- Jeg ble helt tom

Thor Hushovd fikk trøbbel i Madrid og falt fra før spurten. Tom Boonen ble verdensmester.

(Dagbladet.no:) Thor Hushovd vant den grønne poengtrøya i Tour de France i sommer, og for noen uker siden spurtet han inn til en etappeseier i Spania rundt.

Hovedmålet har likevel alltid vært dagens fellesstart i Madrid-VM.

De siste rundene av dagens 273 kilometer lange VM-ritt ble derimot tøffe for nordmannen. Han måtte til slutt slippe hovedfeltet, og dermed ble det ingen drømmespurt på ham.

- Unnskyld!

Thor Hushovd endte på 115. plass - seks minutter etter verdensmester Tom Boonen.

- Jeg må bare unnskylde for det dårlige resultatet, sier han til NRK.

Sliten og skuffet. Han forteller om et svært tungt sykkelritt i den spanske hovedstaden.

- Jeg merket at det ville bli tomt etter 150 kilometer, og så ble det bare verre og verre for hver runde. Til slutt var jeg helt tom for kreftet. Helt utmattet, sier Grimstad-rytteren.

SUVEREN: Tom Boonen knuste alle i VM-spurten. Foto: AP
SUVEREN: Tom Boonen knuste alle i VM-spurten. Foto: AP Vis mer

Sjeldent sliten

Mens belgieren Boonen hoppet jublende rundt i målområdet rullet Hushovd over målstreken.

- Det er lenge siden jeg har gått så tom, sier han.

Nordmannen var en av mange som kunne vinne VM. Spanjolene hadde også sine favoritter - og det så lenge lovende ut for vertsnasjonen.

Da det gjensto noen mil var tre spanjoler med i en gruppe på ti ryttere, som ledet med over ett minutt på hovedfeltet. Men de klarte ikke å holde unna, og feltet ble samlet igjen.

Dermed ble det en spurt langs det 600 meter lange oppløpet. Det hadde vært en drømmesituasjon for Hushovd.

Boonens revansje

Men ble i stedet en drømmespurt for belgiske Tom Boonen. Han kom som skutt ut fra intet, og vant overlegent. Han hadde vært usynlig hele løpet og vant med et par hjullengder.

En herlig revansje for belgieren som brøt Tour de France på grunn av skade. Da ledet han kampen om den grønne poengtrøya.

Alejandro Valverde fra Spania kom på sølvplass og Anthony Geslin fra Frankrike vant bronse.

Dagbladet.no fulgte rittet direkte.

I MÅL:
1. Tom Boonen (BEL)

2. Alejandro Valverde (SPA)

3. Anthony Geslin (FRA)

16.26: Tom Boonen spurtet inn til seier og er verdensmester!

16.24: De tre er nå kjørt inn av 3-4 andre ryttere. Det er nå én kilometer igjen av VM-rittet. Nå kommer også et lite felt bakfra.

16.22: Vino (KAS) har fått en liten luke ned til Bettini (ITA) og Boogerd (NED). Ifølge NRK er Hushovd nå fire minutter bak feltet.

16.20: Thor Hushovd er over et minutt bak hovedfeltet. Dermed har han nok fått problemer og da blir det ingen drømmespurt på ham.

16.18: Vinokurov tråkker nå i teten. Kanskje han prøver seg som i Paris under Tour de France ...

16.14: Rytterne sykler opp en liten stigning igjen, og en Kroon (NED) prøver seg på et lite støt. Han får flere ryttere på slep, og så detter han ned igjen. Hushovd er fortsatt ikke å se.

16.10: Hovedfeltet, som har hentet inn teten, er nå veldig langt. Det kan virke som Hushovd sitter ganske langt bak.

16.05: Fabian Wegmann (TYS) sykler seg opp til de to i teten. Det er bra for Hushovd at Bettini ikke sitter helt foran lenger. Da sender kanskje italienerne sine andre ryttere framover, noe som kan føre til at luka til hovedfeltet tettes igjen.

16.02: Jakob Piil (DAN) prøver å stikke fra de andre i teten. Det må han gjøre, for å unngå massespurt. Han får følge av Gilbert (BEL).

16.00: Danske Jakob Piil tråkker hardt i tetgruppa, som ved siste runding (21 km igjen) ligger i underkant av 20 sekunder foran hovedfeltet. Hushovd sitter et stykke bak i hovedfeltet.

15.56: Ei gruppe har stukket fra hovedfeltet, og ligger mellom dem og teten. Thor er ikke i den nye utbrytergruppa. Det er nå 25 sekunder opp fra feltet til teten.

15.52: Det er noen småangrep fra hovedfeltet, noe som tyder på at farten der ikke er veldig stor. Det er rundt 25 kilometer igjen til mål.

