontrollere selskapet som har mottatt millionbetalingen fra den japanske søkerkomiteen. 

Ifølge Reuters påstår representanter for søkerkomiteen at utbetalingene er reelle konsulenthonorarer, men den britiske avisa The Guardian mener å ha avslørt at det singaporske selskapet som var mottaker kun er et postkasseselskap som kontrolleres av Diack-vennen Ian Tan Tong Han. 

- Nok en gang kommer vi til å snakke med folk som var involvert i budgivingen for å forsikre oss om at det ikke foregikk noe ulovlig rundt de utbetalingene som nå er omtalt, sier presidenten i den japanske olympiske komiteen, Tsunekazu Takeda, til det japanske parlamentet, og bekrefter samtidig at de skal nedsette en granskningsgruppe for å komme til bunns i saken.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.