- Jeg avslutta sesongen fryktelig dårlig. Det irriterer meg

Martin Johnsrud Sundby tror det blir mange om beinet til vinteren.

VAL SENALES (Dagbladet): Søndag ble Petter Northug enig med Norges Skiforbund om en avtale som gir ham klarsignal til å gå verdenscup for Norge de neste tre årene. Mandag pekte Northug, via sin trener Stig Rune Kveen, ut Martin Johnsrud Sundby som hovedrivalen den kommende sesongen. 

- Målet er å kjempe om seieren i verdenscupen totalt. Noe annet ville vært for dumt når han bruker så mye tid på dette. Så skal det deles ut en god del poeng i Kuusamo og i Canada, og lykkes man der er man jo med og kjemper om kula med en gang, sa Kveen til Dagbladet.

Innimellom det hadde Northugs trener snakket om Petters ambisjon om å fravriste Sundby tittelen i Tour de Ski. 

- Slik det ser ut i dag ligger det an til at Petter kommer til å være med og kjempe i toppen sammen med Dario, russerne og selvsagt Martin, sa han.

På hugget fra start På nabohotellet i Val Senales sitter den regjerende Tour de Ski- og verdenscupmesteren, Martin Johnsrud Sundby, og snakker ned egen form. Ja, han er ikke bare regjerende mester i år, han var det i fjor også. Da forsvarte han titlene med glans. 

HARDKJØR: Martin Johnsrud Sundby trener mer enn noen gang. Og det har ikke vært lite før heller. Foto: Bjørn Langsem
HARDKJØR: Martin Johnsrud Sundby trener mer enn noen gang. Og det har ikke vært lite før heller. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Og legger du til at Sundby ikke har blitt slått i en tour eller minitour på de samme to årene, ser du også at oppgaven Northug har tatt på seg er formidabel. 

- Det blir et bikkjeslagsmål om både touren, den gule trøya og sesongen generelt. Jeg vet at jeg må være på hugget fra start. Du har ikke råd til å være off i Kuusamo hvis du har lyst til å være med og kjempe om den gule trøya, sier Sundby til Dagbladet. 

Irritert Selv prøver han å tone ned utfordringen fra nabohotellet. For Martin er Petter Northug bare én av mange som jakter skalpen hans i verdenscupen og Tour de Ski. 

- Det er helt naturlig denne sesongen. Spør du Dario Colgona eller Alexander Legkov, Maxim Vylegsjanin eller Calle Halfvarsson, så sier de akkurat det samme. Det er åpenbart at i en sesong uten mesterskap er det de tingene som henger høyest. Da vil de fleste som er i nærheten av å ha muligheten, sikte på de tre titlene, sier han.

- Føler du deg som en jaget mann?

- Nei, jeg gjør ikke det, altså. Jeg avslutta sesongen fryktelig dårlig i fjor, og det irriterer meg. Det er mer det at jeg har lyst til å jage opp på det samme nivået som jeg mener jeg bør være på. 

Kan satse selv også De som ennå ikke har glemt den norske og northugske parademarsjen i Falun-VM vil også huske at Sundby ble syk rett før mesterskapet og såvidt klarte å karre seg til start på den avsluttende femmila. 

Den vant Petter, Martin ble nummer 11. 

Så da kunne man kanskje bli fristet til å tro at mesterskapskongen Petter Northug blir den største trusselen for verdenscupkongen Martin Johnsrud Sundby denne sesongen?

- Jeg ser generelt på det som en større trussel at de aller fleste kommer til å satse på Tour de Ski. Men det vil jo bli det samme for min del. Jeg kan jo begynne å satse på Tour de Ski jeg også, så kan vi se hvordan det går, smiler Martin. 

- Har du alt å vinne, eller alt å tape?

- Den gule trøya kan jeg tape. Tour de Ski kan jeg tape. Jeg har de titlene der. Men jeg ser mer på at jeg har fryktelig mye å bli bedre på. Der har jeg mye å vinne, og det er det jeg synes er kult. 

Den ultimate testen Og la det være sagt med en gang, Martin Johnsrud Sundby, som har støvsugd verdenscupen i to år, kommer ikke til å selge seg billig når alvoret starter i Finland den siste helga i november. 

Ikke i år heller. 

- Jeg trener for å vinne Tour de Ski. Jeg syns Tour de Ski er en optimal test for allroundegenskaper på ski. Det handler om å være best over ti dager. Det hjelper ikke å ha en god dag eller to gode dager, man må holde trøkket hele veien. Det er en utfordring jeg trives godt med.