HUDFLETTES: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas får så ørene flagrer etter at han valgte å vise den finske dopingdokumentaren «Når heltene lyver». I dokumentaren hevder en anonym kilde at doping var vanlig i norsk langrenn på 90-tallet. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
HUDFLETTES: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas får så ørene flagrer etter at han valgte å vise den finske dopingdokumentaren «Når heltene lyver». I dokumentaren hevder en anonym kilde at doping var vanlig i norsk langrenn på 90-tallet. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADETVis mer

- Jeg ble overrasket over Dagsrevyens prioritering

Men kringkastingssjefen har ingen planer om å beklage overfor skiforbundet.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Skipresident Erik Røste raser mot NRK etter at kanalen i går viste den finske dopingdokumentaren «Når heltene lyver». Der står en anonym kilde fram og forteller at doping var like vanlig i norsk som finsk langrenn på 90-tallet.

Norges Skiforbund reagerer på at statskanalen går god for bruken av en anonym kilde. Røste krever en beklagelse, men slike planer har ikke kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

- Årsaken til at vi løftet fram utsagnene som gikk på Norge, var at vi ønsket å sikre samtidig imøtegåelse. Det er presseetisk riktig, og det har skiforbundet fått rikelig anledning til å gjøre, sier Bjerkaas.

- Jeg kan ikke se at dette kom feil ut, slik skiforbundet mener.

Riktig sitert Bjerkaas framholder at han har fått bekreftet at kilden føler seg riktig sitert i dokumentaren. Kilden skal ha vært tett på det norske laget i 90-åra.

- Har du snakket med kilden selv?

- Jeg har fått bekreftet at vedkommende føler seg riktig sitert, er alt Bjerkaas vil si.

I en pressemelding som skiforbundet sendte ut søndag ettermiddag, reagerer skipresident Røste voldsomt på omfanget saken fikk i Dagsrevyen og NRK sist torsdag.

- Uten grunnlag i fakta, løfter NRK fram en anonym kilde med udokumenterte påstander til første sak i Norges viktigste nyhetskanal, Dagsrevyen, på torsdag. Og ikke nok med det. Men på Kveldsnytt opplever vi at kringkastingssjefen selv går ut for å forsvare at de har sendt innslaget på Dagsrevyen, uten at noen har utfordret NRK på det. Ved å gjøre dette, legitimerer Bjerkaas langt på vei kilden.

Overrasket Overfor Dagbladet innrømmer Bjerkaas at han er overrasket over det voldsomme omfanget saken fikk på Dagsrevyen og NRK torsdag kveld.

- Ja, så ærlig må jeg være, sier han.

- Så det var ikke du som tok den avgjørelsen?

- Nei.

Han fortsetter:

- Jeg håper vi fortsatt kan ha et tillitsfullt forhold til skiforbundet. Jeg skal vurdere hva vi skal gjøre videre. Nå kommer jeg rett fra cupfinalen der Tromsø tapte, sier Tromsø-mannen Hans-Tore Bjerkaas.

Skiforbundet krever en uforbeholden beklagelse. Røste sier at forbundet også vil vurdere rettslige og presseetiske skritt.

- Vi er skuffet og overrasket over at en av Norges mektigste mediemenn, kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas, utøver så dårlig dømmekraft som han har gjort i dette tilfelle.