Før Nederland - Norge:

- Jeg ble rystet

Fotballekspertene tror Norge kan overraske i skjebnekampen mot Nederland.

SKUFFET: Rune Bratseth er ikke blitt imponert over gruppeleder Nederland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
SKUFFET: Rune Bratseth er ikke blitt imponert over gruppeleder Nederland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Nederland - Norge, tirsdag klokka 20.45.

- Jeg tror det er muligheter for seier. Først og fremst fordi det nederlandske laget ikke er fantastisk. Det er heller ingen gyllen årgang i mine øyene, sier kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet.

- Jeg har holdt på i 15 år og gir aldri opp håpet. Kanskje er det vår tur nå, sier Alsaker videre.

Vi må helt tilbake til 1992 for å finne sist gang det norske landslaget slo Nederland.

Da sørget Kjetil Rekdal for 1-0 før Dennis Bergkamp utliknet for Nederland. Tolv minutter før fulltid ble Gøran Sørloth den store helten med 2-1 scoringen.

- Jeg spilte kampen og husker den godt. Det var en god prestasjon det. Jeg har troa på seier tirsdag kveld, men det er mye som må stemme, sier Rune Bratseth til Dagbladet.

Etter oppturen i 1992 har det blitt sju kamper uten seier mot Nederland.

ULYKKE: Landslagstrener Ståle Solbakken ønsket den nederlanske treneren Louis van Gaal god bedring etter skaden, men tror laget hadde vært mer bekymret om en viss annen hadde vært skadd. Vis mer

- Sjokkerende

Nederland har avgitt poeng mot Tyrkia, Norge og Montenegro tidligere i VM-kvaliken.

- Nederland har på ingen måte imponert. Jeg ble rystet da jeg så det ble 2-2 mot Montenegro. De hadde full kontroll på både kampen og gruppa. Nå er alt åpent, mener Bratseth.

- De ga bort en sikker VM-plass på ti minutter mot Montenegro, så jeg er ikke imponert. Det forsvarsspillet der var helt sjokkerende å se på, sier Alsaker.

For å gå direkte til VM må Norge slå Nederland samtidig som Tyrkia avgir poeng mot Montenegro. Tyrkia har bedre målforskjell enn Norge, og dermed må Solbakkens menn slå Nederland med to mål eller mer enn Tyrkia eventuelt slår Montenegro.

- For øyeblikket er vi ute. Det er ikke umulig å slå Nederland, men da må intensiteten og selvtilliten være tilbake. Det vil alltid være press, men jeg føler det ligger mest hos Nederland. De har alt å tape, mens Norge har alt å vinne. Det er et godt utgangspunkt for oss og det må utnyttes, mener Bratseth.

NEDTUR: Nederland-spillerne fortvilte etter å ha rotet bort seieren mot Montenegro. Foto: Risto Bozovic
NEDTUR: Nederland-spillerne fortvilte etter å ha rotet bort seieren mot Montenegro. Foto: Risto Bozovic Vis mer

Store profiler

På papiret har tirsdagens motstander flere store stjerner.

- Van Dijk, De Jong, Wijnaldum og Depay er stjerner. Sistnevnte er en av de største målscorerne i Nederlands historie snart. De har en del kvalitetsspillere, men som lag både offensivt og defensivt mangler det noe, sier Alsaker.

Det er Bratseth enig i.

- Spesielt Depay har vært ekstraordinær. De har mange klassespillere og spesielt spiller for spiller har de et bedre lag, forteller han.

LaLiga-ekspert Peter Veland har god kontroll på Nederlands Barcelona-stjerner.

- Hvis vi skal begynne med De Jong så styrer han midtbanen. Han har godt driv med ballen, løper begge veier, samtidig som han bidrar offensivt og defensivt, forteller Veland.

På ni kamper i kvaliken har Memphis Depay imponert med sine 17 målpoeng.

- Depay er Nederlands største stjerne. Han er vel toppscorer i VM-kvalifiseringen til nå. Han tar alt som er av dødballer, og er en av få som har vært oppe å nikke på sitt eget toppnivå. Det er ingen som helst tvil at Depay er den største trusselen for Norge, sier han videre.

- Tror du Barcelona-duoen kan skape trøbbel for det norske forsvaret?

- Jeg frykter jo dessverre det. Nederland har jo gjennom alle år vært mest kjent for sitt offensive spill. Det er ikke gitt at de kommer til å vinne, men Norge må ha en veldig god dag hvis de skal slå Nederland.

Veland mener Villarreals Arnaut Danjuma må passes godt på.

- Han har enda litt mer sluttprodukt, har fantastisk teknikk og tempo. Holmgren Pedersen må opp på sitt absolutt toppnivå. Heldigvis har Holmgren Pedersen godt tempo så han kommer til å holde følge. Men han bør ha en mann i sikring hele tida.

NØKKELSPILLER: Memphis Depay har levert 17 målpoeng i VM-kvaliken. Foto: Hollandse Hoolgate/Shutterstock
NØKKELSPILLER: Memphis Depay har levert 17 målpoeng i VM-kvaliken. Foto: Hollandse Hoolgate/Shutterstock Vis mer

- Kan skape trøbbel

I Nederlands tropp finner vi flere som spiller i den hjemlige ligaen.

- Ajax er overlegne i den hjemlige ligaen, men spesielt i Champions League har Daley Blind imponert. Han var veldig god da det ble 8-3 over to kamper mot Haalands Dortmund. Ingen spektakulær type på landslaget, men han er viktig og rutinert, sier V Plays Eredivisie-kommentator, Paul Thomas Clay, til Dagbladet.

- Klaassen jobber knallhardt og gir seg aldri, samtidig som han er en måltyv. Det er flere teknikere og flamboyante spillere hos Nederland, men Klaassen er ikke redd for å gå i krigen, sier han videre.

Han trekker også fram Donyell Malen (Dortmund) og Ryan Gravenberch (Ajax).

- Malen ble hentet til Dortmund fra PSV og fått flere sjanser i Dortmund etter Haaland ble skadet. Han har god fysikk og ekstrem fart som kan skape trøbbel for det norske forsvaret. Spesielt midtstopperne til Norge vil få problemer om de gir han litt bakrom, sier Clay og fortsetter:

- Gravenberch er bare 19 år, men innehar et skyhøyt nivå. Han kan sammenliknes med Jude Bellingham som har imponert hele fotballverden. Gravenberch er nok litt mer allsidig og gjort det bra i flere forskjellige roller.

VM-KVAL:

Nederland962131-820
Tyrkia953125-1518
Norge953115-618
Montenegro933313-1312
Latvia91358-136
Gibraltar90093-400

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer