- Jeg ble ikke noe klokere

Åge Hareide fikk ikke svar på spørsmålene sine da Norge tapte for Sveits på Ullevaal.

• Hvilke 11 spillere bør starte mot Slovenia 11. september?

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge - Sveits 0-2. Privatkampen var generalprøven før VM-kvalkampen mot Slovenia 3. september. Åge Hareide hadde tegnet ned noen spørsmål på blokka og håpet på svar.

- Jeg ble i hvert fall ikke noe klokere i forhold til Slovenia-kampen, sier Åge Hareide TV 2.

Det var før kampen knyttet stor spenning til Alex Valencia og Christian Grindheim, og Hareide virket sånn passe fornøyd med dem.

- Grindheim spilte bare de første 45 fordi vi skulle hvile ham, og Alex var frisk i 1. omgang, sier landslagssjefen.

Han synes 1. omgangen var bra, men at det ble tyngre etter pause.

Markeringssvikt

Og målene Sveits fikk var av den enkle sorten.

STO ALENE: Alex Frei fikk stå helt alene på corneren, og dunket ballen opp i nettaket. Foto: EIRIK H. URKE
STO ALENE: Alex Frei fikk stå helt alene på corneren, og dunket ballen opp i nettaket. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer

- Det første kommer etter en tellefeil på corner, og det blir du straffet hardt og brutalt for på dette nivået. Det er små marginer i internasjonal fotball, og i dag hadde vi ikke noe ekstra. Sveitserne var bedre med ball, vi sleit, sier Hareide.

Det andre målet var nesten bare komisk.

Andre Bergdølmo går inn i en takling i feltet og ballen går i Claus Lundekvam. Deretter går den i Bergdølmo igjen før den spretter over en maktesløs Thomas Myhre.

- Det var en freak goal, og det var ikke så lett å gjøre noe med den, sier Myhre til TV 2.Han føyer til at han er glad dette var en privatlandskamp, og at Norge ikke spilte om viktige VM-poeng.

Flere svakheter

Kveldens landskamp mot Sveits viste at Norge på sitt beste er gode nok til å hamle opp med god motstand, men samtidig avslørte den flere svakheter.

Den siste halvtimen av førsteomgang var positiv med flere gode sjanser til Åge Hareides menn, men resten av kampen ble preget av unøyaktigheter, feil og dårlig kommunikasjon.

Norge åpnet kampen litt usikkert. Pasningene stemte ikke helt og kommunikasjonen var ikke den beste i forsvaret.

De første sjansene var imidlertid norske. John Carew hadde en av de største da han etter seks minutters spill løp på et langt oppspill, men ble dyttet over ende av en sveitsisk forsvarer. Trolig skulle Norge hatt frispark på rett foran 16-meteren, men dommeren vinket spillet videre.

- Det var nok litt i grenseland. Jeg ble hindret, men hjalp nok også litt til. Samtidig er jeg ikke en spiller som hiver meg i utgangspunktet, sier Carew til TV 2.

Ok av Grindheim

Carew var innblandet i en ny straffesituasjon ti minutter før pause, men da skulle trolig Carew hatt gult kort for filming.

Om det var knyttet store forventninger til Carews innsats etter den siste tids storspill i Grindheim, var forventningene enda større til Vålerengas Christian Grindheim. Unggutten fikk sjansen etter storspill i Tippeligaen, og klarte seg bra uten å imponere veldig.

Norge var det klart beste laget før pause, men etter sidebytte overtok Sveits. Allerede etter fire minutter banket playmaker Hakan Yakin til fra 25 meter og Thomas Myhre måtte slå ballen til corner.

Det skulle vise seg å bli en viktig dødball for Sveits. Thomas Myhre feilberegnet, men langt verre var det at ingen markerte Alexander Frei ved bakerste stolpe. Fjorårets toppscorer fra den franske ligaen fikk massevis av tid og klinket ballen i mål fra fem, seks meter.

Tabbemål

Seks minutter etter fikk Norge en fin mulighet da en svært frisk Alex Valencia kom på nok et fint raid og slå ballen inn mot Thorstein Helstad. Desverre klarte ikke Helstad å treffe målet.

Det klarte imidlertid Claus Lundekvam og André Bergdølmo i fellesskap. I feil ende, riktignok.

For etter 58 minutters spill kom Tranquillo Barnetta stormende mot det norske målet. Erik Hagen solgte seg med en svak sklitakling, og Barnetta kom på skuddhold. Bergdølmo sklidde inn og fikk taklet. Ballen gikk i Lundekvam, tilbake i Bergdølmo og forbi en sjanseløs keeper. Gavepakke, kaller vi det.

Mye å rette på

Norge klarte ikke å skape noe særlig med sjanser etter de sveitsiske målene. John Carew og Steffen Iversen gjorde en god jobb før pause, men uten toppscoreren fra fransk fotball og Tippeligaens kanskje beste spiller, ble det for tamt på topp.

I stedet fikk de 19 623 tilskuerne sett noen gode sveitsiske muligheter. En av de beste kom på en suser av et skudd fra Barnetta etter 75 minutters spill. Bare en god Thomas Myhre hindret ballen fra å suse rett i krysset fra 17 meter.

Resten av kampen ble preget av balltrilling og få skikkelige sjanser.

OK DEBUT: Christian Grindheim spilte sine 45 første minutter for Norge, og gjorde en grei jobb.