Jeg betaler!

Mangemilliardær John Fredriksen (61) - VIF-gutten som det siste året har tjent 29 millioner kroner hver dag - er hovedinvestoren i drømmen om Enga Amfi i Bjørvika.

- Finansene er på plass og John Fredriksen er en av de som er tungt inne, sier Erik Løfsnes i Entra Eiendom til Dagbladet. - Resten er opp til politikerne. Drømmen er å gi Vålerenga og Oslo en splitter ny ballarena i tillegg til et mangfoldig kulturtilbud hovedstaden aldri har sett maken til. Og tomta, som er regulert for boliger og som flertallet av politikerne i Oslo mener bør gå til akkurat det, er lagt ut til salgs av Hav Eiendom, eiendomsselskapet til Oslo Havnevesen. Men ingen, ut over Entra Eiendom med sine kultur- og idrettsplaner, vil så langt kjøpe. -

Det eneste som er sikkert er at de må selge - de er nødt til det, sier Erik Løfsnes. - Og vi har sagt at vi er villige til å betale 500 millioner kroner for tomta.

Ingen Fredriksen-gave

Entra Eiendom har brukt millioner av kroner på prosjektet så langt. Ressursbruken forteller at de mener alvor. Og hele prosjektet, om det blir noe av, er kostnadsberegnet til cirka to milliarder kroner. Det er her John Fredriksen, Norges desidert rikeste mann, kommer inn med sine milliarder.


- Det handler ikke om en gave eller avlat, sier VIF-direktør Kjetil Siem. - John Fredriksen ønsker å frigjøre investeringskapital og putte pengene i dette prosjektet. Og fordi han er Oslo-gutt født og oppvokst på østkanten, så ønsker han å bidra til å skape noe varig i Bjørvika. Et kulturtilbud hele byen kan nyte godt av.

Politikerne delt

Går drømmen i oppfyllelse blir Enga Amfi Vålerengas nye hjem og storstue. Klubben skal da inn som leietaker i en arena ingen har sett maken til i Norge.

- Får vi være med på noe sånt skriver vi ikke bare VIF-historie, men Oslo-historie, sier Kjetil Siem.

Høyre har byrådsmakt og sier nei til det planlagte kulturtilbudet i Bjørvika. Arbeiderpartiet er delt mens SV og Frp er er tilhengere av prosjektet. Og der står saken - dønn stille.

VIL BETALE: Milliardæren John Fredriksen vil investere i Enga Amfi dersom politikerne i Oslo omregulerer området på Sørenga Pir til annet enn boligformål.
ENGA AMFI: Slik skal det planlagte stadionet se ut.