Fluor-sjokk i Nannestad:

- Jeg blir fortvilet

Forskere fant for første gang store mengder fluor i snø i langrennsområde i Norge.

Ny rapport: I tillegg til svært høyt innhold av kjente fluorstoffer er det funnet nye og til nå lite beskrevne fluorstoffer i snøen i forbindelse med et Norgescuprenn i Nannestad. Forskerne mener begge deler er urovekkende.En Foto: Martin Schlabach, NILU.
Ny rapport: I tillegg til svært høyt innhold av kjente fluorstoffer er det funnet nye og til nå lite beskrevne fluorstoffer i snøen i forbindelse med et Norgescuprenn i Nannestad. Forskerne mener begge deler er urovekkende.En Foto: Martin Schlabach, NILU. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I forbindelse med et Norgescuprenn i Nannestad analyserte miljøforskerne et område hvor skismørerne og utøverne testet ski før løpene.

Nå foreligger resultatene.

I tillegg til svært høyt innhold av kjente fluorstoffer er det funnet nye og til nå lite beskrevne fluorstoffer. Forskerne mener begge deler er urovekkende.

I rapporten «Screening av nye PFAS-stoffer i Norge 2018», som NILU, NINA, NIVA og Polarinstituttet har utarbeidet på vegne av Miljødirektoratet, presenteres analyser av vanlige og nye PFAS-er (fluorstoffer) i ulike miljø.

Til undersøkelsen er det gjort analyser av dyr, som isbjørn og ulv, av snø, vann, jord, sediment, luft og støv. Det er analysert prøver fra 21 ulike steder, organismer og miljøer.

De høyeste konsentrasjonene av fluorstoffer er funnet i snø, i forbindelse med Norgescuprennet i langrenn i Nannestad i 2018.

Forskerne tok også referanseprøver av snø fra et område fem kilometer fra skitest-løypa.

- De store forskjellene vi fant her, sannsynliggjør funnene, sier seniorforsker Linda Hanssen fra NILU – Norsk institutt for luftforskning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer