TAPTE FOR SARPSBORG:  John Arne Riise og Aalesund dra hjem fra Sarpsborg stadion med 0-1-tap i går kveld. Foto: Bjørn Langsem
TAPTE FOR SARPSBORG: John Arne Riise og Aalesund dra hjem fra Sarpsborg stadion med 0-1-tap i går kveld. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Jeg blir lei meg av å se Riise. Men det er ikke han som er problemet i AaFK

Debatten raser etter lillebror Bjørn Helges tordentale.

(Dagbladet): John Arne Riise (35) havnet nok en gang i overskriftene etter at Aalesund tapte 1-0 for Sarpsborg torsdag kveld. I intervjusonen utenfor garderobene tok kaptein og lillebror Bjørn Helge Riise (32) et kraftig oppgjør med mediene.

- Det har gått over til personhets og trakassering. Hver gang vi taper, legger mediene det på John Arne, tordnet Bjørn Helge.

Les saken her

Konfrontert med kritikken sier TV 2-ekspert Ivar Hoff - som jobbet med kampen i går - dette:

- Jeg synes ikke John Arne har fått et negativt fokus. Jeg synes han har fått et realistisk fokus. Jeg blir lei meg innvending av å se Riise. Men det er ikke han som er problemet i Aalesund, det er trenerne.

Dagbladets sportssjef, Lars Hojem Kvam, er ikke enig i at Riise blir mobbet eller trakassert:

- Jeg skulle gjerne sett eksempler på hva de mener har vært mobbing. Jeg har ikke lest, sett eller hørt alt som har vært publisert om ham. Men ingenting av det jeg har sett fortjener merkelappen «trakassering» eller «mobbing», sier Kvam.

Brutal sannhet Fakta er at Aalesund har tapt seks av sju kamper med Riise på banen. Én kamp har endt med uavgjort. Den brutale sannheten - etter at en tredjedel av sesongen er over - er at Riise ennå ikke har opplevd å vinne med laget på banen.

Da han skrev under for klubben før sesongen, var ekspertene skjønt enige: Han er det desidert største navnet i Tippeligaen. Aalesund-sjef Henrik Hoff bekrefter at mediedekningen av klubben har skutt i været.

Men så var det dette med samsvar mellom tidligere meritter, forventninger - og hva Riise faktisk har prestert for Aalesund.

- Han har fått det fokuset som alle som følger med visste at han ville få, påpeker Ivar Hoff.

- Dette er positivt ment. For er det noen som legger lista høyt selv, så er det John Arne. Jeg så han fikk lav karakter etter kampen mot Sarpsborg. Det skjønner jeg godt. Jeg blir litt lei meg innvendig av å se Riise sammenliknet med da han var i form i Liverpool. Han har 110 landskamper for Norge. Det han har gjort er imponerende. Men han virker ikke trent nok. Hvis han skal fortsette å spille fotball, må han få trent godt gjennom vinteren.

Fersk trenerduo Hoff er klar på at Aalesund ikke ligger som nummer tre fra bånn på grunn av Riise.

- Problemet er ikke John Arne. Problemet er at klubben har en trenerduo som er noen ferskinger (Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft). De er ikke nok herdet. Jeg så det var snakk om å hente inn ekstern hjelp. Hvis jeg hadde vært styreleder, ville jeg gjort det. En mann som Arne Erlandsen kunne vært løsningen. Han vet hvordan du skal organisere et lag.

Trener Fredriksen er blant annet blitt kritisert for å bruke Riise på midtbanen og ikke som venstreback. I rollen som midtbanespiller ligger det i kortene at omgivelsene forventer at Riise skal være en skapende kraft som viser fram venstreslegga.

Foreløpig har han ikke vært i nærheten.

- Det kan jeg skrive under på. Mot Sarpsborg sto han inne i midtstreken og var en anonym spiller, sier Ivar Hoff.

