OVERRASKET: Chris André Jespersen vant 15 km klassisk  på Beitostølen, etter å ha fått beskjed om at han ikke skal gå i Gällivare.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OVERRASKET: Chris André Jespersen vant 15 km klassisk på Beitostølen, etter å ha fått beskjed om at han ikke skal gå i Gällivare. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Jeg ble forbannet

Rett før start fikk Jespersen beskjed om at han vrakes til Gällivare. Han svarte med å vinne.

Rett før start fikk Chris Jespersen (29) beskjed om at han ikke får gå i Gällivare kommende helg. Han svarte med å vinne søndagens klassiskrenn på Beitostølen.

Jespersen sjokkerte med 4.-plass på 15-kilometeren i fri teknikk i Gällivare for to år siden. Fredag ble han bare nummer ni på distansen i sesongåpningen. Det var ikke godt nok for verdenscupstart denne gangen.

- Jeg fikk vel egentlig beskjed om det før rennet i dag. Da ble jeg forbannet, men det var helt fair. Jeg gikk for dårlig fredag. Men synd er det. Gällivare er favorittplassen min, sa Jespersen. Fredag slet han med svak glid. Søndag fikk vi se en helt annen utgave av 29-åringen fra Skånevik. Jespersen gikk teknisk elegant på ski.

- I dag overrasket jeg vel alle. Jeg har aldri gått et så godt klassiskrenn tidligere, sa mannen som bor i Trondheim.

I tet Søndag ledet Jespersen fra start til mål. I mål var han 14,6 sekunder foran annenmann Pål Golberg fra Gol.

- Jeg var skuffet etter fredag, så dette var en lettelse. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vinne dette.

Jespersen er skøyteekspert. Det hadde gitt gode odds å satse på at han skulle vinne søndag. Det kan redde mye av sesongen hans. Løpere utenfor landslaget er nødt til å prestere i sesongåpningen om de skal få gå i verdenscupen før jul.

- Jeg håper å få sjansen i Kuusamo om to uker.

Seieren søndag var selvsagt en sterk søknad om nettopp det.

Jespersen er talentet som ikke helt har slått til. Han har fått sine sjanser, men ikke utnyttet dem godt nok. Det var stilt store forhåpninger til ham siden han ble juniorverdensmester i 2003. Jespersen har ikke slått til for ofte.

Sterk sprinter Det var ikke bare Jespersen som overrasket. Det gjorde også sprinteren Pål Golberg som slo til med 2.-plass. Golberg er på sprintlandslaget, men har aldri gitt opp håpet om å prestere i distanserenn også.

- Det var moro å få til et distanserenn. Jeg hadde et hårete mål om topp fem før start. Det blir mye sprint siden jeg er på landslaget der, men jeg har fått trent en del distanse når jeg har vært hjemme. Vi får se om dette holder til Kuusamo-tur, sa Golberg.

Martin Johnsrud Sundby ble beste landslagsløper med 3.-plass. Han var 24,3 sekunder bak Chris Jespersen. Petter Eliassen og Simen Håkon Østensen tok de neste plassene.

Petter Northug luffet inn til 24.-plass, 1.53,6 minutter bak.

(NTB)