TØFT LIV: Livet som proffsyklist er tøffere enn mange tror, forteller Belkin-proff Lars Petter Nordhaug. Foto: Torgeir Strandberg
TØFT LIV: Livet som proffsyklist er tøffere enn mange tror, forteller Belkin-proff Lars Petter Nordhaug. Foto: Torgeir StrandbergVis mer

- Jeg blir nervøs fordi jeg vet at det kommer til å gjøre sinnssykt vondt

Snakker ut om det tøffe livet som sykkelproff.

SION (Tour de Romandie) (procycling.no):  - Lars Petter er en fin fyr, veldig avslappet. Og så liker vi begge å drikke vin.

Laurens ten Dam er først ut av bussen til Belkin-laget før starten på Tour de Romandie, siste ritt før Tour of Norway.

Den langstrakte syklisten er blant Belkins sterkeste etapperyttere, og lå lenge an til pallplassering i Tour de France i 2013.

- Lars Petter og meg er ganske like. Tidlig i seng, tidlig oppe. Når vi bor på rom sammen, pleier vi å å lage kaffe om morgenen og gjøre tøyeøvelser sammen før frokost, sier Ten Dam.

Nederlenderen gjesper mens han plukker opp sykkelen og triller mot startstreken for å signere rytterprotokollen.

Avslappet Lufta ut av ballongen Siden Lars Petter Nordhaug debuterte som proffsyklist i 2010 har han kjørt mellom 60 og 70 ritt i året. Han har vunnet tre. Nå står han bakerst i feltet før første etappe Tour de Romandie.

- Etter noen år som proff, er jeg rimelig avslappet før start. Jeg blir spent hvis jeg vet det er et helvete som venter, nervøs fordi det kommer til å gjøre sinnssykt vondt. Av og til starter vi kanskje i bunnen av lange bakker. Når det da i tillegg er ryttere som skal i brudd, er det helt forferdelig. Men i dag er det greit, sier Nordhaug.

Med rundt en time til start ankommer lagbussene. Alle rytterne må skrive seg inn. Noen varmer opp, andre sitter i bussen eller snakker med de andre syklistene.

MISTET FELTET: - Enten er man med, eller så er man ikke med, sier Nordhaug. Foto: Torgeir Strandberg
MISTET FELTET: - Enten er man med, eller så er man ikke med, sier Nordhaug. Foto: Torgeir Strandberg Vis mer

- Jeg pleier egentlig ikke varme opp, selv om det kanskje ville vært det mest fornuftige. Nå er jeg virkelig sliten etter Baskerland rundt og klassikerne i tillegg. Så på denne etappen handler det bare om å spare krefter til siste bakke. Det kan slå litt begge veier nå, enten er formen som den var i klassikerne, eller så er beina helt over og ut. Vi får se, sier Nordhaug.

- Vanskelig å nulle ut Store deler av året handler om én uke i Nederland og Belgia mot slutten av april for Nordhaug. Tre løp, Amstel Gold Race, Flèche Wallone og Liège-Bastoge-Liège, utgjør forskjellen i vårsesongen.

Nordhaug støtet gjentatte ganger mot slutten av det største av alle, Liège-Bastogne-Liège. Etter det som ble en 37. plass til slutt, sier Nordhaug det vanskelig å finne motivasjonen tre dager senere.

- Lufta gikk rett og slett litt ut av ballongen etter Liege-Bastogne-Liege. Først kjørte jeg Baskerland rundt, som er et utrolig hardt etapperitt. Så trente jeg ekstremt hardt dagene i mellom samtidig som jeg var ekstremt mentalt fokusert på de tre klassikerne. Det er vanskelig å nulle ut hodet da.

Det er ennå noen minutter til etappen skytes i gang og ten Dam kommer syklende bort til Nordhaug.

- Jeg sa bare fine ting. Jeg lover, sier ten Dam.

- Han sa du likte å drikke vin. Stemmer det?

- Og kaffe, men det gjelder visst alle nordmenn har jeg hørt, sier nederlenderen.

- Orket ikke kjempe Michael Albasini vinner etappen. Ti minutter og femten sekunder senere krysser Nordhaug mållinjen på en 140. plass. Han er egentlig ikke skuffet.

FAST RUTINE: Nordhaug får én time massasje hver dag på ritt. Foto: Torgeir Strandberg
FAST RUTINE: Nordhaug får én time massasje hver dag på ritt. Foto: Torgeir Strandberg Vis mer

- Jeg tror jeg tok ut litt for mye på veien til Liege til å gjøre det bra her. Det handler mye om hva man gjør i dagene mellom løp. Bilturen fra Belgia til grensen i Italia var helt forferdelig for beina. Jeg hadde ikke en sjanse da vi begynte på fjellene i dag, sier Nordhaug.

