Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Javier fikk denne i gave fra Torres

Så patriotiske er spansk presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WIEN (Dagbladet.no): Svetten siler fra ansiktet til Javier Gomez Matallanos. Han har på seg en spansk EM-trøye med «9 Torres», skubber seg fram i trengselen rundt de spanske spillerne og klemmer heltene med ektefølt lidenskap.

I en annen setting kunne Matallanos virket som en ganske vanlig autografjeger. I virkeligheten er han akkreditert journalist, på jobb i EM for radiokanalen Ca dena Cope.

Den svært kameratslige tonen mellom spillere og reportere er ganske unik. Her kan Matallanos og radiokollegene bare gi mobiltelefonen sin til Fernando Torres, Cesc Fabregas og Iker Casillas, så snakker stjernene velvillig og lenge med diverse studioverter hjemme i Spania.

- Jeg er en veldig god venn av Fernando Torres, jeg har kjent ham fra han var 11 år gammel. Jeg kjenner Reina, Casillas, Marchena, Villa - de aller fleste, sier Javier.

- Må respektere vennskapet

I norsk sammenheng ville en journalist fått måpende blikk om han møtte fram i intervjusonen iført en John Carew-drakt. For Matallanos er det helt naturlig.

- Torres tok med seg denne drakta etter Sverige-kampen, og jeg fikk den i går. Jeg ba ikke om den. Han ga den til meg fordi jeg er hans venn, sier Javier, som tidligere jobbet i Madrid-avisa Marca.

- Er det ofte du må la være å rapportere noe fordi du kjenner dem så godt?

image: Javier fikk denne i gave fra Torres

- Jeg visste at Torres skulle til Liverpool en og en halv måned før det ble kjent, men jeg kunne ikke publisere det. Du må respektere vennskapet. Men om du lar være å fortelle én historie, får du kanskje 20 gode historier tilbake, hevder han.

Han husker likevel én gang hvor Torres reagerte negativt.

- Han var sint på Luis Aragones mens han spilte i Atletico. Jeg omtalte det, og da kom han bort og spurte hvorfor.

Leder i Norsk Sportsjournalistisk Forbund, Reidar Solli, er glad for at det ikke er spanske tilstander i Norge.

Tette bånd i sportsjournalistikken

- Det skal være en profesjonell distanse mellom aktører og journalister. Det er ikke noe forbud mot kjennskap og vennskap i alle miljøer, men en journalist må være bevisst på å skille rollene. Prinsipielt mener jeg at journalister ikke skal ha omgang med folk de skriver om i det hele tatt, mener Solli.

- Hvordan ville det blitt oppfattet om en norsk journalist intervjuet Carew & co i landslagsdrakta?

- Da tror jeg kollegene ville spurt om vedkommende egentlig hørte hjemme der. For 20-30 år siden var det nok mer kameratskap, man gikk ut mer sammen og ble enige om hva som kom på trykk og ikke. Særlig i sportsjournalistikken har det vært tette bånd. Vi hadde en liten episode med NRK-journalist Morten Stokstad og LSK etter cupfinalen i fjor, men stort sett er alle parter mer bevisst på problemstillingen nå enn før, sier Solli.

KOMPIS:Javier Gomez Matallanos er spansk radiojournalist og nær venn av flere av de spanske landslagsstjernene. Her i Torres sin trøye fra Sverige-kampen. Foto: Sigve Kvamme/Dagbladet.no
KOMPIS:Javier Gomez Matallanos er spansk radiojournalist og nær venn av flere av de spanske landslagsstjernene. Her i Torres sin trøye fra Sverige-kampen. Foto: Sigve Kvamme/Dagbladet.no Vis mer
<B>OMGJENGELIGE:</B> Fabio Cannavarro og Fernando Torres i mixed sone etter gårsdagens kveartfinale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!