Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg blir skremt

Inge Bråten mener det tyder på manglende oppfølging dersom Petter Northug er overtrent.

HJEMME: Petter Northug er sliten, og landslagsledelsen venter fortsatt på testresultatene som kan fortelle hva som er galt med Norges VM-håp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HJEMME: Petter Northug er sliten, og landslagsledelsen venter fortsatt på testresultatene som kan fortelle hva som er galt med Norges VM-håp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere landslagstrener Inge Bråten mener det er skremmende dersom den norske landslagsledelsen har latt Petter Northug trene seg til overbelastning.

Bråten understreker at han ikke har noe grunnlag for å vurdere hva som er galt med Northug, men sier han er overrasket over at det de siste årene har dukket opp flere eksempler på såkalt overtrening rundt det norske landslaget.

- Jeg er skremt av det. Det gjør at jeg setter et spørsmålstegn ved den totale oppfølgingen av folk som ikke er som vanlige folk, men er toppidrettsutøvere med andre behov, sier Bråten til Dagbladet.

Feiltrening
Simen Østensen mistet hele 2008/2009-sesongen på grunn av såkalt overtrening. Tord Asle Gjerdalen har gått på en liknende smell. VG har tidligere skrevet at Thomas Alsgaard grep inn personlig for å hindre at Martin Johnsrud Sundby skulle lide samme skjebne i høst.

Inge Bråten, som tidligere har trent Sverige, Canada og Sveits i tillegg til Norge, mener problemet skal være mulig å unngå med de rette folkene rundt utøverne.

- Jeg kaller ingenting for overtrening, det handler om feiltrening. Det skal svært mye til for at kroppen skal reagere på de treningsmengdene vi her snakker om, sier han.

- Men det handler om hva som gjøres i perioder der man er sliten, og om å ta advarsler på alvor. Da må man gjøre de riktige tingene for å hindre at det skal gå galt, sier Bråten.

Han forteller at han aktivt har brukt fysioterapeuter for å følge opp det muskulære rundt utøverne på sine landslag.

- Jeg fikk kjeft på 90-tallet fordi jeg involverte fysioer og leger. Senest i Canada for et år siden hentet jeg over en norsk fysioterapeut til egentlig altfor høye kostnader, men det er fordi jeg må være sikker på at det er i orden med det muskulære, sier Bråten.

- Jeg brukte Yngve Sundsfjord til det samme da jeg trente Sverige. Uten hans hjelp kunne vi ikke tatt tre OL-gull i Torino i 2006, det mener jeg helt bestemt, sier han.

Ikke bekymret
Likevel er ikke Inge Bråten bekymret for at Petter Northugs VM-sesong skal gå fløyten.

- Nå gjenstår det jo å se hva dette er, og man kan jo forsåvidt håpe at det er en sykdom som er problemet, for det er jo noe man bare kan bli kvitt, sier han.

- Men selv med feiltrening trenger ikke folk være altfor bekymret. Gjør man de riktige tingene framover, bør det ikke ta mer enn tre-fire uker å komme seg tilbake. Men man kan ikke legge seg på sofaen, man må balansere hard og rolig trening, drive alternativt, variere med korte og rolige turer, og så videre. Her finnes det jo et støtteapparat, og jeg velger å tro at de har kontroll på dette, sier Bråten.

Norges sportssjef Åge Skinstad ønsker ikke å kommentere Inge Bråtens uttalelser, og henviser til sportslig leder Vidar Løfshus.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Løfshus i morges, men landslagsledelsen har varslet en pressemelding om Petter Northugs tilstand i løpet av dagen.

SKREMMENDE: Tidligere landslagstrener Inge Bråten mener det er skremmende dersom Northug er såkalt overtrent.  
Arkivfoto: Erlend Aas / SCANPIX
SKREMMENDE: Tidligere landslagstrener Inge Bråten mener det er skremmende dersom Northug er såkalt overtrent. Arkivfoto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!