Jarstein må sone for «hvit drakt»-uttalelsen

Vikings anke ble blankt avvist.

KJEFTET: Viking-keeper Rune Allmenning Jarstein blir ikke trodd på at han ikke sa noe om dommer Kjetil Sælens symbolske draktfarge etter cuptapet for gamleklubben Odd. Nå blir det karantene.
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
KJEFTET: Viking-keeper Rune Allmenning Jarstein blir ikke trodd på at han ikke sa noe om dommer Kjetil Sælens symbolske draktfarge etter cuptapet for gamleklubben Odd. Nå blir det karantene. Foto: Trond Reidar Teigen / ScanpixVis mer

||| (Dagbladet): Viking-keeper Rune Almenning Jarstein må stå over en kamp etter å ha gått hardt ut mot dommer Kjetil Sælen etter kvartfinaletapet i cupen mot Odd i august.

Anken ble blankt avvist i dag.

- Dette er vanskelig å forstå. Vi mener vi hadde en veldig god sak og er svært uenig i ankeutvalgets avgjørelse. Vi har eksempler på grovere kommentarer om dommeren enn den Rune Almenning Jarstein er dømt for å ha uttalt, og vi la dem med i vår anke, sier Vikings sportsdirektør Egil Østenstad til klubbens hjemmesider.

Nå må Jarstein stå over mandagens kamp mot Strømsgodset.

Umulig å sjekke sitatet
- Jeg synes egentlig kampen var ganske jevn, men dommeren hadde på seg hvit drakt, var den omstridte uttalelsen Viking-Jarstein kom med til VG Nett etter tapet for Odd, som siktet til motstanderens farger.

Kort etter kom dommen, som Viking anket.

Sportsdirektør Egil Østenstad hevdet det var umulig for NFFs doms- og sanksjonsutvalg å vite om sitatet fra Jarstein var korrekt, og keeperen selv hevder han ikke husker å ha sagt det.

- Jeg skjønner forskjellen på å si at en dommer er dårlig og å si om han er partisk eller ikke. Det er ikke det som er tingen. Men vi hadde en sak der Jan Derek Sørensen ble utestengt for et par år siden. Men da var det på TV — og videobevis som ble brukt. Det som blir sagt på TV, blir sagt på TV. For oss er dette en sak som fremstår som helt uforståelig. Vi har altså her en spiller som blir straffet på grunn av et sitat til VG Nett. Det er umulig for oss å vite om sitatet er korrekt, sa Østenstad.

Det ble også vist til andre episoder Viking mente var liknende, som ikke hadde medført reaksjoner fra forbundets side.

Sannsynlig at Jarstein sa det
I dag ble anken altså avvist av Ankeutvalget.

- Ankende part påstår — om enn noe sent i prosessen — at Jarstein ikke har sagt noe om hvorvidt dommeren var partisk eller ikke. Mot dette taler det faktum at det er først i ankeomgangen denne anførselen har kommet på bordet. Både Jarstein og Viking har hatt flere anledninger til å bestride sitatet tidligere. Det har ikke blitt gjort, heter det i uttalelsen fra utvalget.

Det påpekes også at Jarstein og Viking ikke bestred sitatet da Påtalenemndas anmeldelse kom, men at saken først ble anket da Doms- og Sanksjonsutvalgets beslutning kom.

- Videre har VG Nett-journalisten på forespørsel per telefon fra Ankeutvalget bekreftet at Jarstein var riktig sitert. Samme uttalelse er også å finne i Telemark Arbeiderblad. Telemark Arbeiderblad hadde en journalist i mixed sone da Jarstein ble intervjuet av VG Nett, skriver Ankeutvalget.

- Videre er uttalelsen «dommeren hadde på seg hvit drakt» en relativt spesiell uttalelse, og det har formodningen mot seg at ikke bare en, men to journalister, skulle fingere et slikt sitat. Ankeutvalget finner det sannsynlig at Jarstein har uttalt seg mer eller mindre slik han ble sitert og dermed har opptrådt upassende, står det.

Beslutningen i Ankeutvalget var enstemmig.

Arild Østbø får sin tippeligadebut fra start mot Strømsgodset.