ATTRAKTIVE FOTBALLRETTIGHETER: Ute på banen ville man kanskje betegnet drakampen mellom TV 2 og Canal Digital som en stillingskrig. Førstnevnte hevder det ikke er grunnlag for forhandlinger for øyeblikket, sistnevnte hevder det pågår forhandlinger.  Foto:  AFP PHOTO/CARL DE SOUZA
ATTRAKTIVE FOTBALLRETTIGHETER: Ute på banen ville man kanskje betegnet drakampen mellom TV 2 og Canal Digital som en stillingskrig. Førstnevnte hevder det ikke er grunnlag for forhandlinger for øyeblikket, sistnevnte hevder det pågår forhandlinger. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZAVis mer

- Jeg begynner å bli lei, de må forholde seg til fakta

TV 2 og Canal Digital langt unna enighet om Premier League.

||| (Dagbladet): Fotballfrelste Get-kunder kunne i går puste lettet ut da de i går ble sikret Premier League på norske skjermer de kommende tre sesongene.

For kundene til Norges største TV-distributør, Canal Digital, er situasjonen mer usikker. Og det blir ikke mindre forvirrende av at Canal Digital og TV 2 har vidt forskjellige oppfatninger av hva som er status per nå.

- Det er fortsatt forhandlinger, sier informasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital.

- Det er ikke noen forhandlinger. Det har ikke vært noe på halvannen uke, sier kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2.

- Allerede butikk for TV 2
Spørsmålet er om TV 2 har råd til å klare seg uten inntektene fra de mange Canal Digital-kundene etter å ha betalt i dyre dommer for rettighetene til Premier League.

- Ja, bevares. Absolutt. Vi kjøpte dette produktet etter å ha utarbeidet ganske omfattende forretningsplaner. Vi er på ingen måte avhengig av distribusjon hos alle TV-distributører. Vi er allerede på et nivå der dette er butikk for TV 2, der vi tjener penger.

- Og dette er ikke et forhandlingsutspill fra din side?

- Nei, som sagt: Vi har ikke funnet grunnlag for å forhandle videre med det selskapet du spør om. Der står saken. Om de sier de vil komme med et tilbud er de selvsagt velkomne til å gjøre det, sier Indrøy til Dagbladet.

Men for øyeblikket er han lei. Og ennå er det lenge igjen til Premier League-start i august...

- Jeg begynner å bli lei av dette, de (Canal Digital) må forholde seg til fakta. Vi har sagt at de må komme opp med noe nytt for at det skal være grunnlag for å igangsette forhandlingene. Det har de ikke gjort. De var i kontakt i går, og før helga, men så lenge de ikke kommer opp med noe nytt bruker vi ikke tid på forhandlinger, sier kommunikasjonsdirektøren i TV 2 - som altså ikke kommuniserer nevneverdig med Canal Digital om dagen.

En del er forbannet
Tjønndal Pettersen i Canal Digital varsler at de vil komme med et nytt tilbud med det første.

- TV 2 har bedt oss om å komme med et nytt tilbud, og det vil de få om kort tid. Vi ønsker å få på plass dette her. Det er en avtale begge parter vil være tjent med, så Premier League blir tilgjengelig for flest mulig.

- Er det mange som er forbannet på dere?

- De som er interessert i Premier League ønsker dette på plass. En del av dem har tatt kontakt med oss, sier han.

Telenor eier Canal Digital i sin helhet, og også 30 prosent av Canal Plus. Dessuten er telegiganten inne på eiersiden i TV 2, via A-pressen. Overfor Kampanje har Rune Indrøy uttalt at Telenor «gjennom flere år har forsøkt å svekke TV 2».

Med andre ord virker ikke forhandlingsklimaet å være det beste, men Tjønndal Pettersen hevder tonen er helt grei.

- Vi har flere samarbeidsprosjekter med TV 2, som TV 2 Sport og Zebra. Vi har tradisjon for å finne løsninger.

SIER TV 2 ALLEREDE TJENER PENGER: Kommunikasjonsdirektør i TV 2, Rune Indrøy, hevder de slett ikke er avhengig av å komme til enighet med Canal Digital.  Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
SIER TV 2 ALLEREDE TJENER PENGER: Kommunikasjonsdirektør i TV 2, Rune Indrøy, hevder de slett ikke er avhengig av å komme til enighet med Canal Digital. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

- Opplever du forhandlingsklimaet som vanskelig?

- TV 2 har betalt en stor sum, det er snakk om mye penger, og det gjelder å komme fram til en avtale begge parter en tjent med. Det begge bør være tjent med er at produktet er mest mulig tilgjengelig. Men alt har en pris.

- Hvor stor avstand er det?

- Det vil jeg ikke kommentere, men vi er positive, sier han, og understreker at tilbudet til Canal Digital-kundene handler om langt mer enn fotball.

- Jeg tror vi blir enige. Men den generelle TV-seer er interessert i så mye mer enn bare sport. Sport er like fullt viktig, og vi har et stort utvalg i dag. Men vi ønsker Premier League i tillegg.

Nærmer seg enighet med Viasat
Ifølge Rune Indrøy er Viasat, med sine rundt 200 000 parabolkunder, nærmere enn avtale enn Canal Digital, som har over én millioner kunder.

- Vi er i forhandlinger med Viasat, og har et godt håp om å komme til enighet med dem.

- Er det mer sannsynlig enn at dere blir enige med Canal Digital?

- Vi forhandler med Viasat.

- Hva kan du si til Canal Digital-kundene som bekymrer seg?

- Vi har ingenting imot at Premier League distribueres på Canal Digital, dersom det kommer et tilbud vi kan akseptere. Det er husstander som betaler store summer til Canal Digital gjennom året, og pengene forsvinner jo et sted. Så langt har de ikke kommet opp med noe tilbud på et anstendig beløp for Premier League. Med de avtalene vi nå har inngått, og om vi også inngår avtale med Viasat, har kundene veldig mange muligheter til å skaffe seg Premier League.

- Får dere mange henvendelser fra irriterte fotballfans?

- Jeg har foreløpig bare fått én, og det sier vel det meste. De som har henvendt seg her har stort sett gjort det for å få veiledning om hvilke distributører som kan gi dem Premier League, sier Rune Indrøy.