Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg betalte fire månedslønner av egen lomme og jobber tolvtimersdager uten fri

Livet som gjestearbeider i gulflandene lokker likevel.

I ØRKENEN: Den nepalske fjellføreren poserer for en kompis i ørkenen i Dubai. Han har nå jobbet i fire forskjellige gulfland, men forteller at tilværelsen ikke ble helt som han håpet på. Foto: Privat
I ØRKENEN: Den nepalske fjellføreren poserer for en kompis i ørkenen i Dubai. Han har nå jobbet i fire forskjellige gulfland, men forteller at tilværelsen ikke ble helt som han håpet på. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avsløringene rundt det planlagte fotball-VM i Qatar har satt situasjonen til gjestearbeidere i gulflandene på kartet. Hovedsakelig handler nyhetsartiklene om byggearbeidere og malere, men gjestebeidere fyller også en rekke andre stillinger i gulfland som Qatar. De er også drosjesjåfører, hushjelper, renholdsarbeidere - og vektere og sikkerhetsvakter, som en gjestearbeider som Dagbladet nå har snakket med.

Hans historie er representativ for mange fattigere nepalere — han var tidligere sherpa og guide for rike turister, også nordmenn, i Himalaya. Men lot seg i 2009 friste av det som skulle være bedre lønn for bedre arbeid i Gulfen.

- Jeg var på intervju med en representant for selskapet hjemme i Nepal, så takket jeg ja til jobben, forteller han på telefon fra Dubai, der han nå jobber.

Gjennomsnittlig månedslønn i Nepal ligger på omkring 2500-3000 kroner. Dermed må mange ta opp store lån, ofte til skyhøy rente, for å få mulighet til å reise ut av landet. Også vekteren Dagbladet snakker med nå måtte bla opp selv for å dekke  pass, flybilletter og utreisepapirer.

- Jeg betalte 2500 dollar for å få papirene i orden, sier han.

- Aldri fri Av frykt for represalier fra arbeidsgiver uttaler han seg nå anonymt. Drømmen om en lukrativ og mer behagelig tilværelse i Gulfen ble ikke helt som han håpet nå.

- Jeg fikk jobb som sikkerhetsvakt. Først i Saudi-Arabia, så Qatar, så en stund i Kuwait og til slutt her Dubai der jeg er nå, sier mannen.

- Men det er veldig hardt arbeid — og ikke noe fri. I Qatar jobbet jeg tolv timer i døgnet, tretti dager i måneden. Jeg hadde ikke en eneste fridag, sier han.

- Hva skjedde hvis du tok opp dette med sjefen?

- Det ble bråk. De behandlet meg ikke bra.

Klar for VM Mange gjestearbeidere har fortalt om problemer med å forlate Qatar når de ønsker. Visumsystemet «kafala» begrenser gjestearbeideres rettigheter, og gir arbeidsgiver stor makt over hvor og når gjestearbeiderne eventuelt skal få forlate Qatar. Den nepalske sikkerhetsvakten har imidlertid ikke opplevd problemer med dette.

- Jeg reiste første gang tilbake til Nepal i 2010, og har fått utreisevisum også etter dette. Nå jobber jeg sammen med folk fra India, Bangladesh, Nepal, Nigeria, Etiopia, Sudan og Filippinene.

- Hvordan har VM-tildelingen påvirket din arbeidshverdag?

- Jeg har ikke jobbet for VM direkte. Men når VM nærmer seg vil jeg trolig bli sendt tilbake til Qatar.

Overgrep Det vekket oppsikt da Amnesty International i forrige uke slapp en ny rapport om situasjonen i Qatar. De intervjuet 132 migrantarbeidere, som alle jobbet på Khalifa International Stadium i Doha. De forteller om systematiske overgrep og flere tilfeller av tvangsarbeid.

Ytterligere 99 migranter som Amnesty intervjuet jobbet med grøntarealene på det nærliggende Aspire Zone-sportskomplekset - hvor både Bayern Munchen, Everton og Paris Saint-Germain trente i vinter.

Hver eneste gartner og konstruksjonsarbeider som snakket med Amnesty International nevnte en eller annen form for utnyttelse. Arbeiderne fortalte at de levde under usle og trange boforhold, og at de måtte betale store avgifter, alt fra 500 til 4300 dollar, til rekrutteringsagenter i hjemlandet for å få en jobb i Qatar.

Flere hundre døde Funnene i Amnesty-rapporten samsvarer med det Dagbladet dokumenterte i serien «Fotballskandalen» i fjor høst.

Bak flere av investeringene i infrastrukturen der fotballstjerner, -pamper og -turister skal kose seg i 2022 finnes det tusenvis av ødelagte liv. Qatar 2022 påpekte overfor Dagbladet at ingen av de omkomne arbeiderne jobbet på «de offisielle VM-anleggene».

Men flere hundre gjestearbeidere har omkommet eller blitt alvorlig skadd mens de jobbet for andre store byggeprosjekter som skal ferdigstilles før VM - anlegg som vil være essensielle for at turneringen skal kunne gjennomføres.

Blir lurt Mange gjestearbeidere fortalte også Amnesty at de de ble lurt når det kom til betaling eller hva slags arbeid de skulle utføre - alle bortsett fra seks arbeidere hadde lønninger som var lavere enn det som var lovet ved ankomst, i noen tilfeller bare halvparten.

PÅ JOBB: Den tidligere nepalske fjellføreren som sikkerhetsvakt i Dubai. Foto: Privat
PÅ JOBB: Den tidligere nepalske fjellføreren som sikkerhetsvakt i Dubai. Foto: Privat Vis mer

Denne virkeligheten ble bekreftet av Shatrudhan Shah, en rekrutteringsagent Dagbladet intervjuet i Nepal i fjor. Han fortalte at det var utbredt at arbeidere ble lurt.

- Det har vært en del lureri, noen ganger ganske grovt. Når folk har klaget over at de får feil lønn er de blitt banket helseløse. Det har vært ekstreme arbeidsforhold. Jeg er blitt oppringt fordi arbeidere har hengt seg.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart