EN ERFAREN TRAVER: Jarl Torske blir Per-Mathias Høgmos assistent, opplyser kilder til Dagbladet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
EN ERFAREN TRAVER: Jarl Torske blir Per-Mathias Høgmos assistent, opplyser kilder til Dagbladet. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

Jarl (64) blir Høgmos nye assistent

Henter en gammel kjenning.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Da har landslagssjef Per-Mathias Høgmo funnet sin mann.

Landslagets nye assistenttrener er den rutinerte fagmannen Jarl Torske. Ansettelsen er nå bekreftet av Norges Fotballforbund (NFF).

64-åringen fra Sunndalsøra, som besitter det høyest mulige trenerkurset (UEFA Prolisens), har i en årrekke hatt roller i NFF, spesielt innen kvinnefotballen.

- Jeg gleder meg veldig, sa Torske på pressekonferansen nå i formiddag.

- Det er kanskje en klisjé, men for meg er dette drømmejobben. Det er utvikling i den ene enden, og sluttprodukt i den andre. Da jeg så Frankrike-Nederland for Per-Mathias for 14 dager siden, tenkte jeg på hvor gøy det hadde vært å jobbe med internasjonal fotball på herresida. Tanken trigget meg veldig.

16 sluttspill - Jarl er valgt på grunn av faglige og menneskelige kvaliteter, sier Per-Mathias Høgmo om ansettelsen.

- Vi jobbet sammen første gang i 1995, under G16-sluttspillet i Belgia. Etter det hadde vi fire år med kvinnelandslaget, som endte med OL-gull og nummer 1 i verden. Jarl har 16 internasjonale mesterskap - ingen i NFF-systemet er i nærheten. Og det er ikke uvesentlig, fastslår Høgmo.

- Det er nemlig dit vi skal.

Vant OL sammen Torske skal parallelt med A-jobben være landslagssjef for J19 fram til og med EM på hjemmebane i sommer.

Et av hans definitive høydepunkter på trenerbenken kom i Sydney i 2000, da han også var Per-Mathias Høgmos høyre hånd:

Sammen ledet duoen det norske kvinnelandslaget til OL-gull i Australia.

Høgmo håper altså å gjenskape den suksessformelen på veien mot det første norske sluttspillet på 16 år (EM i Frankrike), mens hovedmålet ligger fast: VM-suksess i 2018. Høgmo har til og med tatt medaljeordet i sin munn når han skal snakke om drømmene for Russland-sluttspillet.

Foyston fortsetter Torske - som ofte har vært brukt som NFFs utsending for å studere herrelandslagets motstandere - ble presentert på Ullevaal Stadion i formiddag.

I tillegg vil Martin Foyston fortsette i en rolle tett på Høgmo og landslaget. Engelskmannen har på kort tid fått en meget høy stjerne i gruppa, han underbygger Høgmos prinsipper, og han er en dyktig analytiker.

DE TRE VIKTIGE MENN: Disse tre får nå helt sentrale roller i utformingen av norsk fotballs flaggskip: Per-Mathias Høgmo (f.v.) er landslagssjef, Leif Gunnar Smerud er U21-trener, mens Jarl Torske blir Høgmos assistent. Her under OL i Beijing. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
DE TRE VIKTIGE MENN: Disse tre får nå helt sentrale roller i utformingen av norsk fotballs flaggskip: Per-Mathias Høgmo (f.v.) er landslagssjef, Leif Gunnar Smerud er U21-trener, mens Jarl Torske blir Høgmos assistent. Her under OL i Beijing. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer