Sverige - Norge, kl. 20.45

Jarsteins tøffe tid

Måtte gjennom knallhard og vanskelig opptrening i sommer. I kveld er Norge avhengig av at keeperen viser samme klasse som i Hertha Berlin.

LANDSKAMP: Dagbladet spurte svenskene hva de tror blir utfallet på søndagens kveld mellom Norge og Sverige. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer
  • Sverige - Norge, kl. 20.45 på TV 2

STOCKHOLM (Dagbladet): Rune Almenning Jarstein (34) spiller i kveld landskamp nummer 62 for Norge. Der han tidvis ble kald under kampen mot Malta torsdag, kommer det til å blåse rundt ørene hans mot Sverige.

Keeperen kan fort komme i fokus på godt eller vondt. Men den rutinerte 34-åringen er klar foran 40.000 tilskuere på Friends Arena.

- Vi er heldige som får spille sånne kamper. Det er bare å glede seg og kose seg utpå der. Vi har lyst til å vinne, vi trenger å vinne - og det blir spennende, sier Jarstein til Dagbladet.

PÅ TRENING: Rune Almenning Jarstein og Even Hovland på treninga til fotballandslaget denne uka. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PÅ TRENING: Rune Almenning Jarstein og Even Hovland på treninga til fotballandslaget denne uka. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Etter en tøff sommer merker han at det er ekstra godt å være tilbake. På slutten av forrige sesong måtte han operere det venstre kneet. Han hadde hatt følelse med noe ubehagelig der over tid. Dermed gikk han glipp av de to siste Hertha-kampene og oppgjørene mot Romania og Færøyene i juni.

- Det var en tøff sommer med rehabilitering og opptrening i Berlin. Jeg kjørte knallhardt for å få tilbake musklene. Det ble veldig lite ferie og mye trening.

Jarstein mener timingen for operasjonen var perfekt. Nå er han tilbake der han skal være, selv om seriestarten for Hertha Berlin ikke ser pen ut på papiret. Hertha har spilt mot følgende lag: Bayern München (2-2), Wolfsburg (0-3) og Schalke (0-3). Dette betyr åtte innslupne mål på tre kamper.

Laget ligger nest sist i Bundesliga med ett poeng. RB Leipzig (ni poeng) leder foran Bayern München (sju poeng) og Wolfsburg (sju poeng).

- Heldigvis er sesongen lang, påpeker Jarstein.

- Vi har ikke fått det til i de to siste kampene. Hjemme mot Wolfsburg kunne det gått begge veier. Vi fikk en straffe som ble annullert av VAR. Så fikk de straffe. Vi hadde en del sjanser. Men så scoret de to mål på slutten.

Han fortsetter:

- Mot Schalke var vi ikke gode nok og scoret to selvmål.

Hertha har fått ny trener i Ante Covic fra Kroatia. Han spilte i Hertha fra 2003 til 2010. Selv om resultatene ikke er der de skal være, skryter Jarstein av bossen:

- Han er en åpen og fin trener. Han er god kompis med spillerne, samtidig som han er veldig streng og tydelig. Han er lett å prate med. Jeg liker ham veldig godt.

GÅR HAN?: Lars Lagerbäcks kontrakt med NFF varer ut et eventuelt EM-sluttspill neste sommer. Kommentator: Morten P. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

- Du frykter ikke for statusen som førstekeeper med åtte innslupne mål?

- Nei, sånn er livet til en keeper av og til. Du mister ikke plassen så fort. Du må spille dårlig over tid. Jeg føler at jeg har vært stabil i flere sesonger. Men, klart: Alle må skjerpe seg med tanke på baklengsmål. Det er ingen god følelse å gå av banen med tre i sekken.

Jarstein ser fram til kveldens kamp på Friends Arena i Stockholm. Spania leder gruppa og 15 poeng. Sverige har 10 poeng, Norge 8, Romania 7, Malta 3 og Færøyene 0.

De to beste lagene går til EM-sluttspillet i 2020.

- Jeg må være såpass ærlig å si at vi bør ha seks poeng etter de to kampene mot Malta og Sverige, sier sisteskansen.

Sten Grytebust fra F.C. København og Sondre Rossbach fra Odd er de to andre keeperne i troppen til Lars Lagerbäck. Men Jarstein framstår som et klart førstevalg.

I kveld blir det å måle krefter med Sveriges Robin Olson i den andre enden. Han spiller for Roma, men er utlånt til Cagliari.

EM-KVALIK
Spania550013-315
Sverige531112-710
Norge522110-78
Romania521212-77
Malta51042-123
Færøyene50053-160