- Jeg angrer ingenting

For to uker siden refset han lederne i Norges Idrettsforbund for gråsoneholdninger om doping - og skapte stor furore. Nå er Johann Olav Koss i Oslo for å delta på en internasjonal dopingkonferanse. Overfor Dagbladet fastholder han kritikken.

Men Koss er også forsonlig mot lederne i NIF.

- Vi er enige om prinsippene, sier han.

Sammen med kona Belinda Stronach, sjekket Koss i går inn på Hotel Continental i Oslo - etter å ha ankommet fra sitt bosted i Canada kvelden før. I Norge blir han resten av uka. Koss, som er medlem av den internasjonale dopingorganisasjonen WADA, er en av mange framtredende idrettstopper som samles til dopingkonferanse i hovedstaden til uka.

Han ser fram til å snakke åpent med kulturminster Ellen Horn og toppledelsen i Norges Idrettsforbund, representert ved Kjell O. Kran, Bjørge Stensbøl og Ivar Egeberg, etter de siste ukenes dopingbråk.

- Vi kommer helt sikkert til å møtes for å diskutere, sier han.

Kraftig angrep

I et åpent brev gikk Koss 1. november til kraftig angrep mot disses håndtering av Skaset-saken og de to dopingsakene under OL - Grimseth og Aanes.

Siden har både Kran, Egeberg og Stensbøl og antidopingsjef Rune Andersen skrevet grundige redegjørelser for Norges standpunkter i antidopingarbeidet.

- Jeg har lest alt, sier Koss, og viser fram en fyldig bunke dokumenter.

Gir ros

Han applauderer mye av innholdet:

- Ut fra uttalelsene som har kommet, så er vi i prinsippet enige. NIF framhever at kosttilskudd som inneholder nandrolon er doping. Det har både Rune Andersen og Kjell Kran sagt.

- Har du tillit til NIF-ledelsen?

- Ja, jeg har full tillit til Rune Andersen, og det arbeidet han gjør. Men man kan ikke bygge et system ut fra tro på en i systemet. Man må skape et system der man kan stole på systemet.

- Tror du NIF-ledelsen har lært noe av debatten?

- Jeg håper det.

Dårlig debatt

Koss står nemlig fortsatt inne for hvert ord i det kritiske brevet han skrev om norske idrettslederes dopingarbeid.

- Jeg angrer ingenting. Jeg brukte tre og en halv dag på brevet og var veldig nøyaktig på det jeg mener. Det er viktig å spisse diskusjonen for å få temaet på agendaen.

- Mener du fortsatt at Norge er verstinger i dopingsammenheng?

- Jeg mener at vi framstår som verdens verste i det perspektivet at vi topper dopingstatistikken fra Sydney sett i lys av befolkningstall.

- Hva synes du om at Hans B. Skaset er den eneste som har mistet jobben som følge av debatten?

- Det er kjempeleit at han sluttet i den stillingen. Det er et kjempetap.

- Bør Bjørge Stensbøl fortsette som toppidrettssjef?

- Jeg vil ikke kommentere personspørsmål.

- Hvordan synes du debatten har utartet seg?

- Det er ikke bra at det har blitt en persondebatt. Det er synd. Ingen tjener på det. Nå må vi se framover, ta tak i den etiske verdidebatten i idretten.

Frykter mistanke

Koss tror ikke Norges dopingholdning vurderes med mistillit internasjonalt.

- Ingen er nå i tvil om hvor Norge står i dopingspørsmål. Tvilen ligger rundt den etiske gråsonen. I OL ble det sådd tvil om utøverne er hundre prosent ansvarlig for hva de tar i seg. Det kan det ikke stilles spørsmål om, sier Koss.

Han mener det nå er på tide å ta debatten ut av media og inn i utøvermiljøene. Koss savner innspill derfra, men forstår tausheten.

- Jeg tror utøverne er veldig engasjerte. De vil ha debatten, men helst innen sitt eget system. Olympiatoppen bør skape verdidebatt inne i miljøene - ikke gjennom media, sier Koss.

Han tror utøverne preges av frykt.

- Utøverne vil gjerne være med på debatten, men ut fra min erfaring som utøver, så vet jeg at det er veldig vanskelig å gå ut offentlig med synspunkt om doping. Uttaler man seg om doping, så blir man nesten beskyldt for å dope seg.

- Bør Stian Grimseth sitte i en NIF-arbeidsgruppe mot tvilsomme kosttilskudd så lenge saken hans blir etterforsket?

- De to sakene er helt forskjellige. Jeg er ikke i tvil om at han har mye å bidra med her.

<B>PÅ DOPINGMØTE:</B> I går sjekket Koss inn på Hotel Continental i Oslo. Han ser fram til å snakke åpent med kulturminister Ellen Horn og toppledelsen i Norges Idrettsforbund etter de siste ukenes dopingbråk.