Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Amalie Iuel røper lungeplager

- Jeg blir aldri kvitt den

Hosteproblemer etter hardøkter fikk Amalie Iuel til å teste om hun har astma. Prøvesvarene var negative. Karriereutviklingen er positiv.

HOSTEPROBLEMER: Amalie Iuel sliter med hosteproblemer etter harde treningsøkter og konkurranser. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

BISLETT (Dagbladet): Amalie Iuel har tatt steg for steg og forbedret sin personlige rekord på 400 meter hekk hvert eneste år.

I 2013 løp hun på 1.01, i 2014 på 58.10, i 2015 på 55.92, som ble til 55.79 i 2016, 55.38 i 2017 og 55.26 i 2018.

I 2019 tok hun et ekstra stort byks til 54.72 og suveren ny pers. Nå har hun bare fire europeere foran seg på verdensrankingen på distansen.

- Vi er veldig fokuserte på det med utvikling. Vi håper trenden kan fortsette og at jeg kan fortsette å utvikle meg. Jeg trener i hvert fall for det, sier Amalie Iuel til Dagbladet.

- Jeg føler vi har skrudd opp intensiteten og volumet på trening og fått mye igjen for det. Leif er over snittet god på å planlegge og legge til rette. Alle i gruppa har hatt fin progresjon.

- Blir aldri kvitt den

Når Iuel pusher seg maksimalt, enten i konkurranse eller på hardøkter, svir det i lungene og hun må hoste en del. Det skjedde blant annet i sesongåpningen på Bislett.

- Vet du hva det er?

- Det er løpehosten min. Jeg blir aldri kvitt den. Den kommer krypende etter en skikkelig syreøkt. Da kommer den alltid, forteller Amalie Iuel til Dagbladet.

POSITIV UTVIKLING: Amalie Iuel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POSITIV UTVIKLING: Amalie Iuel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Er det anstrengelsesastma?

- Nei, det er det ikke. Jeg har blitt testet for det. Det slo heldigvis negativt ut. Jeg tror det bare er lungene som får kjørt seg.

- Hvor vondt gjør slike syreøkter?

- Det gjør vondt. Det kjennes ut som at hekkene vokser jo lenger man kommer. Det kjennes ut som at noen setter opp hekkene underveis i løpet. Den siste hekken er som å klatre over Mount Everest.

- Rar tid

Corona-pandemien gir en svært amputert konkurransesong uten mesterskap. Samtidig gir det også en mulighet for ytterligere utvikling.

- Det har vært en rar tid, men det har det nok vært for alle. Det har vært mye usikkerhet rundt sesongen. Akkurat treningsbiten føler jeg at vi har løst det greit og at vi har kommet godt ut av det, forteller Iuel.

ENGASJERT: Amalie Iuel leverte selv et godt løp under Impossible Games, men var enda mer engasjert da kompisen satte verdensrekord på 300 meter hekk. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Er en så lang treningsperiode som det blir i 2020 en mulighet for ekstra utvikling?

- Ja, så får vi se hvordan det blir med konkurranser i år. Det blir færre og annerledes enn vi hadde trodd. Vi gikk raskt tilbake til vinter- og vår-opptrening. Det begynte vi med allerede da vi hørte om de nye tiltakene. Da skjønte vi at vårsesongen ville ryke. Da gjaldt det å rygge mer tilbake og ha mer volum på trening igjen.

Regimeendring

Trener Leif Alnes Alnes tror regimet Iuel var en del av i fire år i USA og amerikansk idrett, gjør at Tyrving-jenta trenger litt ekstra tid for å tilpasse seg Alnes' treningsopplegg og slå ut i full blomst.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Treningsmetodene Iuel brukte i sine fire år i USA var effektiv til å begynne med, men Iuel tror treningsopplegget hun nå er en del av - med mye større fokus på mengde og volum - er det riktige for henne nå.

Framgangen i 2019 tyder på at det nå virkelig er i ferd med å løsne for 26-åringen.

- Jeg merker forskjell. Kroppen spiller mer på lag. Det er mindre skavanker. Jeg har fin framgang bare med å trene jevnt bra uten skader. Det er undervurdert. Det å få trent sammenhengende er en stor fordel, forteller Iuel til Dagbladet.

MANGE TALENTER: Amalie Iuel er mektig imponert over søster Maja Iuels helt spesielle talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Treningen i USA ga raskt framgang og økning i prestasjonene. Men over tid slår ikke så mye syretrening bra ut. Volum og kapasitet gir bedre utvikling over lang tid. I USA løp jeg veldig bra i starten av sesongen, men så dabbet det litt av.

- Vi konkurrerte nærmest hver helg. Det er ikke en bra oppkjøring til internasjonal sesong. Det er også en av de store forskjellene fra det gamle til det nye treningsprogrammet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!