Jays Ndure reklamerer for kontroversielt pyramideselskap

Olympiatoppen svarer med å bryte samarbeidet.

DYRE SLURKER: På sin egen hjemmeside vier Jays Ndure god plass til sportsdrikken fra det kontroversielle selskapet Vemma. Det kan koste ham dyrt: Både Olympiatoppen og friidrettsforbundet har brutt med Ndure på grunn av sportsdrikkreklamen.
DYRE SLURKER: På sin egen hjemmeside vier Jays Ndure god plass til sportsdrikken fra det kontroversielle selskapet Vemma. Det kan koste ham dyrt: Både Olympiatoppen og friidrettsforbundet har brutt med Ndure på grunn av sportsdrikkreklamen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den norske toppsprinteren Jays Ndure reklamerer for det kontroversielle amerikanske nettverksselskapet Vemma. Olympiatoppen og friidrettsforbundet svarer med å bryte samarbeidet med sprinteren.

Det amerikanske nettverksselskapet Vemma har en pyramidelignende struktur, der medlemmer betaler for muligheten til å verve andre medlemmer. Produktet som markedsføres i pyramiden, er energidrikken «Verve». Både selskapsformen og energidrikken er kontroversielle. Selskapet er dømt for pyramidevirksomhet i Italia, og har fått liknende anklager mot seg i USA. I USA er de også dømt etter markedsføringsloven. Blant trekkplastrene når Vemma nå skal forsøke å vokse seg store i det norske direktesalgsmarkedet, er Jays Ndure. Han reklamerer heftig for energidrikken på hjemmesiden sin, og en reklamevideo med sprinteren ble vist under en Vemma-konferanse i Wien i september.

Olympiatoppen har også merket seg Ndures reklame for «Verve».  Brudd - Vi har retningslinjer for for bruk og markedsføring av kosttilskudd, og det utøveren gjør er et brudd på disse retningslinjene. Vi har kommunisert dette til utøveren ved flere anledninger, sier medierådgiver i Olympiatoppen, Halvor Lea til Dagbladet. Nå har saken ført til at Olympiatoppen har brutt med Ndure. - Olympiatoppen har ikke lenger noe faglig samarbeid med denne utøveren. Det skyldes denne saken, sier Lea. Ndure er stipendutøver- som vil si at han får et årlig stipend av Olympiatoppen for å drive toppidrett. Dette stipendet er etter det Dagbladet forstår på 70 000 kroner årlig for Ndures del. Disse pengene vil Ndure ikke få utbetalt neste år, dersom han ikke bryter med Vemma. - Det ligger i sakens natur at man som stipendutøver må oppflylle kriteriene, sier Lea. Han sier at det ikke er aktuelt å kreve tilbakebetalt noen av midlene Ndure allerede har fått i år.  - Mange henvendelser Sportssjef Ronny Nilsen i Norges friidrettsforbund, forteller at også deres forbund har brutt med Jays på grunn av saken.  - Vi stiller oss bak Olympiatoppens retningslinjer for bruk og promotering av kosttilskudd som gjelder for alle stipendutøvere. Vi har derfor fulgt Olympiatoppen i deres håndtering av denne saken og inntil videre avsluttet avtalen med utøveren, sier Nilsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer