RUNES REVANSJE: Rune Almenning Jarstein var banens beste i tirsdagens privatlandskamp mot Sør-Afrika. Nå har han fire gode landskamper på rad, etter en svært turbulent seinsommer og høst. Gårsdagens oppgjør fikk han lov å avslutte som kaptein. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RUNES REVANSJE: Rune Almenning Jarstein var banens beste i tirsdagens privatlandskamp mot Sør-Afrika. Nå har han fire gode landskamper på rad, etter en svært turbulent seinsommer og høst. Gårsdagens oppgjør fikk han lov å avslutte som kaptein. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Jarsteins oppreisning imponerer Grodås

- Dette er det definitivt ikke alle som klarer, sier keepertreneren.

CAPE TOWN (Dagbladet): Han reddet med hendene, han reddet med beina, og han reddet med hofta. Og gjett om Norge trengte sprellemann Rune Almenning Jarstein bakerst:

Sør-Afrika hadde ni sjanser mot Norges to.

Likevel røvet Egil Drillo Olsens unge spillere til seg en 1-0-seier.

- Rune ble en slags matchvinner for oss, sier Drillo.

- Er dette din beste landskamp, Jarstein?

- Ja, det er ikke langt unna, tror jeg, sier keeperen til Dagbladet.

- Jeg følte det gikk bra mot Sveits i oktober også, selv om jeg kanskje ikke hadde så mye å gjøre i den. Du sitter med en god følelse etter en kamp som denne.

Blitt mer rutinert
Forvandlingen er total etter at han og Espen Bugge Pettersen byttet på å gjøre tabber - og på å bli vraket - i august og september i fjor.

- Rune har alltid hatt et svært potensial. Det har vært noen blemmer i ny og ne, men nå virker han veldig stabil, og sterk både fysisk og psykisk, sier Drillo.

Jarstein har 6,0 i snitt på Dagbladets spillerbørs på de fire kampene som er spilt siden han kastet hodetelefoner i Ullevaals murvegg i raseri.

- Har du gjort noe annerledes?

- Nei, jeg har ikke gjort så mye annerledes, men det har gått bra, og du blir mer rutinert for hvert år som går. Det tok jeg med meg inn i kampen i dag. Det er lett å tenke negativt når du ikke har trent på lenge og kjenner deg rusten, men jeg følte meg trygg, og da gikk det greit.

At han nå er udiskutabel som førstekeeper, hevder han ikke har så mye å si:

- For presterer man ikke, får man ikke spille, sier Viking-keeperen.

Ispose i hånda
Skjønt: Det er ikke sikkert han er det så lenge. Viking-keeper, altså. Han har ikke lagt skjul på at han ønsker en overgang til en større liga.

Sånn sett er det ikke dumt å bruke januar til å vise seg fram i internasjonale kamper.

- Ja, hvis noen så på, så kan det ha noe å si, for det gikk jo fint her. Det hadde vært kjekt om jeg kom meg ut i januar, men får jeg ikke det, så er jeg klar for å jobbe hardt for Viking.

Jarstein holdt en ispose i sin høyre neve da han snakket med Dagbladet i går. Midt i andre omgang måtte han få behandling etter et sammenstøt — som følge av at han selv avverget sørafrikansk scoring.

- Hånda er operert fra før, og det ble litt stivt og vondt, sier 28-åringen, før han beroliger:

- Men jeg merket egentlig fort det ikke var noe galt. Det var bare ingen kraft i den, så jeg måtte vente til den kom seg.
Grodås-skryt
Keepertrener Frode Grodås er imponert over måten eleven har reist seg på etter all kritikken han fikk i inngangen til VM-kvalifiseringen:

- At han nå er inne i en sånn rekke av kamper, sier at han har kommet styrket ut av en litt turbulent tid. Det er det definitivt ikke alle som klarer. Han har tatt steg, jobbet knallhardt, og det synes jeg har gitt resultater, sier den tidligere landslagskapteinen.

Han mener, i motsetning til Jarstein selv, at det er en fordel for telemarkingen å vite at han er førstevalg:

- Det skaper større ro. Du kan gå inn i samling litt på annen måte, og vise fram hvor god du er, og ikke bevise at du fortsatt er god. Det er min jobb å være med på å forsterke det. Samtidig må han hele tida jobbe hardt, for det er ingen som har klippekort på landslaget.