- Jeg blir satt ut

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen synes det er uforståelig at kvinner ikke får hoppe skiflyging. Landslagssjef Clas Brede Bråthen blir satt ut av argumentene han møter internasjonalt.

REAGERER: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
REAGERER: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): Hoppernes landslagssjef har i flere år jobbet for at kvinnene skal få konkurrere i skiflyging. Framover kommer det i alle fall ikke til å stå på støtten fra regjeringen.

Det ble klart i forbindelse med et frokostmøte som verdiprosjektet Like Muligheter arrangerte på Ullevaal stadion denne uka.

Her var ambassadører som Maren Lundby og Amalie Iuel til stede. Det samme var kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen - og Bråthen.

VIL HA SKIFLYGING FOR BEGGE KJØNN: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL HA SKIFLYGING FOR BEGGE KJØNN: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Det er helt uforståelig, sier Trettebergstuen på Dagbladets spørsmål om hva hun synes om at kvinner ikke får hoppe skiflyging.

- Det er frustrerende og surrealistisk å sitte og lese disse oppslagene at man ikke får det, eller at man møter motstand for å ha på seg litt mer dekkende truse. Det er noen store kamper å ta internasjonalt for idretten. Jeg lover å stå side om side med dere som tar den kampen.

- Kan du bruke din posisjon internasjonalt, der du snakker med en kultur- eller sportsminister i Polen og Tyskland for å få dem på de samme tankene som oss?

- Absolutt. En viktig del av en politikers hverdag er jo å være ute og snakke med politiske kolleger. Jeg skal bruke min stemme for å snakke norsk idretts sak.

SAMTALE: Frokostmøtet til Like Muligheter ble ledet av Tina Wulf og Svein Graff. Til høyre: Maren Lundby og Clas Brede Bråthen. Foto: Tore Ulrik Bratland
SAMTALE: Frokostmøtet til Like Muligheter ble ledet av Tina Wulf og Svein Graff. Til høyre: Maren Lundby og Clas Brede Bråthen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Dette er musikk i ørene på Maren Lundby og norsk hoppsports sterke mann, Clas Brede Bråthen:

- Jeg er veldig glad for å høre kulturministeren si at hun vil bidra inn mot andre nasjoner. For er det noe de forstår i de landene vi trenger drahjelp fra, så er det hierarki.

Bråthen bruker land på Balkan og Østerrike som eksempler på nasjoner som har jobbet imot. Lundby har vært desperat i flere år etter å slippe til i skiflygingsbakken. Men fordi hun er kvinne, får hun ikke lov.

- Jeg hater urettferdighet. Jeg blir utrolig vond å ha med å gjøre når jeg opplever urettferdighet, forteller Bråthen på frokostmøtet.

GODT OPPMØTE: De frammøtte på Ullevaal stadion lytter til samtalene på scenen. Foto: Tore Ulrik Bratland
GODT OPPMØTE: De frammøtte på Ullevaal stadion lytter til samtalene på scenen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Det sitter noen der ute og sier at jenter ikke skal få hoppe skiflyging. Og det er en elefant i rommet: Jeg frykter at det sitter noen stusslige mennesker rundt om i verden og tenker at skihopping ikke er tøft lenger hvis jenter hopper. Så ille er det.

Han fortsetter:

- De er viktig å forstå at når du diskuterer med en fra Balkan eller Østerrike, så har de en helt annen bakgrunn. Da hjelper det ikke å bruke utestemme. Du må forstå hvorfor de tenker sånn som de gjør og få dem til å spille på de rette strengene for å få dem på lag.

OPPROP: Hoppjentene er desperate etter å få slippe til i skiflyging. Men et flerall i FIS tillater ikke dette. Her fra et opprop der flere av kvinnene - deriblant Maren Lundby - ber om å få hoppe skiflyging. Vis mer

På møtet i Det internasjonale skiforbundet FIS i vår stemte ni mot sju nasjoner nei til skiflyging. Temaet kommer garantert opp igjen på neste vårmøte.

- Noen bruker nivået som argument. Når dette argumentet blir slått i hjel, så begynner de med at det er for få jenter, forteller Bråthen.

- Men la oss si at det er færre jenter enn gutter som vil kunne mestre å skape et godt skiflygingsrenn i Vikersund. Og la oss ta kritikernes tall, om at det bare er 15-20 jenter som kan dette. Betyr dette at de 15-20 jentene ikke skal få muligheten? Det er dette som gjør at jeg blir helt satt ut.

Og:

- Jeg tror de er redde for at det spektakulære med skihopping blir borte hvis det plutselig er ei jente som tør å gjøre det samme som «de tøffe gutta». Jeg har aldri skjønt hvorfor noen mener at gutter er tøffere enn jenter.

Bråthen er fornøyd med at kvinnehopp har tatt store steg de siste 20 åra. Men han synes den siste biten går altfor tregt.

SER FRAM MOT NESTE SESONG: Maren Lundby er klar på at han hun skal tilbake til hoppbakken. Og da vil hun ha med seg skiflyging. Foto: Tore Ulrik Bratland
SER FRAM MOT NESTE SESONG: Maren Lundby er klar på at han hun skal tilbake til hoppbakken. Og da vil hun ha med seg skiflyging. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Lundby håper det blir skiflyging til neste sesong, men vil ikke sette alle sparepengene sine på dette.

- Det kommer an på hva de finner ut på FIS-møtet til våren. Jeg har trodd i mange år at det skal skje noe, men jeg vet ikke.

Hun har tatt et års pause på grunn av vektutfordringer.

- Jeg har bare tatt en liten kunstpause, for det er ikke noe skiflyging i år. Men jeg skal tilbake igjen, sier hun med et smil på frokostmøtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer