Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Japansk triumf i natt

HAKUBA (Dagbladet): Gull og bronse til Funaki og Harada fikk 35 000 spinnville japanere til å skrike seg hese og gale etter to fantastiske skihopp i nattas storbakkerenn. Gullvinner i normalbakken, finske Jani Soininen, tok sølvet. Bakvinden i første omgang blåste Kristian Brenden (21) ut av medaljekampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig fikk japanerne hoppgullet de har lengtet etter siden Yukio Kasaya vant normalbakkerennet i Sapporo-OL i 1972. Og de visste å sette pris på det også. Festen startet umiddelbart. Og varte nok til OL-byen stengte søndag kveld.

  • Funaki svevde til bakkerekord, 132,5 meter i finaleomgangen, satte nedslag og vant gullet på det.
  • Harada landet på utrolige 136 meter i finaleomgangen, klarte ikke å sette nedslag og tapte både gullet og sølvet på det.

En enorm maktdemonstrasjon fra japanerne.

Selv med fall hadde Funaki vært likt med beste nordmann, Roar Ljøkelsøy.

- Jeg er glad for at japanerne lyktes på hjemmebane. Funaki fortjente seieren. Han har vært vinterens beste hopper, sier landslagssjef Trond Jøran Pedersen.

Topp av Roar

Roar Ljøkelsøys 9. plass og Lasse Ottesens 10. plass bærer bud om norsk medaljehåp i lagkonkurransen. Til tross for Haradas drømmehopp mener faktisk Trond Jøran at Ljøkelsøys førstehopp på 119,5 meter var konkurransens beste hopp. Bare så synd det ble ødelagt av bakvind.

- Konkurransens beste hopp, fastslår Pedersen.

For Lasse Ottesen og Roar Ljøkelsøy medførte gårsdagens bingoforhold en real opptur. De hoppet med førsteomgangs beste oppdrift og svevde ned til 5. plass og 7. plass etter første omgang. Ikke rart de gliste bredere i går enn siden flyet landet i Japan for snart to uker siden.

Ljøkelsøy har vært kjent som en mester i å kvalifisere seg til renn, men har vært like sikker på å kollapse i konkurransen. I går kvittet han seg med taperstempelet.

- Mine to beste hopp i OL. Klart jeg er fornøyd, sier han.
Lasse fant igjen seg sjøl i førstehoppet:

- Endelig flyr jeg igjen. Det er en deilig følelse, sier Lasse, som er uenig i at forholdene hjalp ham til resultatet:

- Jeg var ikke heldig med forholdene, sier han til Dagbladet.

Favorittslakt

Like sikkert som at Funaki og Harada jublet: For mange av verdens beste hoppere blir førsteomgangen i Hakubas største OL-bakke stående igjen som et bittert minne. Ustabile vindforhold med skiftende vindretning og -styrke fra hopper til hopper felte forhåndsfavoritter i fleng.

Gulldrømmen ble knust for mange flere enn Kristian Brenden. Gudbrandsdølen hoppet seg opp fra 113 meter og 24. plass til 13. plass etter 127 meter i finaleomgangen. Men sjøl mente han andrehoppet var en fattig trøst. Andrehoppet var nemlig ikke så voldsomt bra, ifølge hopperen sjøl:

- Andrehoppet var kanskje hakket bedre enn det første. Rent teknisk var det ikke så stor forskjell på hoppene.

- Surt at jeg ikke fikk like forhold i begge omgangene, sier Brenden.

Med samme oppdrift i første som i andre omgang kunne Brenden stått på pallen i OL-debuten. Så mye tapte han på bakvinden.

Bare middels

Alt i alt ble ikke gårsdagen så grå for Norge som i 90-metersbakken: Men det er ikke å ta i for mye at en småtrist norsk historie gjentok seg likevel.

For Henning Stensrud ble det en ny dag på kulen - og i andre omgang på tribunen.

For japanerne bør gårsdagens storeslem bety et soleklart gull i lagkonkurransen. Men med tre nordmenn blant de 15 beste, kan også Norge kjempe om medaljene:

- Vi skal være med og kjempe. Jeg og Roar er i form. Og Kristian beviste i andre omgang at han ble tatt av vinden i første, sier Lasse Ottesen.
- Et skritt i riktig retning, sier Trond Jøran Pedersen.

  • Laghoppkonkurransen går tirsdag klokka 01.30 (norsk tid).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!