Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Je blir helt vill på fotballkamper»

SANDNES (Dagbladet): Liv Ravn Omdal er 81 år og fotballgal. Nå er hun reiseklar til nok en cupfinale og håper at hun klarer å styre seg på tribunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Je blir så revet med. Men je må ikke skjemme meg ut, sier fotballpresident Per Ravn Omdals mor på fornem stavangerdialekt.

Hun holder en knapp på Bryne, men vil heie på det beste laget. - Spillerne må ikke rive hverandre så mye i trøyene. Da kan jeg bli sinna, det er irriterende. Jeg liker best fin fotball, sier Liv Ravn Omdal.

Enkefruen har vært på utallige cupfinaler, og fotball er det kjekkeste hun ser på fjernsynet. Hun har sine favoritter, både blant lag og enkeltspillere.

- Rosenborg spiller nok vakrest. Og spillerne er så sympatiske.

- Ellers liker jeg godt Zidane, Beckham og Ruud Gullit. Hvorfor sluttet han Gullit, tro? Min sønn Per ringte meg fra en buss under fotball-VM, Frankrike hadde nettopp spilt, og Zidane var glitrende. Jeg spurte Per om han ikke kunne fikse et bilde av stjernen, Per bare lo, forteller Liv.

Ikke i garderoben

Sjøl om hun er Stavanger-dame, banker ikke hjertet for Viking. Omdal-familien var SIF-folk, bakgårdslaget i byen.

- Hvis SIF hadde tapt, smakte aldri fårikålen særlig godt, og det var taust rundt middagsbordet, husker Liv.

Under cupfinalen treffer hun kjentfolk, og hun håper på en god plass ikke langt fra kongetribunen, sammen med sin svigerdatter.

- Kanskje du får komme en tur i garderoben og hilse på spillerne etterpå?

- Er du på styr. Hva ville sønnen min ha sagt da? Nei, og om jeg hadde hatt lyst, ville jeg ikke ha fortalt det til deg, hahaha, flirer den friske damen.

Går på kjøkkenet

Hun sier aldri at hun er gammel, hun har bare mange år bak seg. Fotball er krydder i livet.

- Jeg klapper i hendene og hoier når det er spennende kamper på fjernsynet. Av og til må jeg ut på kjøkkenet, hvis det er ekstra nervepirrende. Jeg kan grine også, hvis Norge vinner viktige kamper.

Et skår i fotballgleden er det at hun ikke får møte legenden Nicken på Ullevaal søndag.

- Han døde så altfor tidlig, sier Liv Ravn Omdal. Hennes avdøde mann var visepresident i fotballforbundet, hennes bror fikk en landskamp for Norge, og sønnen Pers karriere kjenner de fleste.

Liv nyter pensjonistlivet på Sandnes, omgitt av bøker, kunst og minner fra Afrika. Der jobber hennes datter for Flyktningerådet, og Liv synes det er flott at barnebarnet, presidentens datter, nettopp har avholdt fotballkurs i Afrika.

Nå pakker hun finveska av kenguruskinn for å ta dagtoget til hovedstaden.

- Denne veska er for finturer, den kan ikke slenge på et fly. Jeg springer meg fordervet på den der Gardermoen, derfor tar jeg heller toget til Lysaker.

- Hvorfor tror du lille Bryne banker storebror Viking, da?

- Bryne har vært så stabile i høst. Og han mørke spissen, je husker ikke det vanskelige navnet, han er sterk og dyktig. Men det viktigste er å få se fin fotball. Og ikke riv hverandre i trøyene! skjenner Liv og hever pekefingeren truende.

FOTBALLGAL: - Je må ikke skjemme meg ut på tribunen, skrike og hoie. Men jeg kan vel reise meg å klappe? spør Liv Ravn Omdal (81). Hun er mor til president Per Ravn Omdal og tror Bryne stikker av med seieren søndag.
Hele Norges coronakart