ER SMERTEFRI NÅ: Adnan Haidar har ikke lenger problemer med ankelen sin, og sier han har fått god medisinsk oppfølging av Vålerenga den siste tiden. Men han innrømmer at han ble sjokkert da han oppdaget et notat fra en i klubbens medisinske apparat, som gikk ut på en operasjon ikke var forenlig med et allerede trangt budsjett. Foto: Sigve Kvamme
ER SMERTEFRI NÅ: Adnan Haidar har ikke lenger problemer med ankelen sin, og sier han har fått god medisinsk oppfølging av Vålerenga den siste tiden. Men han innrømmer at han ble sjokkert da han oppdaget et notat fra en i klubbens medisinske apparat, som gikk ut på en operasjon ikke var forenlig med et allerede trangt budsjett. Foto: Sigve KvammeVis mer

- Jeg ble sjokkert som faen

VIF-spiller Haidar reagerte kraftig da han oppdaget notatet han ikke skulle se.

VALLE (Dagbladet): 31. august skrev en person i Vålerengas medisinske støtteapparat et notat der han antydet at Adnan Haidar ville trenge en operasjon for sin skadde ankel. 

Samtidig understreket han at budsjettet var trangt, at snart kontraktsløse Haidar ikke ville bli prioritert for operasjon og at det var viktig å si til spilleren at skaden ville forsvinne over tid.

Som NRK har avslørt var det Haidar selv som oppdaget notatet på PC-en til den Vålerenga-ansatte. Men der 22-åringen ikke ønsket å gi noen kommentar til statskanalen i går, stilte han opp til intervju med de frammøtte journalistene etter dagens trening på Valle.

Haidar innrømmer at han reagerte med forferdelse første gang han så notatet.

- Jeg ble sjokkert som faen, sier han til Dagbladet.

- Jeg ble veldig sur
I etterkant har det vist seg at noen operasjon ikke var nødvendig, ettersom Haidar i dag ikke kjenner noe til ankelproblemene som forårsaket problemene i sommer.

- Jeg har fått behandlingen jeg trenger av VIF, og doktor Erik Rosenlund (medisinsk leder i klubben, journ.anm.) og støtteapparatet har gjort mye for meg. Jeg føler meg mye bedre i ankelen. Nå er det bare å tenke framover og glemme fortida, sier Haidar.

- Føler du deg trygg på at du ville fått behandlingen du trengte om du ikke oppdaget notatet?

- Det er ingen som vet det. Men ja, jeg tror det, at de ville gjort alt for å hjelpe meg. Jeg ble uansett veldig sur en periode etter.

- Har denne episoden endret ditt forhold til Vålerenga?

- Det var jo sårende å lese det. Men jeg har fått god behandling etterpå, det er det jeg tenker på. Jeg bryr meg ikke så mye om det lenger, sier Haidar.

Helt frisk i dag
Kontrakten hans med Vålerenga går ut 31. desember, og i notatet står det at han ikke vil bli tilbudt ny kontrakt.

«Spilleren vil ikke få ny kontrakt og da budsjettet er trangt vil ikke bli prioritert for flere bilder og hvertfall ikke operasjon da det mistenkes brusk ødeleggelse i tillegg. Viktig å si til pasienten at dette blir bra over tid og at det ikke er noe farlig smerte. Har blitt bedre!!!!!!» heter det i notatet, som er gjengitt i sin helhet hos TV 2.  

Haidar sier han er takknemlig for oppfølgingen han har fått etter at han oppdaget notatet.

- Hva gjorde du etter at du så det?

- Jeg kontaktet agenten min (Stig Lillejord). Resten kan han ta.

- Er du fortsatt forbannet?

- Nei, det er jeg ikke, sier Haidar, som er usikker på hva som vil skje når kontrakten hans med VIF går ut 31. desember.

- Nå tenker jeg bare på å holde meg frisk. For øyeblikket er jeg i form og har gjort det bra på trening og på rekruttlaget i 2. divisjon, sier han.

Totalt har Haidar vært på banen i 10 kamper for A-laget denne sesongen, to av dem fra start.

Avviser at VIF la føringer
Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen avviser på det sterkeste at han eller noen andre i ledelsen kom med føringer på hva slags medisinsk oppfølging Haidar skulle få.

Og han reagerer på at saken framstilles som at man ønsket å skjule for spilleren at han trengte operasjon.

- Adnan er per i dag frisk. Ergo: Han trengte ikke operasjon, og det var et riktig valg av legen. Det står ikke i notatet at noe skal hemmeligholdes. Det står derimot en setning der om et kontraktsforhold, og en mulig operasjon. Og den vurderingen gjør ikke personen som har skrevet notatet om det så snør oppover. Det er ikke hans beslutning.

- Så han tok seg noen friheter han ikke var i posisjon til å gjøre?

- Han klarer ikke å forklare selv hva han tenkte da han skrev det. Det er et medisinsk system for pasientsikkerhet, som gjør at man ikke kan gå inn og endre på noe når man først har skrevet noe. Da står det der for evig og alltid.

- Mange vil kanskje tenke at vedkommende som skrev dette hadde fått en beskjed fra noen andre i klubben?

- Det er selvfølgelig helt utopi for oss å legge oss borti den type vurderinger. Hvis legen sier at en spiller hos oss må gjennomføre en operasjon, er det fullstendig underordnet om vi har ti kroner igjen på budsjettet, om vi har brukt én million for mye eller om vi har igjen to millioner. Det er det uansett legen som bestemmer. Det har Erik Rosenlund bekreftet til alle som har spurt ham. Han har vært lege i VIF i 10 år, og det er han som tar de medisinske beslutningene. Han kan også bekrefte at det aldri er blitt lagt føringer i forhold til å begrense operasjonskostnader.

- Og dette er helt uavhengig av kontraktslengden til spilleren?

- Selvfølgelig. Man kan godt forestille seg at vi er kyniske, men forholdet mellom lege og pasient er hellig område. Vi ville aldri fått en lege til å være med på noe sånt om det så skulle være ønskelig. Den legen ville ikke hatt noe ønske om å stå i den jobben, sier Haakonsen til Dagbladet.

Og understreker:

- Det spiller ingen rolle hva vedkommende som skrev notatet mente. Legen vår var klar hele veien på at dette ville løse seg uten operasjon. 

AVVISER AT VIF VILLE FØRE HAIDAR BAK LYSET: - Hvis legen sier at en spiller hos oss må gjennomføre en operasjon, er det fullstendig underordnet om vi har ti kroner igjen på budsjettet, om vi har brukt én million for mye eller om vi har igjen to millioner. Det er det uansett legen som bestemmer, sier sportsdirektør Truls Haakonsen til Dagbladet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
AVVISER AT VIF VILLE FØRE HAIDAR BAK LYSET: - Hvis legen sier at en spiller hos oss må gjennomføre en operasjon, er det fullstendig underordnet om vi har ti kroner igjen på budsjettet, om vi har brukt én million for mye eller om vi har igjen to millioner. Det er det uansett legen som bestemmer, sier sportsdirektør Truls Haakonsen til Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer