- Jeg ble misbrukt

Bjørn Rune Gjelsten er blant investorene som har tapt penger på konkursen i fotball247.com. I tillegg fikk han en dyrkjøpt erfaring: Han skal aldri mer spytte penger inn i gründerforetak uten å ha full kontroll.

Det skulle bli Norges beste fotballnettsted, men endte istedet opp med rødt kort og konkurs i skifteretten. 31,5 millioner kroner ble svidd av på ett år. Som en av aksjonærene tapte finansmannen Bjørn Rune Gjelsten «noen millioner» på konkursen i Sports-Mail, selskapet bak fotball247.com.

- Pengetapet er uten betydning. Det mest frustrerende i denne prosessen har vært å bli misbrukt i tide og utide. Jeg var bare inne med en liten passiv investering, men endte opp med å bli frontet - både i media og hos andre investorer, sier Bjørn Rune Gjelsten til Dagbladet.

20 prosent

Det engelske investeringsselskapet Farian Investment Limited - som Gjelsten eier (50 prosent) sammen med engelskmannen Charles Koppell og tyske Mathias Hauger - kjøpte rundt 20 prosent i Sports-Mail vinteren 2000. De var førstereisgutter i bransjen, men var forespeilet store inntekter. Nå som konkursen er et faktum, vurderer juristen Charles Koppell om de skal forfølge saken rettslig.

- Om vi velger å gå til anmeldelse vil det være mer av prinsipp enn for penger. For det er ikke tvil om at selskapet hadde et betydelig misforhold mellom inntektsmuligheter og pengeforbruk. Presisjonen og kvaliteten i informasjonen vi fikk var meget tvilsom. I forhold til hva vi var forespeilet, endret premissene seg for å gå inn fra måned til måned.

Angrer

- Angrer du på at du gikk inn i dette selskapet?

- Ja, jeg angrer. Av tre grunner:

1. Jeg har tapt penger.

2. Jeg har blitt misbrukt, og det er noe jeg misliker veldig.

3. Andre aksjonærer har sannsynligvis også tapt penger fordi de gikk inn i selskapet blant annet fordi jeg var med. Gjelsten ser først og fremst på smellen som lærdom.

- Neste gang en gründer kommer til meg og ber om hjelp, er det bare to aktuelle scenarier: Enten sier jeg nei. Eller så sier jeg ja, og forlanger full kontroll og løpende oppfølging. - Har du fått en generell skepsis til dotcomselskaper etter konkursen?

Har framtid

- Det vil være urettferdig å dømme en hel bransje bare med denne erfaringen. Jeg har fortsatt tro på disse, men kun basert på to fundamentale filosofier:

1. De fundamentale økonomiske tyngdepunkter gjelder også her. Det vil si at inntjeningen og kontantstrømmen er avgjørende for hvor interessant det er å investere.

2. Internettselskaper har en framtid om det presenteres en unik idé som støttes av en profesjonell økonomisk partner som kan få det fram i markedet. Og hvis det kan effektivisere tradisjonell industri.

Med andre ord skal det litt til før Gjelsten går inn i et nytt dotcomselskap.

IKKE FORNØYD: Bjørn Rune Gjelsten tapte millioner på nettstedetfotball247.com.