Jarstein: - Plassen er min Grodås: - Ikke bestemt

Landslagets keepertrener mener han har fem potensielle førstekeepere.

NUMMER ÉN?: Rune Almenning Jarstein (t.h.), Sten Grytebust og Kenneth Høie kjemper om keeperplassen på landslaget. Trolig blir førstnevnte valgt fra start mot Slovenia, men det ønsker ikke Frode Grodås (ryggen til) å bekrefte. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NUMMER ÉN?: Rune Almenning Jarstein (t.h.), Sten Grytebust og Kenneth Høie kjemper om keeperplassen på landslaget. Trolig blir førstnevnte valgt fra start mot Slovenia, men det ønsker ikke Frode Grodås (ryggen til) å bekrefte. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Espen Bugge Pettersen stod den første VM-kvalifiseringskampen mot Island for et drøyt år siden. I alle de sju kampene som har blitt siden den gang, har Rune Almenning Jarstein vært så godt som ubestrid førstevalg på keeperplassen. Det er han fortsatt, mener han selv.

- Jeg har prestert godt over tid på landslaget, så jeg føler at den plassen er min. Jeg håper og tror jeg spiller de to kampene som gjenstår i kvalifiseringa, sier Jarstein til Dagbladet.

Uerfarne alternativer 29-åringen fra Skien står med 33 kamper for landslaget. Til sammenligning har de to andre keeperne i troppen, Sten Grytebust og Kenneth Høie, én kamp til sammen. Grytebusts to minutter som innbytter i privatlandskampen i mot Makedonia i sommer er hans eneste med flagget på brystet.

Tar vi med de tre andre keeperne som har vært i landslagstroppen det siste året (Ørjan Nyland, Espen Bugge Pettersen og André Hansen), har Jarsteins fem største utfordrere ti landskamper seg i mellom. 

Likevel er det langt ifra sikkert at Vikings sisteskanse er Norges førstevalg når Slovenia og Island skal slås i løpet av de neste seks dagene. Landslagets keepertrener Frode Grodås nekter å si noe om hvem av de tre keeperne i troppen som står først i køen, men røper at Jarstein ikke har klippekort.

- De to andre har ikke så mye erfaring, men til sjuende og sist er det kvaliteten som avgjør. Det er konkurranse om plassen, det er det eneste jeg kan si om uttaket, sier Grodås til Dagbladet.

Mange er gode nok Jarstein selv ønsker ikke å utdype hvorfor han er bedre egnet til å vokte Norges bur enn de andre norske keeperne. Han er derimot klokkeklar på at han er glad for at nivået på norske keepere ser ut til å være på sitt beste på lang tid.

- Alle som har vært inne på samling kunne selvfølgelig ha stått på landslaget. De er her fordi de er gode nok. Det siste året har det vært mange innom, så det betyr at det er mange som kunne ha stått.

Rune blir jakta Så, Frode Grodås, hvor mange norske keepere er egentlig gode nok til å stå på det norske landslaget?

SJEFEN: Grodås beskriver Jarstein som autoritær og trygg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SJEFEN: Grodås beskriver Jarstein som autoritær og trygg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Per dags dato er det fire, fem stykker som virkelig er med og kjemper om en plass. I tillegg har du keeperne på gruppa mi (Morgendagens keeper), og et par andre, som er potensielle landslagskeepere på sikt. Jeg håper selvsagt at så mange som mulig av disse kan nå det nivået vi ønsker.

- Hvor nærme er de som er like bak Jarstein?

- Det er konkurranse om plassen. Om det er en halvmeter eller en meter forskjell, ønsker jeg ikke å si noe om. Jarstein har vært nummer én, og man skal ha lyst på den plassen som nummer én. Det er Rune som blir jakta nå, og det er situasjon han må takle.