- Jeg blir ikke mester

Etter en dramatisk dårlig 10 000 meter, er spørsmålene mange. Akkurat nå har Ådne Søndrål svarene kun ett svar: - Jeg vinner verken EM eller VM denne vinteren.

14,26,38 er 13 sekunder dårligere enn persen fra VM i Vikingskipet. Det var ikke slik Søndrål og trener Tom Erik Oxholm hadde tenkt at dagen skulle slutte.

- Jeg er klar over at det er langt fram til de beste. Men avstanden er større enn jeg drømte om, sa Ådne noen få minutter etter målpassering.

I morgentimene før løpet røpet Ådne og Oxholm taktikken. De hadde funnet fram et skjema med jevne rundetider på 33,5, noe som gir en sluttid på 14,04.

- Jeg er ikke så opptatt av sluttida som «Oksen». Men jeg håper å gå siste halvdelen av løpet raskere enn den første, sa Ådne klokka 11.

Skivebom

Ni timer seinere innså Ådne Søndrål at han var flere mil unna å lykkes. Vinneren Gianni Romme gikk ett minutt og fem sekunder raskere.

Ådne prøvde, men greide ikke å skjule skuffelsen etter skivebommen.

- Jeg er klar over at det er langt fram til de beste. Men avstanden er større enn jeg drømte om. Kall det ikke katastrofe, men jo, jeg burde vært mye nærmere de andre, sier Ådne Søndrål.

Hadde verdenscupen denne helga vært EM eller VM, ville ikke Ådne vært i nærheten av seierspallen. Det er han fullstendig klar over. Men hallingdølen liker utfordringer - helst de umulige.

Umulig oppgave

- Hadde jeg gjort bare det som er behagelig, ville jeg fortsatt å satse på 1500 meter - vunnet og reist fra Heerenveen med hendene over hodet. Jeg vinner de 1500 metrene jeg vil akkurat nå. Hva er så spennende med det? nærmest spør han.

- Men jeg innser at jeg har påtatt meg en umulig oppgave. For jeg blir ikke all round-mester i vinter.

- Har du revurdert målsettinga for sesongen?

- Nei, jeg har hele tida sagt at jeg skal gjøre et ærlig forsøk på å komme på seierspallen. Det står jeg fortsatt på. Det nytter ikke å gi opp etter ei flause.

Store anledninger

- Dessuten er jeg en løper for de store anledningene. Det høres kanskje litt dumt ut, men jeg blir ikke tent av å gå et treningsløp utenfor konkurranse etter at alvoret er over.

- Hvorfor gjør du det da?

- Fordi det er eneste sjansen jeg har til å få trent på langdistanse.

- Det jeg trenger, er erfaring i å gå 10000 meter. Det er greit at Gianni Romme slo meg med over ett minutt, og at jeg akkurat nå er sjanseløs. Men la Romme gå 500 meter mot Hiroyashi Shimizu, så vil også han se krøkkete ut - slik jeg gjorde nå.

- Men om to måneder ser det forhåpentligvis noe annerledes ut, sier Ådne Søndrål.