15.48: Hushovd-trener Atle Kvålsvoll har snakket med Kirsipuu (Estland), som er lagkamerat med Thor i Credit Agricole. - Kirsipuu har brutt og fortalte at Thor sa han følte seg middels i kroppen, sier Kvålsvoll til NRK.

15.45: Dette er de ti som ligger i front: Oscar Pereiro, Alejandro Valverde, Miguel Martin Perdiguero (Spania), Jakob Piil (Danmark), Paolo Bettini (Italia), Allan Davis (Australia), Sergey Lagutin (Usbekistan), Philippe Gilbert, Stijn Devolder (Belgia), Fabian Wegmann (Tyskland).

15.44: Forspranget har nå minsket til 28 sekunder.

15.41: Hovedfeltet tar en del innpå, og det er nå 42 sekunder fram til de ti i teten. Fortsatt Frankrike som kjører i feltet, og forhåpentligvis har Hushovd også krefter til dette.

15.37: Franskmennene har nå samlet seg i fronten av hovedfeltet, og de kjører forhåpentligvis på for å minske forspranget.

15.34: Hovedfeltet er nå minuttet bak tet-tier\'n. Dette er ikke en bra utvikling for Hushovd, som ikke har noen lagkamerater med seg. Et norsk håp kan være at tyskerne og nederlenderne vil prøve å hente inn de foran.

15.31: Stort tempo i tet. Det er nå 42 kilometer igjen til mål og de ti i front har fått 30 sekunder ned til hovedfeltet. Det er både belgiere, spanjoler og en italiener i tet-gruppa og da er det ikke sikkert at lagkameratene deres i hovedfeltet vil kjøre dem inn.

15.28: Det er nå rundt ti ryttere i tet-gruppa. Der sitter blant annet italienske Bettini spanske Valverde. En god mulighet for sistnevnte, som også har med seg to lagkamerater.

15.21: Flere ryttere prøver nå å nærme seg de to i tet - som ved siste måling hadde nesten 20 sekunder ned til hovedfeltet.

15.16: Danske Piil og spanske Pereiro Sio sykler nå i tet. De har fått en liten luke til hovedfeltet. - Dette ser veldig bra ut for Thor. Det ser ut som det kan bli en samlet spurt, sier trener Atle Kvålsvoll til NRK. Det er nå under seks mil igjen til mål.

15.11: Shkarpeta slapp seg ned til feltet igjen. Nå er det franske Christophe Kern som sykler alene i tet.

15.09: Tet-duoen er hentet inn, og da stakk Denis Shkarpeta (USB) fra. Han har nå fått en liten luke til feltet, men blir nok snart syklet inn igjen.

15.03: Det er nå bare halvminuttet mellom hovedfeltet og tet-duoen. - Det er nå sykkelløpet begynner, sier Kurt Asle Arvesen til NRK.

15.01: Noen ryttere prøvde seg litt, men ble hentet inn igjen av feltet. En del småangrep nå, som øker hastigheten kraftig. Hushovd sykler fortsatt midt i gruppa.

14.55: Hovedfeltet har nå under to minutter fram til de to rytterne i tet.

14.49: Rytterne har syklet opp en liten stigning, uten at noen forsøkte seg på et angrep. Hovedfeltet er likevel blitt ganske langt igjen, noe som tyder på høy fart.

14.42: Hovedfeltet sykler bredt og samlet, men tar stadig innpå. De er nå drøye tre minutter bak tet-duoen.

14.36: Nå har det roet seg litt i feltet igjen, men det kommer nok nye angrep når det blir stigning igjen. Hovedfeltet er tre minutter og 440 sekunder bak Saul Raisin (USA) og Dmitriy Muravyev (Kasakhstan). Det er 84 kilometer igjen til mål.

14.32: Posthuma hentes inn igjen av de andre rytterne. Godt tempo i hovedfeltet nå, som tar mange sekunder på de to i front.

14.31: Joost Posthuma (NED) prøver seg og stikker fra hovedfeltet. Det ser ikke ut til at noen følger ham.

14.28: Thor Hushovd ligger godt plassert i et hovedfelt som nå er ganske langstrukket. - Det er veldig bra at han er våken og følger med, sier Hushovd-trener Atle Kvålsvoll til NRK.

14.25: Flere spanjoler tråkker nå hardere i front av feltet. Det skikkelige innhentingen har startet.

14.20: Det er mange norske flagg påmalt asfalt i Madrid. Inspirerende for Hushovd som sammen med hovedfeltet nå skal sykle inn de to i tet, som ligger 5.28 foran dem. Det er i underkant av to timer igjen av rittet.

14.10: Hovedfeltet ligger etter åtte av 13 runder rundt seks minutter bak tet-duoen. Thor Hushovd har - etter å ha ligget litt bak i feltet - syklet seg opp og ligger som 20-25-mann.

14.04: Saul Raisin (USA) og Dmitriy Muravyev (Kasakhstan) holder unna i tet, men med drøye 10 mil igjen kommer nok angrepene fra hovedfeltet snart.

