PREGET: Bjørn Einar Romøren (t.v.) utestenges fra landslaget i i to renn etter testhoppingen i Holmenkollen. - Min intensjon var å testhoppe bakken, ikke noe annet, understreket han. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
PREGET: Bjørn Einar Romøren (t.v.) utestenges fra landslaget i i to renn etter testhoppingen i Holmenkollen. - Min intensjon var å testhoppe bakken, ikke noe annet, understreket han. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

- Jeg beklager på det dypeste at jeg har handlet med så dårlig dømmekraft

Romøren utestenges i to verdencuprenn.

|||ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Bjørn Einar Romøren straffes av Norges Skiforbund etter at han tirsdag foretok et av tidenes mest omtalte prøvehopp i den nye Holmenkollbakken.

Skiforbundet har brukt dagen til å diskutere mulige sanksjoner mot Romøren, og innkalte i kveld til pressekonferanse der reaksjonen mot Romøren ble offentliggjort.

Romøren får ikke bli med landslaget til rennene i Lahti og Kuopio, men får delta i avslutningen av i Nordic Tournament både på Lillehammer og i Holmenkollen.

- Det er nedfelt et sett med leveregler i hoppskrifter, og der er det særlig tre grunnverdier vi anser som viktige: Respekt ydmykhet og glede. Handlingen fremstår som tydelig brudd på respekt, og derfor ser vi oss nødt til å sette Bjørn Einar ut av laget for konkurransene i Finland, sa sportssjef Clas Brede Bråthen.

Romøren erkjenner at han kunne gjort ting annerledes.

- Jeg er utrolig lei meg. Dette var det siste jeg ønsket. Den straffen jeg får nå, den skal jeg ta, og det har jeg ikke noen problemer med. Jeg beklager på det dypeste at jeg handlet med så dårlig dømmekraft. Jeg kan se i ettertid at det var dumt. Det er ikke så mye annet å si enn unnskyld, sa en sterkt preget Romøren.

- Jeg skjønner det dersom jeg ikke er så populær, og jeg straffes for dårlig dømmekraft, fortsatte Hosle-hopperen.

- Min intensjon var å testhoppe bakken, ikke noe annet, understreket han.

Romøren kjempet mot tårene gjennom hele pressekonferansen, men evnet også å tenke framover:

- Jeg er veldig lei meg nå, men skal bruke tida godt fram til Lillehammer. Da vil jeg vært i så bra slag som mulig.

Også rennleder Torgeir Nordby og Kollenhopp-sjef Roar Gaustad har blitt kritisert for organiseringen av tirsdagens seanse. Skiforbundet varsler i kveld at Skistyret vil behandle saken mot de to så snart som mulig.

- Betyr ingenting Det nye landemerket i Holmenkollen ble offisielt åpnet i går kveld da Anette Sagen satte utfor hoppkanten, og ble den første hopperen med startnummer på brystet som satte nedslag i milliardanlegget.

- DÅRLIG DØMMEKRAFT: - Jeg beklager på det dypeste at jeg handlet med så dårlig dømmekraft, sier Bjørn Einar Romøren etter at han ble utestengt for dette prøvehoppet i Holmenkollen.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- DÅRLIG DØMMEKRAFT: - Jeg beklager på det dypeste at jeg handlet med så dårlig dømmekraft, sier Bjørn Einar Romøren etter at han ble utestengt for dette prøvehoppet i Holmenkollen.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

At landslagshopper Romøren og 11 andre representanter for Kollenhopp allerede hadde testet bakken, så ikke ut til å legge noen demper på Sagens glede over å ha fått tildelt det ærefulle oppdraget om å foreta det første offisielle hoppet i neste års VM-bakke.

- Det betyr ingenting for meg. Dette er den offisielle åpningen. Det er bare bra at de tester bakken litt, sa Sagen som en kommentar til Romøren-bråket.

Landslagsledelsen, som hevdet de ikke var informert på forhånd, så ikke med like milde øyne på at Romørens prøvehopp var med på å stjele oppmerksomhet fra den offisielle åpningen.

- Det som er spesielt er at dette på ingen måte er klarert med oss. Bjørn Einar Romøren kjemper i det minste om plass på VM-laget i skiflyvning i Planica. Hadde jeg visst om dette, så hadde jeg sagt at dette ikke er det vi skal bruke landslagshoppere til. Dette er verken diskutert med ledelsen i hopp-Norge, eller blitt informert meg som øverste ansvarlig. Det har jeg tenkt å få en forklaring på, sa sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet i går.

Har beklaget
Både Romøren, som ikke fikk delta under det offisielle åpningsrennet onsdag, og Kollenhopp, som organiserte prøvehoppingen, har beklaget oppstyret de har forårsaket.

- Jeg er den første til å beklage at gårsdagens testhopping kan ha tatt bort noe av glansen for Anette Sagens historiske første offisielle hopp i Nye Holmenkollen i kveld. Det har aldri vært meningen, skrev Romøren i en pressemelding onsdag.

- På vegne av Kollenhopp ønsker jeg å beklage at tirsdagens prøvehopping forårsaket så mye støy. Vår oppgave var å tilrettelegge for onsdagens konkurranse. Anette var ikke til stede, og vi stilte med våre beste hoppere og kombinertløpere, sa leder Roar Gaustad.

ÅPNET BAKKEN: Anette Sagen foretok det første offisielle hoppet i den nye Holmenkollbakken onsdag kveld.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
ÅPNET BAKKEN: Anette Sagen foretok det første offisielle hoppet i den nye Holmenkollbakken onsdag kveld.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer