«Jeg blir ikke toppscorer»

Morten Berre er Tippeligaens toppscorer etter 13 serierunder. Han regner med å bli tatt igjen snart.

VALLE (Dagbladet): -  Det er klart jeg er overrasket over alle scoringene, sier Morten Berre til Dagbladet.

Han tok tidlig kommandoen på toppscorerstatistikken, men ble forbigått av Bengt Sæternes etter 16. mai-runden. Da trodde de fleste at de rendyrkede spissene skulle stikke fra. Men Berres målkåthet var klar for flere utløsninger, og da kan han like godt spille kant som spiss.

Etter 13 serierunder står 29-åringen med ni scoringer, én mer enn Brann-spiss Sæternes.

-  Det er jo nesten blitt i overkant mange mål. Jeg er blitt flinkere til å sette sjansene når de kommer, og det var viktig å få en god sesongstart, sier Berre.

I dag starter høstsesongen med oppgjøret Vålerenga- Ham-Kam. Berre har liten tro på at han står som toppscorer også ved sesongslutt.

-  Nei, det har jeg ingen forhåpninger om. Jeg er mest opptatt av at laget skal lykkes. Dessuten tror jeg en del spisser vil score mer enn meg utover høsten.

-  Noe på gang

Vålerenga fikk tidlig i sommer vite at nederlandske Groningen er interessert i Berre, men det ble aldri noen overgang. Etter flere forsøk på å nå enighet, skrev Berre i går under på en ny treårskontrakt med fjorårets serietoer.

-  Jeg er ekte Oslo-gutt, og trives i klubben. Med alle stjernespillerne som dukker opp her, er det jo tydelig at klubben har noe på gang, sier Berre. Også trener Kjetil Rekdal er fornøyd.

-  Morten er en sjelden rase. Han har dribleferdigheter som du ikke finner mye av i Tippeligaen om dagen, i tillegg til at han er anvendelig - og gjør jobben både som kantspiller og spiss, sier Rekdal.

Med St. Thomas

Morten var Skeid-gutt som liten, og spilte mange aldersbestemte sesonger på samme lag som Freddy dos Santos - og artisten St. Thomas.

-  Thomas var en villmann. Vi kalte ham bare Vinnie Jones, ler Berre.

Som 17-åring dro Morten til High School i USA. Den nye tilværelsen, like utenfor Chicago, var totalt fri for fotball.

-  Jeg hadde heller aldri spilt på noe kretslag i Norge, så den gangen hadde jeg ikke de store ambisjonene. Da jeg kom hjem året etter, uten å ha spilt fotball på ett år, ble jeg med på Skeids juniorlag igjen. Etter et halvår der var jeg med på A-laget, sier Berre, som for alvor slo igjennom i norsk toppfotball med Skeid i tippeligasesongen 1997.

Seinere ble det Haugesund - og Viking. Vinteren 2001 ble han belønnet for godt spill i Stavanger: I privatkampen mot Nord-Irland det året fikk han sine hittil eneste 12 minutter for landslaget.

-  Vi ledet 4- 0 da jeg kom innpå, og jeg var med i troppen fordi det var 18 forfall eller noe sånt.

Imponerende CV

Morten Berre har aldri vært blant de fremste profilene i norsk fotball. Men mannen har fått oppleve mye: Han har avgjort cupfinale for Viking, slått Bayern München i Bundesligaen med St. Pauli, for Vålerenga har han sikret avansement i UEFA-cupen, tatt seriesølv - og jublet hemningsløst over seier i kvalifiseringsspill til Tippeligaen. I tillegg til spill for både A- og U21-landslaget, og nå toppscorerstatus i Tippeligaen.

-  Hva er høydepunktene i karrieren?

-  Cupfinaleseieren med Viking er helt klart ett. Det samme da vi vant kvalifiseringskampen mot Sandefjord i Vallhall. Det var en helt syk stemning.

-  Kan Vålerenga bli Fotball-Norges maktsentrum de neste fem åra?

-  Alt ligger til rette for det. Det er helt opp til klubben og oss som er her.

TOPPSCORER: Som 17-åring drev Morten Berre med helt andre ting enn fotball. Nå er han norsk forballs målkonge. I dag møter Vålerenga Ham-Kam.