13.53: Hovedfeltet er igjen i matsonen, og rytterne snapper opp flasker og poser. Atle Kvålsvoll anslår at Thor Hushovd drikker minst ei flaske per runde og at totalt sett kanskje drikker så mye som sju liter i løpet av rittet. Bulgareren Vasilev har nå sluppet de to andre i teten.

13.41: Hovedfeltet ligger samlet og de sykler bredt - noe som tyder på at farta er moderat. De ligger nå i overkant av sju minutter bak.

13.34: Rytterne har nå syklet i tre timer og 33 minutter. De tre rytterne som leder - Saul Raisin (USA), Dmitriy Muravyev (Kasakhstan) og Krasimir Vasilev (Bulgaria) - har nå syklet sju runder.

13.23: Endringer i teten. Lopez Martin har sluppet de tre andre foran, så nå er det bare tre ryttere i front. Forspranget ned til hovedfeltet er nå på sju minutter og 49 minutter. Det er litt under 140 kilometer igjen til mål. Hushovd sitter fortsatt trygt i hovedfeltet.

13.13: Hovedfeltet har passert målområdet og har nå tatt et lite gjafs på teten. Det er nå syv minutter og 49 sekunder fram til de fire rytterne som leder VM-rittet.

13.04: Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll sier til NRK at det ser veldig bra ut så lang. - Thor har gjort det han skal. Han kjører billig og har gjemt seg godt, sier han. Tet-kvartetten har nå passert målområdet etter runde nummer seks, og leder fortsatt med rundt ni minutter.

12.55: Thor Hushovd sitter ganske langt bak i hovedfeltet, men det er så langt igjen til mål at det ikke gjør noe. Hans største sjanse er at det blir et spurtoppgjør, og det er nok en stund til noen av hans argeste konkurrenter kommer til å prøve seg.

12.46: Mange av rytterne har nå snappet til seg en liten pose med ekstra energi. Lurer du på hva som finnes i posene? Tidligere proffsyklist og NRK-kommentator Dag Erik Pedersen forklarer: - Der kan det være et halvt eple, en sportsbar eller kanskje et rundtstykke med godt pålegg og litt drikke, sier han.

12.43: Hovedfeltet er nå ni minutter bak de fire i front. Det er snaue 170 kilometer igjen til mål.

12.40: Juan Carlos Lopez Martin (Colombia), Saul Raisin (USA), Dmitriy Muravyev (Kasakhstan) og Krasimir Vasilev (Bulgaria) er ferdig med fem runder og de veksler bra på å dra i teten. Både Raisin og Muravyev sykler for Hushovds Credit Agricole.

12.28: Rytterne kommer i dag til å sitte mer enn seks timer på sykkelsetet. Kurt Asle Arvesen forteller til NRK om toalettproblemet som kan melde seg i løpet av rittet. - Hvis du må gå i en tidlig fase av løpet kan du stoppe, og da er det en uskrevet regel av man ikke skal angripe. Men i en avgjørende fase er det verre. Jeg har sett ryttere som har driti på seg. Det er ikke lekkert og de får stort sett sitte alene i feltet, sier han.

12.28: Tet-kvartetten taper stadig tid, selv om hovedfeltet tar det relativt rolig. Forspranget er nå på ni minutter og 16 sekunder.

12.21: Hovedfeltet tar det helt med ro. De frykter ikke rytterne i teten, og vet at det er langt igjen til mål. VM-rittet er trolig over først i 16.30-tida i ettermiddag.

12.12: Hovedfeltet er ferid med den fjerde runda, og de er nå 9,40 bak de fire i front.

12.08: Tet-kvartetten er ferdig med fire av 13 runder og ledelsen ned til hovedfeltet er nå på over ti minutter.

11.58: Vasilez er innhentet av de tre andre rytterne og fire syklister er nå i tet. Disse er Juan Carlos Lopez Martin (Colombia), Saul Raisin (USA), Dmitriy Muravyev (Kasakhstan) og Krasimir Vasilev (Bulgaria).

11.53: Hushovd er eneste nordmann i feltet, og har dermed ikke med seg andre ryttere som kan hjelpe ham.- Thor er avhengig av at andre nasjoner gjør en jobb. Hvis han er med i finalen (spurten, journ.anm.) blir det veldig spennende, sier Hushovd-trener Atle Kvålsvoll til NRK,

11.50: Krasimir Vasilez stakk tidlig fra de andre rytterne og leder nå VM-rittet. Det er rundt 20 mil igjen til mål og han har nesten to minutter ned til neste gruppe - som består av tre syklister. Thor Hushovd ligger akkurat der han skal - i hovedfeltet.

TUNGT: Thor Hushovd var mektig sliten etter VM-rittet.
FOKUSERT: Thor Hushovd rett før starten gikk i Madrid. Etter litt over halve løpet skjønte han at det kom til å bli svært tungt.