Jarle Aambø går av som toppidrettssjef

Etterfølges av sin assisterende.

FERDIG I TOPPEN: Jarle Aambø ankommer pressekonferansen på Olympiatoppen i Oslo. Aambø går av som toppidrettssjef etter ni år i jobben.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FERDIG I TOPPEN: Jarle Aambø ankommer pressekonferansen på Olympiatoppen i Oslo. Aambø går av som toppidrettssjef etter ni år i jobben. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): Jarle Aambø trekker seg som toppidrettsjef. Det informerte Norges Idrettsforbund om på en pressekonferanse i formiddag.

Tore Øvrebø overtar stillingen som konstituert toppidrettssjef. Han sitter til en permanent løsning er i boks, en prosess som ikke vil bli igangsatt før etter OL og Paralympics i Sotsji 2014.

- Jarle har gjennom noen måneder snakket med meg og Inge Andersen om å finne en annen stilling innen norsk idrett. Jeg har svart at når du finner det, så gir du beskjed. Nå har tiden kommet, sier idrettspresident Børre Rognlien på pressekonferansen i ettermiddag, og gir ordet videre til Aambø.

- Tiden er kommet til å gå over i en annen rolle. Jeg har vært her i huset i nærmere 25 år, og de siste ni som leder. Det gjør at man tenker i et litt lengre perspektiv. Jeg skal ikke bli pensjonist som toppidrettssjef, sier Aambø.

- Jeg vil bli stående i stillingen i en måneds tid, før jeg går over i en annen rolle, sier toppidrettssjefen.

Over i nyopprettet stilling
Aambøs nye stilling er nyopprettet i Norges Idrettsforbund, og er knyttet opp mot NIFs og Olympiatoppens arbeid med å utvikle prestasjonskultur, heter det i en pressemelding.

«Helt konkret skal han i første omgang jobbe med å videreutvikle «Prestasjonsklyngen», som er et samarbeid mellom Olympiatoppen, Den Norske Opera & Ballett, en forskningsinstitusjon og en næringslivspartner, hvor partene skal drive utvikling på tvers av organisasjonene, og skape arenaer, møteplasser og debatt for å styrke prestasjonskulturen i samfunnet.», står det videre.

- Dette er et prosjekt jeg har jobbet med som toppidrettssjef gjennom flere år, og som har gitt vår organisasjon næring, inspirasjon og læring. Vi mener det er et betydelig potensial i å bringe sammen ulike kulturer og inspirere hverandre, lære av hverandre og sammen jobbe for å styrke prestasjonskulturen i organisasjonene og i samfunnet. Jeg er sterkt motivert for å videreutvikle dette prosjektet. Det er også meningen at jeg fremover skal jobbe med internasjonale oppgaver på vegne av NIF og Olympiatoppen, sier Jarle Aambø.

Tore Øvrebø konstituert toppidrettssjef
Generalsekretær Inge Andersen har hatt ansvaret for prosessen rundt Jarle Aambøs avgang og jakten på etterfølger.

- Jarle og jeg har hatt gode og konstruktive samtaler om Jarles framtid, og det har vært viktig for meg å ta vare på Jarles kompetanse og person. Han fortsetter derfor i et spennende prosjekt. Aambø har også ledet Olympiatoppen gjennom et generasjonsskifte etter Lillehammer i 1994, og har ledet Olympiatoppen i en krevende periode, sier Andersen.

- Vi har gjennom disse samtalene også brukt mye tid på å finne en løsning som gir kontinuitet mot OL og Paralympics i Sotsji. Etter de samtalene var det naturlig å rette et spørsmål til hans assisterende Tore Øvrebø. Han blir konstituert toppidrettssjef, til vi finner en permanent løsning. Den jakten starter ikke før etter OL i Sotsji, sier generalsekretæren.

Prøvetid
Tore Øvrebø har vært i Olympiatoppen i diverse posisjoner siden 1994, og har i de siste årene vært en del av Jarle Aambøs lederteam.

- Jeg oppfatter dette enten som en prøvetid, eller som en mellomløsning hvis de vil finne en annen enn meg. Det må vi sammen finne ut av, sier Øvrebø.

- Jeg er ikke lykkelig for at Jarle Aambø gir seg, vi har hatt et tett samarbeid gjennom blant annet en krevende periode for norsk idrett. Det er ikke med glede at vi sier farvel til Jarle, men det er en trøst at han går videre til en jobb han gleder seg til, sier han.

Evaluering
Etter et skuffende London-OL i fjor, har norsk toppidrett vært gjennom en grundig evaluering.

- Vi har vedtatt at det blir en omorganisering av Olympiatoppen. Det skal bli en leder og tre underledere. En med ansvar for vinteridrettene, en for sommeridrettene og en for ungdom og rekruttering, sa idrettspresident Børre Rognlien i juni.

Den såkalte Tvedt-rapporten rettet sterk kritikk mot Olympiatoppens ledelse, med Jarle Aambø i spissen.

I rapporten, som ble lagt fram i april, pekte utvalget på at Olympiatoppen er moden for en ny struktur, og burde deles inn i tre områder: Sommeridrett, vinteridrett og talent- og trenerutvikling.

Jarle Aambø selv har varslet at han ønsket å fortsette.

London-OL ga fire norske medaljer.