- Ny nedtur for Riise, lød omkvedet på nettavisene etter kampen. Inne i garderoben satt Bjørn Helge Riise og leste overskriftene. I intervjusonen gikk han ut og svingte øksa over mediene.

- Åpenbare årsaker - Det var innlysende allerede i mars at det kom til å bli ekstremt mye John Arne Riise i tippeligasesongen 2016. Årsakene er åpenbare, og bør være det også for ham selv, sier Dagbladets sportssjef Lars Hojem Kvam.

- Han er en av tidenes største norske fotballprofiler. Han har vunnet de største trofeene som klubbspiller, spilt i de kuleste kampene, scoret mål mot de beste lagene. Og han knuste Thorbjørn Svenssens landskamprekord, som hadde stått i en mannsalder. Så kom han hjem til Ålesund for endelig å spille i Tippeligaen, etter mye turbulens. Han har kranglet med folk i hjembyen, med folk i moderklubben, og han har kranglet med Norges Fotballforbund. Selvsagt ville hans navn og status overskygge alt rundt Aalesund FK i 2016.

Han fortsetter:

- Jeg kan bekrefte at vi i Dagbladet er opptatt av å følge John Arne Riise. Det er ikke noe nytt. Hadde Aalesund kjempet i toppen, med Riise som en sesongens beste forsterkninger, hadde det vært det samme. Da hadde sikkert mange reagert på at vi bare skrev om Riise, selv om det var andre som viste seg fram. Nå er fortegnet stikk motsatt, men at vi uansett kom til å beskrive Aalesunds 2016-sesong gjennom John Arne Riises aktiviteter mener jeg John Arne burde vært hundre prosent klar over. Om ikke annet burde noen av dem han lytter til, fortalt ham det, slik at han kunne ha funnet på noe annet som vi i pressen ikke brydde oss om.

Få profiler Kvam mener Riise skiller seg ut i en liga med få profiler.

- Han er en av svært få profiler i Tippeligaen for tida. Så det eneste som overrasker meg med situasjonen nå, er at John Arne virker overrasket. Jeg hadde forventet at han hadde nok rutine til å kjenne mekanismene. Eller at han hadde rådgivere med et minimum av innsikt.

SPORTSSJEF I DAGBLADET:  Lars Hojem Kvam. Foto: Bjørn Langsem
SPORTSSJEF I DAGBLADET: Lars Hojem Kvam. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Aalesund-leder Henrik Hoff forstår fokuset på storebror Riise, men mener det er litt for ensidig rettet.

- John Arne har skapt et fokus på seg selv. Først og fremst gjennom prestasjonne i utlandet. Han har videreutviklet dette etter at han sluttet. Stort sett har det vært positivt hele veien, med noen negative overskrifter innimellom.

- Dratt for langt Hoff fortsetter:

- Når han kom til Aalesund, hadde alle håpet at resultatene skulle være mye bedre. Det har ikke skjedd, og det er ikke unaturlig at den største profilen i Tippeligaen blir dratt inn i dette. Når du er en medieprofil som John Arne er, må du tåle både positive og negative ting rundt deg selv. Det lever pressen av. Men vi er alle enige om at vinklingene er dratt for langt når det gjelder tapsrekken som AaFK har hatt. Her er det 20 andre spillere og ledere.

- Var tenker du om Ivar Hoffs kritikk av trenerne?

- Vi var klar over at de var uerfarne da vi ansette dem. Men vi ønsker å bygge dem opp til å bli gode. Dette er hardtarbeidende trenere som kommer til å lykkes, mener Aalesund-sjefen.

Presseansvarlig Lone Thorvik i Aalesunds supporterklubb Stormen har ikke vært tilgjengelig for kommentar fredag ettermiddag.

AALESUND-SJEF:  Henrik Hoff. Foto: Fridgeir Walderhaug
AALESUND-SJEF: Henrik Hoff. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.