- Jeg blir irritert

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Frode Estil (30) tok sølv bak Johann Mühlegg på jaktstarten. Han reagerer med vantro på at tysk-spanjolen i går kveld ble disket fra OL etter å ha testet positivt på bruk av NESP.

- Man blir jo irritert, sier Estil til Dagbladet.

Mühlegg er foreløpig bare diskvalifisert og fratatt gullet på femmila, men Estil har ingenting imot å overta gullet hvis Mühlegg seinere skulle innrømme å ha brukt NESP under hele OL.

- Ja, det vil jeg definitivt. Det ville ikke være mindre verdt å få gullet på den måten, sjøl om følelsen av å vinne gull der og da sikkert ville vært sterkere. Jeg følte det jo nesten som å ta gull da jeg fikk sølv på jaktstarten. Mühlegg var jo i en helt annen divisjon, sier Estil.

- Lettet

Han mener det er bra at IOC har avslørt juksemakerne.

- Jeg blir litt lettet, jeg innrømmer det, men samtidig er det veldig synd for langrennssporten at Mühlegg blir tatt. Han har betydd mye for langrenn internasjonalt de siste åra. Han har vært en av de største stjernene, og er jo en veldig utadvendt og hyggelig fyr.

- Men det er bra at juksemakere blir tatt. Da får det heller bare være at langrenn står tilbake med nordmenn og svensker i toppen, mener Estil.

Den dobbelte sølvgutten frykter at den nye dopingskandalen kan slå tilbake mot det norske laget.

- Hvis vi dominerer, så er det ikke rart om mellomeuropeerne tror at vi jukser. Jeg blir heller ikke overrasket hvis folk begynner å mistenke oss mer. Sist det ble tatt opp meningsmåling, trodde vel 50 prosent at vi er dopa. Det blir neppe færre.

- Hvor godt kjenner du Mühlegg?

- Det blir jo ganske overflatiske møter når vi snakkes, men som sagt så er han utadvendt og meget lett å komme i kontakt med. Vi har jo også sett hvor hardt han har trent i høyden. Han trener som et udyr, sier Estil.

- Ødela

Erling Jevne er like oppgitt som Estil over Mühlegg.

- Jeg ble skuffet da jeg hørte det, men vil helst ikke si så mye mer om det før alle prøver er klare, sier Jevne til Dagbladet.

- Men han var jo med på å ødelegge femmila di?

- Ja, det var han. Da jeg prøvde å følge ham, førte jo det til at jeg ble stiv. Og i høyden så får jo det konsekvenser.

Reaksjonene på Mühleggs positive prøve var stort sett entydige i går. Ingen så ut til å være spesielt overrasket over at han hadde testet positivt på bloddopet NESP, som har omtrent samme effekt som EPO.

Ulf Morten Aune har vært landslagssjef for Sveits de siste åra, og kjenner kulturen i det mellomeuropeiske langrennsmiljøet.

- Galt

- Jeg ble overhodet ikke overrasket da jeg hørte at Mühlegg ble tatt, sier Aune til Dagbladet.

Han forteller at EPO-liknende preparater er svært utbredt i idrettsmiljøer.

- Det er en stor ukultur for bruk av EPO i Europa. Faktum er at hele 85 prosent av all omsatt EPO ikke blir brukt i medisinsk sammenheng. Produsentene av preparatene får ikke nok omsetning med å selge til helsevesenet, og i idretten er det lett å finne kjøpere.

De fire siste åra har det sveitsiske laget bare blitt testet to ganger utenfor konkurranse. Antidopingarbeidet er fraværende i Mellom-Europa.

- Folk forstår ikke hvor stor effekt man kan ha av bloddoping, i høyden har man en vanvittig fordel hvis man bruke EPO. Og her i OL har det vært gjort en rekke overnaturlige prestasjoner.

- Når Per Elofsson ser ut som en middels god kretsløper etter fire kilometer på tremila, så er det noe som er fullstendig galt, sier Aune.

GULLVINNER? Frode Estil har ingen ting imot å få jaktstartgullet i posten. - Det ville ikke være mindre verdt å få gullet på den måten, sjøl om følelsen av å vinne gull der og da sikkert ville vært sterkere, sier Frode Estil. Innfelt Estil, Mühlegg og Alsgaard jubler etter jaktstarten.