Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Japan i VM

Japan overrasker i VM. Nå legger hovedtreneren seg flat

Japan sluttet å spille fotball i sluttminuttene mot Polen da de forstod at Senegal hadde flere gule kort enn dem. Slik kynisme mener Roar Stokke ikke gagner fotballen.

VIDERE: Landslagstrener Akira Nishino får klemmer av sine spillere etter kampen mot Polen. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko
VIDERE: Landslagstrener Akira Nishino får klemmer av sine spillere etter kampen mot Polen. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko Vis mer

Japan tapte mot Polen, men gikk likevel videre til åttedelsfinalen i VM. Det etter at Senegal røk ut på fair play-regelen. Japan og Senegal lå helt likt på poeng og målforskjell, men Senegal hadde flere gule kort.

Nå blir Japan kritisert for taktikken de valgte mot Polen. Da kampen gikk mot slutten, og japanerne fikk vite stillingen mellom Colombia og Senegal, valgte laget å legge seg bakpå og nesten ikke delta mer i resten av kampen. Det var for å ikke risikere å slippe inn mål eller å få gule kort. Det ville sendt Senegal til åttedelsfinalen i stedet.

- Det er slik fotballen er blitt, sier en skuffet Roar Stokke, fotballkommentator i Viasat, til Dagbladet.

Japans landslagssjef Akira Nishino erkjenner at beslutningen var hans og at han angrer.

- Det var selvfølgelig en veldig tøff beslutning å ta. Da jeg byttet inn Hasebe måtte jeg si jeg hva jeg tenkte. «Ikke ta noen sjanser», sa jeg. Det var viktig at han ikke dro på seg noen gule kort, og at han fulgte planen med å spille 4-1-4-1. Det måtte han formidle videre til laget, sier Nishino til The Guardian.

- Jeg er ikke stolt over dette, men jeg tvang mine spillere til å gjøre som jeg sa. Vi gikk ikke for seier, så lenge den andre kampen gikk som den gikk. Jeg angrer, men det måtte bare gjøres. Det er slikt som skjer i VM og på grunn av dette, gikk vi videre. Derfor var det kanskje den riktige beslutningen, sier Nishino.

Saken fortsetter etter videoen.

DIREKTE: Tete Lidbom og Marius Lien gjester Dagbladets VM-studio før kveldens kamp mellom Tyskland og Sverige. Programleder: Øyvind Godø / Nicolai Delebekk / Video: Per Ervland Vis mer

- Gråter for Senegal

Roar Stokke har kommentert mange fotballkamper opp gjennom åra. Torsdag var publikum vitne til akkurat de utfordringene dagens fotball lider av, og kanskje spesielt i årets fotball-VM. Diskusjonene rundt VAR, Fair Play, regler i gruppespillet og filming øker betraktelig.

- Fotballen prøver å oppfordre til Fair Play hele tiden. Likevel så handler fotballen aller mest om resultat, og når reglene i tillegg legger opp til det, da er det ikke rart vi stadig oftere blir vitne til en slik destruktiv fotball, sier Stokke.

Japan sluttet å angripe, og rett og slett meldte seg ut av leken de siste minuttene mot Polen.

- Jeg tror de fleste gråt for Senegal. Det er trist når det vakre spillet ikke lenger er vakkert. Torsdag var det vakre spillet Senegals. Det blir feil da slike flotte, romantiske kamper med god offensiv fotball blir ofre for regler andre har satt, sier Stokke.

Likevel forstår han Nishino sine valg.

- Dersom jeg hadde vært manager, så hadde jeg nok gjort det samme. Japan utnytter reglene hundre prosent og viser en destruktiv type fotball som utelukkende spiller på resultat. Det er umoralsk å framstå på den måten, men det er ikke noe problem å skjønne at slike lag som Japan utnytter regelverket for å komme seg til åttedelsfinalen. Det er det viktigste, sier han.

Håper på endring

Stokke mener dette er et gjennomgående problem. Store mesterskap som VM og EM bør legge opp til regler som i større grad underbygger fair play på en rettferdig måte. Det publikum opplevde torsdag, mener han viste den mørke delen av fotballen, nemlig destruktiv og kynisk fotball.

- Fotballen bør legge opp til at gode offensive lag som gir større publikumsverdi får bedre forutsetninger for å lykkes. I dag tar kynismen mye større plass enn før, det ser vi bare på spillernes oppførsel med filming og holdninger på banen. Kynismen vil gjøre at publikum etter hvert blir mindre begeistret og at spenningen forsvinner, sier Stokke.

Han mener to ting bør vektlegges mer.

- Jeg mener at i store mesterskap som dette, bør lagene honoreres for offensiv fotball, for eksempel for antall mål scoret. Det vil gjøre til at lagene i mindre grad prøver å utnytte regelverket.

- I tillegg syns jeg at det bør komme helt andre regler som underbygger fair play. Regelverket i årets VM gjør ikke det. Det skal ikke være mulig å spille slik på resultat, avslutter han.