- Jeg ble provosert av Kalla. Det gjorde at spurten min ble bedre

Jacobsen forteller om gjenreisningen.

FALUN (Dagbladet): Therese Johaug ble verdensmester, men det var sølvmedaljen til Astrid Uhrenholdt Jacobsen som overrasket og kanskje gledet aller mest.

Den sympatiske 28-åringen har hatt mange nedturer og lange skadeavbrekk. Slik var det også i år.

- Jeg tror nedturene har gjort meg sterkere. Jeg tror jeg står stødigere som menneske i dag, og kanskje er det derfor jeg gjør det bra, sier Jacobsen.
 
Etter en dårlig start på Beitostølen, valgte hun å ta ei treningspause.

Det var en stund uvisst om hun i det hele tatt ville delta i VM, men så leverte hun et godt løp før mesterskapet.

- Publikum ble helt ville Mens alle snakket om Bjørgen, Kalla, Johaug og Weng, slo Jacobsen ned som et lyn fra nesten klar himmel og kapret sølvmedaljen foran Kalla på dagens duathlon.

- Jeg tror ikke at jeg helt har skjønt at jeg har vunnet en medalje. Mitt største mål i dag var å ha det gøy. Dette er VM, og jeg bestemte meg for at jeg ikke ville ta det så alvorlig. Målet var å suge inn den gode atmosfæren. Å gå på ski der ute var fantastisk, for det var så mange nordmenn og svensker, forteller Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 - Duellen mellom Charlotte, Therese og meg gjorde at publikum ble helt ville, så de 40 minuttene gikk unna så fort. Jeg fikk noen skikkelige fine minner i dag, så det var fint. Og så ser man at når både kropp og hode fungerer, så blir resultatet bra.

Ble provosert Det så lenge ut som at Jacobsen ikke klarte å følge Johaug og Kalla på skøytedelen, men da Johaug rykket i Mördarbakken, var det Jacobsen som fulgte motbakkedronningen nærmest.

- Jeg trodde det ville komme angrep den siste runden. Jeg hadde tenkt til å kontre hvis det kom angrep den andre gangen opp Mördarbacken, men det klarte jeg ikke, avslører Jacobsen.

Etterpå møtte medaljevinnerne et samlet pressekorps:

- Når Therese angrep første gang forsøkte jeg å følge. Da hun angrep igjen var jeg game over. Jeg forsøkte å følge, men jeg hadde virkelig ikke en sjanse, sier hun på pressekonferansen.

I spurten slo hun hjemmehåpet Kalla foran tusenvis av svenske tilskuere.

- Jeg var ganske sikker på at jeg skulle bli nummer tre, så det var utrolig deilig å ta den spurten. Jeg merket at hun hadde lyst til å sperre meg litt, så da ble jeg provosert, og det gjorde at spurten min ble enda bedre, forteller Jacobsen.

- Det kuleste med å gå over mållinja var at jeg slo Charlotte i spurten. Det er en stund siden jeg har vunnet spurte. Dette er en av de beste opplevelsene jeg har hatt i skiløypa!

Utenkelig - Hadde du trodd dette i desember?

- Definitivt ikke. Da jeg skulle prøve å gi skirenn på Lillehammer i desember var jeg vel alt annet enn imponerende. Samtidig hadde jeg ikke tatt noe standpunkt til om det skulle gå eller ikke gå. Det jeg er flink til er å holde mulighetene oppe og se at ingenting er umulig.

- Hvordan har det siste året vært?

- Det har vært mange oppturer og for så vidt en del nedturer også, men jeg tror at jeg har lært veldig mye av det, og det er at det er morsomt å prestere i idrett. Jeg må bare være fornøyd med jobben heg har gjort. Jeg har turt å gå egne veier og jeg har turt å følge de planene som ble lagt med trenerne, og jeg får veldig betalt for det. Jeg har sett på det som en stor prestasjon bare å komme hit og tørre å gjøre den jobben jeg har gjort, sier Uhenholdt Jacobsen.

Hun forteller at hun hadde sprinttreneren i bakhodet opp den siste bakken.

TYNET UT DET SISTE: Astrid Uhrenholdt Jcobsen slo Charlotte Kalla på målstreken, og fikk en fortjent sølvmedalje. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TYNET UT DET SISTE: Astrid Uhrenholdt Jcobsen slo Charlotte Kalla på målstreken, og fikk en fortjent sølvmedalje. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg trente med Roar i den siste bakken inne på stadion i går, da tenkte jeg at hvis jeg ikke går like bra som jeg gjorde på trening, så får jeg kjeft. Det var bare å gasse på det jeg hadde i den bakken, og jeg knappet jo innpå ganske mange meter.

Hyllet av Bjørgen
Etter gjenreisningen og sølvmedaljen ble hun hyllet av blant annet Marit Bjørgen, som selv skuffet med en 6. plass.

- Det er virkelig sterkt og fortjent at Astrid klarer å komme tilbake og ta et sølv her. Det er bare å ta av seg hatten, sier Bjørgen.

- Jeg er veldig glad på Astrid sine vegne. Dette var stort, supplerer landslagssjef Vidar Løfshus.