BLE TAUET: Martin Johnsrud Sundby dro omtrent fra start til mål på femmila i Holmenkollen i dag. Niklas Dyrhaug (nr. 3) var den eneste som nesten klarte å følge suverene Martin til mål. Foto: NTB Scanpix
BLE TAUET: Martin Johnsrud Sundby dro omtrent fra start til mål på femmila i Holmenkollen i dag. Niklas Dyrhaug (nr. 3) var den eneste som nesten klarte å følge suverene Martin til mål. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Jeg ble både kokt og gratinert

Niklas Dyrhaug.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Niklas Dyrhaug gikk kanskje sitt livs skirenn. Andreplassen på femmila i Kollen smakte som en seier. Fordi det bare var Martin Johnsrud Sundby som klarte å slå ham. Og det med kun 18 sekunder.

En kjempeprestasjon, ettersom Martin Johnsrud Sundby brukte sin etterhvert velkjente taktikk på fellesstarter: Gå styggfort fra start, og aldri slakke av på tempoet.

- Martin opererer i en egen liga. Han er best, så enkelt er det, sier Niklas til Dagbladet etter å ha kommet sånn noen lunde til hektene igjen.

Det tok litt tid, for sjelden - om noen gang - har han vært mer sliten.

- Jeg ble både kokt og gratinert av Martin uti der. Allerede på den første runden begynte jeg å kjenne det. Jeg måtte tette ei luke som jeg syntes var litt farlig. Dæven, det kostet.

Men deretter var han mer eller mindre limt på Martin Johnsrud Sundbys rygg. Etter 35 kilometer var det bare de to igjen. Martin først, med Niklas i hæla.

En gang prøvde Martin å vinke Niklas fram for å gjøre litt av drajobben.

- Da måtte jeg bare riste på hodet. Det var ikke aktuelt. Jeg var altfor sliten, sier Niklas Dyrhaug.

Gikk på viljen - Det gjorde vondt, kroppen var utslitt, men jeg klarte å mobilisere viljen. Det ble en mental utfordring å henge med maskinen som gikk foran meg, sier Dyrhaug, som passerte sammen med Johnsrud Sundby ut på den siste av de åtte rundene.

Da tok han opp litt snø, og kastet den i sitt eget ansikt.

- Jeg måtte vekke meg sjøl, sier han.

Men det hjalp ikke. For i bakkene ut fra stadion syntes Johnsrud Sundby det fikk være nok, og økte farta et lite hakk.

- Han staka styggfort, og da han slo over i diagonalgang, sprang han jo bare oppover. Han fikk noen meter på meg, og det var det. Det var ikke snakk om å klare å tette den luka. Jeg måtte i stedet prate hardt til meg sjøl, konsentrere meg om å gå bra på ski og sikre andreplassen.

Syre til halsen - Og det gikk greit?

- Greit og greit. Med syre til halsen er det ikke noe godt, men jeg klarte å mobilisere. Jeg er kjempefornøyd med å bli nummer to her. Å bli slått av Martin Johnsrud Sundby denne vinteren her er ikke akkurat noen skam, sier Niklas Dyrhaug.

- Selv om seieren ble klar nok til slutt var du ikke så langt bak. Hva forteller det deg?

- Det inspirerer meg, og motiverer meg til å ta enda mer tak. Det viser at ingenting er umulig.

- Heller ikke å slå Martin Johnsrud Sundby?

- Det blir ikke lett. Men ikke umulig, sier Niklas Dyrhaug.