HUDFLETTES: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas får så ørene flagrer etter at han valgte å vise den finske dopingdokumentaren «Når heltene lyver». I dokumentaren hevder en anonym kilde at doping var vanlig i norsk langrenn på 90-tallet. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
HUDFLETTES: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas får så ørene flagrer etter at han valgte å vise den finske dopingdokumentaren «Når heltene lyver». I dokumentaren hevder en anonym kilde at doping var vanlig i norsk langrenn på 90-tallet. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADETVis mer

- Jeg ble overrasket over Dagsrevyens prioritering

Men kringkastingssjefen har ingen planer om å beklage overfor skiforbundet.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Skipresident Erik Røste raser mot NRK etter at kanalen i går viste den finske dopingdokumentaren «Når heltene lyver». Der står en anonym kilde fram og forteller at doping var like vanlig i norsk som finsk langrenn på 90-tallet.

Norges Skiforbund reagerer på at statskanalen går god for bruken av en anonym kilde. Røste krever en beklagelse, men slike planer har ikke kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

- Årsaken til at vi løftet fram utsagnene som gikk på Norge, var at vi ønsket å sikre samtidig imøtegåelse. Det er presseetisk riktig, og det har skiforbundet fått rikelig anledning til å gjøre, sier Bjerkaas.

- Jeg kan ikke se at dette kom feil ut, slik skiforbundet mener.

Riktig sitert Bjerkaas framholder at han har fått bekreftet at kilden føler seg riktig sitert i dokumentaren. Kilden skal ha vært tett på det norske laget i 90-åra.

- Har du snakket med kilden selv?

- Jeg har fått bekreftet at vedkommende føler seg riktig sitert, er alt Bjerkaas vil si.

I en pressemelding som skiforbundet sendte ut søndag ettermiddag, reagerer skipresident Røste voldsomt på omfanget saken fikk i Dagsrevyen og NRK sist torsdag.

- Uten grunnlag i fakta, løfter NRK fram en anonym kilde med udokumenterte påstander til første sak i Norges viktigste nyhetskanal, Dagsrevyen, på torsdag. Og ikke nok med det. Men på Kveldsnytt opplever vi at kringkastingssjefen selv går ut for å forsvare at de har sendt innslaget på Dagsrevyen, uten at noen har utfordret NRK på det. Ved å gjøre dette, legitimerer Bjerkaas langt på vei kilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overrasket Overfor Dagbladet innrømmer Bjerkaas at han er overrasket over det voldsomme omfanget saken fikk på Dagsrevyen og NRK torsdag kveld.

- Ja, så ærlig må jeg være, sier han.

- Så det var ikke du som tok den avgjørelsen?

- Nei.

Han fortsetter:

- Jeg håper vi fortsatt kan ha et tillitsfullt forhold til skiforbundet. Jeg skal vurdere hva vi skal gjøre videre. Nå kommer jeg rett fra cupfinalen der Tromsø tapte, sier Tromsø-mannen Hans-Tore Bjerkaas.

Skiforbundet krever en uforbeholden beklagelse. Røste sier at forbundet også vil vurdere rettslige og presseetiske skritt.

- Vi er skuffet og overrasket over at en av Norges mektigste mediemenn, kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas, utøver så dårlig dømmekraft som han har gjort i dette tilfelle.