DEPRESJON: Sami Jauhojärvi (i midten) ble olympisk mester på lagsprinten i Sotsji i 2014 sammen med Iivo Niskanen (t.v.). Emil Jönsson (t.h.) beundrer gullmedaljen, men den påfølgende høsten var så tøff at Jauhojärvi vurderte å avslutte sitt eget liv. Foto: NTB Scanpix
DEPRESJON: Sami Jauhojärvi (i midten) ble olympisk mester på lagsprinten i Sotsji i 2014 sammen med Iivo Niskanen (t.v.). Emil Jönsson (t.h.) beundrer gullmedaljen, men den påfølgende høsten var så tøff at Jauhojärvi vurderte å avslutte sitt eget liv. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sami Jauhojärvi om depresjon og selvmordstanker

Jauhojärvi gikk inn i dyp depresjon. Gir astmamedisin skylden: - Er det verdt å leve?

Overfor Dagbladet forteller olympisk mester Sami Jauhojärvi om selvmordstankene han fikk etter at hans nye astmamedisin slo feil ut. Jauhojärvis ett år gamle sønn ble redningen.

(Dagbladet): Til tross for en lysende karriere og tilsynelatende alltid strålende humør, har den finske langrennsprofilen Sami Jauhojärvi hatt en periode med bekmørke og skremmende tanker.

Det var under Finlands versjon av «Mesternes mester» at Sami Jauhojärvi for første gang snakket ut om depresjonsplagene overfor den finske TV-kanalen MTV.

I et åpenhjertig intervju med Dagbladet utdyper nå Jauhojärvi plagene, de mørke tankene og forklarer hvordan sønnen hjalp ham til å legge vekk selvmordstankene.

Marerittet startet høsten 2014, forteller Sami til Dagbladet med alvor i stemmen, mens han veksler mellom engelsk og svensk-finsk.

36-åringen hadde akkurat nådd toppen av sin karriere og overgått de tre VM-bronsemedaljene han hadde fra før. I OL i Sotsji gikk Jauhojärvi helt til topps og vant OL-gull sammen med stjerneskuddet Iivo Niskanen på lagsprinten.

Norge, med Ola Vigen Hattestad og Petter Northug som de to utvalgte, måtte ta til takke med den sure 4.-plassen.

- Er det verdt å leve?

Etter sesongen skiftet Jauhojärvi astmamedisin. Da startet problemene. Livet ble et mareritt. I to måneder led Jauhojärvi med intens depresjon og selvmordstanker.

GULL: Sami Jauhojärvi og Iivo Niskanen vant OL-gull sammen i 2014. Den påfølgende høsten ble et mareritt for førstnevnte. Foto: NTB Scanpix
GULL: Sami Jauhojärvi og Iivo Niskanen vant OL-gull sammen i 2014. Den påfølgende høsten ble et mareritt for førstnevnte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ble rammet av depresjon og fikk selvmordstanker. Er det verdt å leve? tenkte jeg. Det var helt forferdelig, forteller Sami Jauhojärvi til Dagbladet.

- Hva skjedde?

- Den nye astmamedisinen jeg tok, slo feil ut og ødela meg. Under én av 1000 får de bivirkningene som jeg fikk. Jeg fikk problemer med blodverdiene, utviklet for få hvite blodlegemer, mistet energi og klarte ikke å sove, fordi pulsen var så høy, forteller den finske langrennsstjerna.

Reddet av sønnen

Den regjerende olympiske mesteren fra lagsprinten i Sotsji i 2014 ønsker ikke å navngi den aktuelle astmamedisinen, men forteller åpenhjertig om hvor forferdelig han hadde det.

- Astmamedisinen fungerer for mange andre, så jeg vil ikke si hva den heter og sette den i et dårlig lys, men for meg slo det veldig uheldig ut. Det var så ille at jeg vurderte å ta mitt eget liv. Heldigvis skjøt jeg meg ikke selv, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

Hans sønn var på det tidspunktet ett år gammel. Det var tanken på sønnen og de nærmeste som ble redningen i den tyngste perioden, før de til slutt fant løsningen på problemet.

HÅN: Gullet glapp for Sami Jauhojärvi da Emil Iversen kjørte inn i lagkameraten på oppløpet. Nå varsler han krig mot nordmannen. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Jeg begynte å tenke på sønnen min, som var ett år gammel og at han fortjener å vokse opp med sin biologiske far. Jeg tenkte at det verste man kan gjøre er å bestemme selv at det er slutt og etterlate de andre i sorg. Derfor gjorde jeg det heldigvis ikke, avslører 36-åringen.

- Heldigvis fant vi løsningen på problemet. Jeg sluttet med den nye astmamedisinen og byttet tilbake til den gamle. Etter to dager ble jeg bra igjen, forteller han.

Ekstreme kontraster

Lettelsen var stor. Jauhojärvi fikk livet tilbake. Depresjon ble til glede og livsgnist igjen. Den finske humørsprederen fant tilbake til den gnistrende personlighet som - sammen med de gode sportslige resultatene - har gjort ham så populær i Finland.

Langrennsprofilen, som la skiene på hylla etter VM på hjemmebane i Lahti forrige vinter, fikk et nytt syn på livet.

- Du kan forestille deg hvor fantastisk det er å gå fra å være depressiv og helt på bunn, til å få tilbake helsa og den gode følelsen, forteller Jauhojärvi til Dagbladet.

- Jeg har fått mange mailer etter at jeg snakket åpent om dette på finsk TV. De forteller historier om at de har vært gjennom noe liknende. Det er sterkt.

Samis nye liv

Kontrastene setter livet i perspektiv. Nå nyter 36-åringen sin nye tilværelse.

- Jeg har det veldig bra nå og nyter mitt nye liv med eget firma, hvor jeg hjelper de andre til å leve ut sine drømmer. Under OL skal jeg kommentere for finsk TV. Det gleder jeg meg til, men først og fremst nyter jeg livet med familien min, forteller finnen.

Av den grunn tenker ikke Jauhojärvi på at en mulig gullmedalje ble til bronse i Lahti-VM etter den norsk-finske krasjen på lagsprinten - etter duellen mellom Emil Iversen og Iivo Niskanen.

- Jeg tenker ikke noe på det som skjedde der. Om vi tok gull eller bronse har ingen betydning nå. Jeg tapte kanskje litt penger på det, men nå stortrives jeg med det livet jeg lever med familien. Det er det viktigste, sier Sami Jauhojärvi til Dagbladet.

Han vender tilbake til langrennssporten under vinter-OL i Pyeongchang når han skal debutere som ekspertkommentator, men med sin sterke forhistorie er han klar på at deter andre ting enn idretten som er aller viktigst.