Japansk krisehjelp kan bli Ådnes redning

I dag kontakter Ådne Søndrål den japanske eksperten Hirokimi Shinji for å få nye skøyter. - Han er den eneste som kan redde meg fra VM-fiasko, og målet er å få en mann fra SSS-fabrikken til Norge i løpet av morgendagen for å lage et nytt par. Jeg ber og håper at vi får det til, sier Ådne til Dagbladet.

Ådne ble frastjålet håndbagasjen med skøytene på flyplassen i Milano fredag kveld. Dette var en spesialmodell skreddersydd for Ådnes føtter - totalt ubrukelige for andre. Reserveparet er utslitt og kan ikke brukes i løp.

- Med litt diplomati håper jeg japanerne forstår problemet. Jeg kan ikke reise til Japan for å ta avstøp av føttene, for da ryker verdenscupen i Heerenveen. Men om nødvendig reiser jeg rett fra Nederland til Japan for om mulig å få det nye paret i orden til VM på enkeltdistanser i begynnelsen av mars.

Japaner til Norge

- Men det beste er om japanerne sender en mann til Norge med første fly, sier en fortvilet Ådne.

Han har tidligere prøvd å støpe skøytesko i Norge. For noen år siden tok han ti forskjellige avstøp av føttene - uten resultat.

Men på SSS-fabrikken i Japan sitter det en tusenkunstner som lager perfekte skøyter til Ådne.

For å lage en skreddersydd sko, må beinet først teipes nøyaktig slik skøyta skal sitte på foten. Så settes beinet ned i en metallboks som er formet som sålen på skoen. Deretter fylles algenat oppi. Når dette er størknet, har man et presis avstøp av fotbladet. Til slutt fylles gips oppi tomrommet etter foten. Når gipsen er stiv, har man lesten til skøyta og skoen kan syes - for hånd.

Perfekt resultat

- Det blir vanvittig dyrt å lage ei ny skøyte. Til gjengjeld blir resultatet perfekt. Bare jeg får den klar ei uke før VM, skal dette gå veldig bra, sier Ådne.

Nødløsningen blir å bygge om den utrangerte skoen eller sette nytt understell på rulleskøytene.

- Men jeg er optimist og håper på japansk velvillighet, sier Ådne Søndrål.