Legende rystet etter Sondre Turvoll Fossli's hjertestans

- Jeg ble redd

Oddvar Brå forteller om egne hjerteproblemer.

REDD: Oddvar Brå forteller at frykten for sitt eget hjerte kom tilbake da han fikk høre om hjertestansen til Sondre Turvoll Fossli. Foto: Thomas Rasmus Skaug
REDD: Oddvar Brå forteller at frykten for sitt eget hjerte kom tilbake da han fikk høre om hjertestansen til Sondre Turvoll Fossli. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Jeg ble redd da jeg hørte hva som hadde skjedd. Det er klart jeg får tanker, sier langrennslegenden Oddvar Brå etter hjertestansen til landslagssprinter Sondre Turvoll Fossli mandag morgen.

26-åringen fikk hjertestans bak rattet med sin kjæreste ved siden av. Rask reaksjon fra kjæresten og fra en tilfeldig forbipasserende syklist som utførte hjerte og lungeredning, samt ambulansepersonell som fikk i gang hjerterytmen, reddet livet til sprintlandslagsløperen.

Brå har selv hatt til dels store hjerteproblemer og måtte gjennom en omfattende operasjon for åtte år siden.

Dale Oen og Solbakken

Han forteller også at han har tenkt mye på den avdøde svømmeren Alexander Dale Oen som døde av hjertestans, bare 26 år gammel.

- Jeg snakket med ham ikke lang tid før han døde på idrettsgallaen. Det har fått meg til å tenke mye. Jeg har også tenkt en del på Ståle Solbakken (51) som fikk hjertestans. Og hvor heldig han var, at det skjedde på treningsfeltet med medisinsk personell i nærheten, forteller Oddvar Brå til Dagbladet.

Langrennslegenden ønsker å presisere at hans situasjon føles mindre dramatisk i forhold til det som skjedde med Turvoll Fossli mandag.

INGEN OPPFØLGING: Oddvar Brå forteller at det ikke eksisterte noen form for oppfølging rundt hjerteproblematikk da han var aktiv. Her vinner han NM i Heddal i 1975. Foto: NTB / SCANPIX
INGEN OPPFØLGING: Oddvar Brå forteller at det ikke eksisterte noen form for oppfølging rundt hjerteproblematikk da han var aktiv. Her vinner han NM i Heddal i 1975. Foto: NTB / SCANPIX Vis mer

- Det er peanøtter i forhold. Tenk om det hadde skjedd med Turvoll Fossli alene på en treningstur i marka. Da ville utfallet blitt noe helt annet. Hos meg kom det mer snikende og ble oppdaget, sier Oddvar Brå.

Hjerteproblemer og toppidrett

Han har tanker om at hjerteproblemer og toppidrett kan henge sammen.

- En undersøkelse foretatt på St. Olavs hospital påviste noe interessant. Tung fysisk trening kan ha en betydning. Det var forbausende mange med idrettsbakgrunn som fikk avdekket hjerteflimmer blant dem som deltok i undersøkelsen, forteller Brå.

Idrettslegenden tror også at unge mennesker som blir utsatt for stress kan være en risikogruppe.

- De unge blir stadig utsatt for mer og mer stress. De skal prestere på mange arenaer. Jeg er absolutt ingen ekspert, men jeg har mine tanker om at dette er en faktor som også kan spille inn, sier Oddvar Brå.

Ble ikke fulgt opp

Han går ut fra at oppfølgingen er noe annet i dag, enn den var da han selv var aktiv på 70 og 80-tallet.

Da var den totalt fraværende. Det var lite oppmerksomhet rundt hjerteproblemer blant de aktive den gang.

- Det er jo en god stund siden, smiler han.

Oddvar Brå sammenlikner med første verdenskrig.

- Det er nærmest 50 år siden jeg holdt på. Og det hadde vel skjedd en del i utviklingen mellom første verdenskrig og 70-tallet også, smiler langrennshelten.

Men Brå er i tvil om verdien av en tett oppfølging gjennom jevnlig hjertescreening blant de aktive.

- Legevitenskapen har også en delt oppfatning om verdien. Det er ikke gitt at hjerteproblemer blir avdekket via en EKG-undersøkelse. En person som har hatt hjerteflimmer behøver ikke nødvendigvis få dette påvist i en slik undersøkelse, om pulsen er normal. Det var annerledes med meg.

Langrennslegenden forteller:

- Jeg hadde følt meg sliten over lengre tid. Jeg følte meg rett og slett i elendig form. Jeg gikk til legen, men det ble ikke påvist noe. Jeg fortsatte å føle meg dårlig, og trodde nærmest jeg var blitt hypokonder. Så oppsøkte jeg en annen lege som hadde idrettsbakgrunn. Han tok pulsen min ved håndleddet og sa bare OI!

Da ble det full EKG-undersøkelse på hjertet til Oddvar Brå.

Uvanlig hjerteflimmer

Han fikk påvist lavt hjerteflimmer.

- Det hadde jeg ikke hørt om engang. Jeg hadde hørt om høyt hjerteflimmer. Men ikke lavt. Det var ikke lav hvilepuls, men en urolig rytme med halvhøy puls, forklarer Brå.

Det neste ble operasjonsbordet.

- De rotet rundt i hjertet mitt i fem timer. Det er klart at det satte sine spor. Det ble ikke helt vellykket, og legene vurderte nødvendigheten av en ny operasjon. Heldigvis slapp hjertet mitt det. I stedet ble det restartet. Siden har jeg ikke hatt spesielle problemer. Pulsen min ble stabil, men noe høyere enn normalt. Den slår vel sju-åtte slag raskere enn den normalt ville ha gjort, forklarer verdensmesteren på 15 kilometer i Holmenkollen i 1982.

Oddvar Brå er en svært aktiv idrettspensjonist. Han trener som regel fem ganger i uka.

- Jeg sykler og løper. Mandag var jeg for eksempel i Trysil og løp en og en halv time, rundt 15 kilometer. Så jeg holder meg i ganske bra form, forteller Brå.

Idrettslegenden var i Trysil for å motta den gjeve Trysil-Knut prisen. Den er han stolt av, fordi så mange store personligheter har mottatt den før ham.

- Den første som fikk prisen var Gunnar Sønsteby i 2008. Siden har blant andre folk som Dronning Sonja, Dagfinn Enerly, Nils Arne Eggen, Olav Thon, Northug og Lund Svindal mottatt den. I fjor fikk Marit Bjørgen prisen. Så jeg er i godt selskap, smiler Oddvar Brå.