Enten er man med, eller så er man ikke med. Har man ikke dagen, er det bedre å spare kreftene til senere anledninger, mener Nordhaug.

- Jeg mistet teten halvveis opp i bakken. Da orket jeg ikke kjempe mer for det og ventet heller på en gruppe bak. Det var ikke noe å stresse for. Kroppen føltes helt skeiv. Trykket i beina var liksom bare borte. Men så er det heldigvis også flere dager her nede, kanskje jeg kan gå i brudd en dag. Hvis jeg har noe å gå med, da, sier Nordhaug.

- Begynner du å bli klar for å tilbake til Norge?

- Det skal bli godt å komme hjem akkurat nå, føler jeg, få en litt rolig periode.

Rutiner Én times massasje Det første som møter Nordhaug etter målgang er massøren.

Han gir ham vann og retningsbeskrivelse til lagbussen, hvor rytterne gjør unna dusjen på vei til hotellet. Laget har allerede sjekket inn på hotellet for flere timer siden.

- Etter frokost pakker jeg kofferten og en egen bag til rittet. Kofferten setter jeg på gangen og ser den ikke igjen før etter etappen på neste hotell. Dagene er ganske like. Som oftest blir det havregrøt og kanskje en omelett med litt brød til frokost. Så sykler man rittet og kjører bussen til et eller annet hotell. Før massasjen prøver jeg å få presset inn litt tid med Skype til Norge mens jeg slapper av, sier Nordhaug.

KJEDELIG: - Alle tror massasje er deilig, men det er egentlig bare kjedelig. Foto: Torgeir Strandberg
KJEDELIG: - Alle tror massasje er deilig, men det er egentlig bare kjedelig. Foto: Torgeir Strandberg Vis mer

Klokken er snart ni, og han ligger på benken til massøren. Etter etappen har han allerede fått behandling av fysioterapeuten. Nå er han siste rytter på listen til massøren før rytterne kan spise middag.

- For mange høres det kanskje deilig ut med én time massasje hver dag, men det blir egentlig bare kjedelig i lengden. Man vil heller ligge på sengen og tenke på andre ting, sier Nordhaug.

- Mer jobb enn før Han er inne i sin fjerde proffsesong, og Nordhaug innrømmer at forholdet til sporten har endret seg i løpet av perioden.

- Enkelte løp blir litt mer jobb og trening for ritt fremover, men jeg får fortsatt tenning til de store klassikerne og andre løp jeg ser frem til. Da kommer de gamle følelsene tilbake, det er stas å få lov til å sykle.

- Hvordan ser du på Tour of Norway?

- Jeg gleder meg veldig. Jeg må slappe litt av nå, få tilbake overskuddet igjen. I fjor måtte jeg ha ti dager helt fri for å komme ovenpå igjen. I år skal jeg prøve å holde det gående, så jeg ikke mister like mye form. Jeg tror jeg kan vinne Tour of Norway sammenlagt. Det er motiverende, og jeg tror også jeg får god hjelp av laget for å klare det, sier Nordhaug.

Endelig middag Han forsyner seg godt med ris og grønnsaker i buffeten, men står over rødvinen.

- Det er noe med at alkohol og toppidrett ikke er forenelig. Jeg drikker knapt vin i løpet av sykkelsesongen. Kanskje et sporadisk glass når jeg er hjemme. På den andre siden er jeg er veldig interessert i vin og de forskjellige smakene, sier Nordhaug.

Klamret seg til styret Laurens ten Dam kommer bort for sin andre porsjon.

MIDDAG: - Det er noe med at alkohol og toppidrett ikke er forenlig. Foto: Torgeir Strandberg
MIDDAG: - Det er noe med at alkohol og toppidrett ikke er forenlig. Foto: Torgeir Strandberg Vis mer

- Hva skjedde i dag, så ut som du klamret deg til styret hele dagen?

Han gestikulerer og skjærer tenner med hodet på skakke. Nordhaug ler høyt av det hele.

- Ja, jeg var helt ferdig i dag, helt ferdig.

(PS: Denne saken ble først publisert i Tour of Norways rittmagasin. Det ser du i sin helhet her).

IKKE NERVØS: - Jeg blir bare spent hvis jeg vet det er et helvete som venter. Foto: Torgeir Strandberg
IKKE NERVØS: - Jeg blir bare spent hvis jeg vet det er et helvete som venter. Foto: Torgeir Strandberg Vis mer