HAR EN JOBB Å GJØRE: Per-Mathias Høgmo har fått en tøff start på jobben som norsk landslagssjef. Nå har han fire kamper på å få laget på rett kjøl før EM-kvaliken starter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
HAR EN JOBB Å GJØRE: Per-Mathias Høgmo har fått en tøff start på jobben som norsk landslagssjef. Nå har han fire kamper på å få laget på rett kjøl før EM-kvaliken starter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Jarsteins plass i kulda er Høgmos minste problem

At Norges førstevalg i mål bare er tredjevalg på klubblaget ville før i verden fått store overskrifter. I dag er det knapt en parentes.

PRAHA (Dagbladet): Ingenting galt med Rune Almenning Jarsteins keeperkvaliteter eller seneste landskamper for Norge — alt sammen både er og har vært veldig bra.

Likevel:

At Norges førstevalg ikke en gang sitter på benken i Hertha Berlin holder ikke Per-Mathias Høgmo våken om nettene. For så lenge Ørjan Håskjold Nyland finnes, er ikke Jarsteins tilværelse problematisk for andre enn Jarstein selv.

Da er det verre med andre ting.

NÅR LANDSLAGSÅRET BEGYNNER for alvor mot Tsjekkia i morgen kveld er det bare fire landskamper til Italia kommer til Ullevaal og EM-åpning (9. september) og Per-Mathias Høgmo i utgangspunktet bør ha det meste klart. Det er, for å si det veldig forsiktig, ingenting.

For Norges landslagstrener skal ikke bare stable et konkurransedyktig lag på beina i løpet av treningskamper mot Tsjekkia, Frankrike (B), Russland (H) og en motstander vi ennå ikke vet hvem blir (Ullevaal 4. september), han skal også utvikle en helt ny spillestil.

Lurer du på hvor vanskelig og tidkrevende det er kan du jo skjele til Cardiff og Ole Gunnar Solskjær.

MED  NORGE A - og da ser jeg bort fra ligalandslagets januarkamper i Abu Dhabi - har Per-Mathias Høgmos fotball gitt Norge tre tap: 0-3 for Slovenia (B), 1-2 mot Danmark (B) 0-1 mot Skotland (H) og 1-1 mot Island (H). Det er - også det veldig forsiktig - tunge tall for en ny landslagstrener.

Men heldigvis var det ikke disse kampene som holder oss utenfor sommerens VM-sluttspill, og i det bildet betyr de derfor ingenting. I tillegg inneholdt de elementer av spilleglede, positivitet og en fotball vi både ønsker og tror på.

Men:

SELV OM HØSTEN 2013 fortalte oss hva Høgmo mener, vil og ønsker med ballbesittelse og kampstyring i 2014 er det selvfølgelig ikke gitt at han får det til. Sannsynligheten er nok større for at Norge må ta ytterligere et steg eller to tilbake før vi kan begynne å snakke om en målbar framgang.

At det rett og slett må bli (enda litt) dårligere før det kan bli bedre. Og i det perspektivet er de fire kampene Norges landslagstrener har til rådighet - mot motstandere som i alle sammenhenger er bedre enn oss - nesten mindre enn ingenting.

For å si det så forsiktig som bare mulig.

PER-MATHIAS HØGMO bruker ord som spennende, inspirerende og energiutløsende når han snakker om EM-gruppe H. Etter trekningen i Nice for halvannen uke siden var min umiddelbare tolkning at H står for helvete.  Men det skal han ha, Høgmo, han er ikke skyggeredd. I tillegg er det jobben hans å snakke om Norge i Frankrike 2016.

HVOR SANNSYNLIG DET er her i Praha per 4. mars 2014? Ikke veldig, er jeg redd. Selv om talentene nå både er flere og utenlands, den enkeltes utviklingspotensial stort og spillestilen både moderne og helt nødvendig, handler Høgmos prosjekt først og fremst om tid, øving og tålmodighet. Men ting har skjedd fort i fotball før, og ingen vet hvor flaksen og marginene hopper.

Det er der håpet ligger.

Faktum derimot - det som ligger bak alle store ord og målsettinger - drømmer ikke.

• Norge møter Tsjekkia i Praha klokka 18.30 i morgen.

TREDJEVALG: Rune Almenning Jarstein (t.v.) er i utgangspunktet landslagets førstekeeper, men får konkurranse av Ørjan Håskjold Nyland (t.h.). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TREDJEVALG: Rune Almenning Jarstein (t.v.) er i utgangspunktet landslagets førstekeeper, men får konkurranse av Ørjan Håskjold Nyland (t.h.). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer