Japanerne vurderer å droppe høydetrening etter Dale Oens død

Flere nasjoner tar grep.

RIVALER OG VENNER: Alexander Dale Oen og japanske Kosuke Kitajima hadde god kontakt i og utenfor bassenget. Det japanske landslaget revurderer ifølge AP høydetrening etter nordmannens bortgang.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christinne Muschi
RIVALER OG VENNER: Alexander Dale Oen og japanske Kosuke Kitajima hadde god kontakt i og utenfor bassenget. Det japanske landslaget revurderer ifølge AP høydetrening etter nordmannens bortgang.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christinne MuschiVis mer

(Dagbladet): Årsakene til Alexander Dale Oens hjertestans er fortsatt helt uklare, og trolig må vi vente i flere uker på den endelige obduksjonsrapporten før vi får noen svar.

Ingen i teamet rundt de norske svømmerne ønsker heller å spekulere på de ulike teoriene som melder seg. Likevel tar flere andre nasjoner nå grep for å berolige sine utøvere etter et dødsfall som kom så plutselig og uforklarlig.

Det japanske svømmeforbundet revurderer blant annet sine planer om å gjennomføre høydetrening før OL, skriver AP.

Norges svømmere trente som kjent i Flagstaff for å dra fordeler av høyden, og Japan planla å sende sine utøvere til liknende forhold i juni.

- Under disse omstendighetene, kan vi ikke sende utøvere som er urolige med tanke på det som har skjedd, sier forbundsrepresentant Koji Ueno, ifølge byrået.

Japanske Kosuke Kitajima var blant Alexander Dale Oens beste rivaler i svømmesirkuset, og uttrykte overfor Dagbladet stor sorg over kameratens død tidligere denne uka.

Sverige vurderer ny hjertetesting
I Sverige ble svømmerne også sjokkert av nyheten om den norske stjernens død. I går diskuterte de hvilke hensyn de skal ta etter tragedien.

- Det er veldig viktig å ikke få panikk. Man må se på statistikk, hvor sjelden dette inntreffer, så man ikke dras med i noe hysteri, sier landslagslege René Tour til Expressen.

Likevel vil Tour tilby de svenske svømmerne samtaler om det som har skjedd, og Sverige vurderer også å gjennomføre nye hjertescreeninger, tester de allerede har gjennomført med tanke på OL, for å skape ro før sommerens leker.

- De diskusjonene kommer definitivt til å bli tatt framover, sier René Tour.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) følger også nøye med, og er klare for å ta grep når det kommer mer informasjon om dødsårsaken.

- Vi har direktekontakt og holder oss orientert, for å se om det er nødvendig med noen påminnelser fra vår side, sier Arne Ljungqvist, leder i IOKs medisinske kommisjon.

IOKs visepresident Gunilla Lundberg understreker at utøvernes helse er det viktigste.

- Dessverre skjer ting som dette, og dette er ikke det eneste tilfellet. Det har vært noen hendelser de siste årene, der unge mennesker dør helt plutselig, både på elitenivå og lavere nivå, sier hun.

Trapper opp undersøkelsene i Australia
Også i Australia har den olympiske komiteen besluttet å gjøre grundigere hjerteundersøkelser av utøverne som skal til London, etter Dale Oens død.

Lege Peter Baquie sier ifølge Sports Illustrated at mer enn to tredjedeler av troppen på rundt 400 personer har gjennomgått hjertescreeninger, samt EKG.

- Det har vært en utvikling i løpet av de to-tre siste årene, og disse nylige dødsfallene og kollapsene har tydeliggjort behovet for denne type testing av idrettsutøvere som presser seg selv så hardt. Utøvere som trener regelmessig har større hjerter enn gjennomsnittet, og ofte annerledes formede hjerter, så utfordringen er å bestemme hva et normalt hjerte for en idrettsutøver er, sier Baquie.

Ingen tegn
Den norske svømmeleiren landet på Gardermoen i formiddag, uten Olympiatoppen-lege Ola Rønsen, som er Dale Oens fortsatte kontakt i USA.

De gjentar at det ikke var noen tegn til at noe var i veien med Dale Oen før det tragiske inntraff.

- Jeg så Alex fem minutter før han gikk i dusjen. Han var helt normal da jeg hadde ham på benken. Han oppførte seg som normalt da han fikk behandling, og han var ikke uvel. Jeg behandlet ham sju til halv åtte. Han var i sitt vanlige humør. Vi fleipet som vanlig. Han var som han alltid pleide å være. Det var ikke noe som tydet på at han skulle være død en liten stund etterpå, sier svømmelandslagets fysioterapeut Christer Kjølholdt.

Den foreløpige obduksjonsrapporten ga ingen klare svar på hvorfor Alexander Dale Oen (26) døde brått.

Sjefen for lokale helsetjenester i Coconino County, Barbara Worgess, sier de vil hente inn en hjertespesialist som kan hjelpe dem med å finne dødsårsaken.

• Kondolanseprotokoll: Skriv en siste hilsen til Alexander Dale Oen