-  Jeg blir straffet for å være ærlig

Ole Martin Årst (30) nekter å brøle til seg straffespark når han blir taklet innenfor 16-meteren. Men han lurer på om han må endre strategi for å få idømt straffespark av elitedommerne.

- For meg har det aldri vært et tema å filme eller rope til meg et straffespark. Det går ikke an å legge seg ned og hyle som en stukken gris når man blir felt, sier Ole Martin Årst til Dagbladet.

Han snakker om situasjonen der han blir sparket ned av VIF-forsvarer David Brocken. Dagbladet har studert bildet der det ser ut til at Årst er først på ballen, men at spissen så blir sparket ned.

For Tromsøs trener Per-Mathias Høgmo er ikke det noe nyhet.

-  I tvil

-  Det er en soleklar straffe. Det skal blåses der, sier Høgmo.

Årst selv lander på knærne, men reiser seg resolutt opp igjen.

-  Jeg er ikke typen som legger meg ned. Jeg vil ikke overspille heller. Det kommer aldri på tale, sier Ole Martin Årst.

Men nå er han i tvil om det lønner seg å være ærlig i lengden.

Mot Lillestrøm

-  I denne situasjonen straffer det seg å være ærlig, sier Årst med hevet røst.

Også i bortekampen mot Lillestrøm på Åråsen ble han snytt for straffe. Den gangen prøvde 30-åringen å holde seg på beina i den saftige duellen med LSK-stopper Pål Steffen Andersen. Men dommer Terje Hauge unnlot å peke på krittmerket.

Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo er ikke i tvil:

-   Ole Martin blir straffet fordi han prøver å holde seg på beina. Må man falle for å få straffe?

Årst selv er oppgitt over at fair play ikke lønner seg i Tippeligaen.

-  Det er nok av spillere som filmer til seg straffer, eller er med på å hjelpe dommeren til å ta en avgjørelse. Det er en ukultur blant norske spillere. Men når dommeren ikke ser situasjonene slik han burde, er han ikke med på å fjerne denne ukulturen, sier Årst.

På mandag ble han mindre imponert over prestasjonene til pipeblåser Skjerven.

-  Den situasjonen der kan settes opp på en konto for dårlig spillerforståelse hos dommeren.

-  Arroganse

Årst, som har spilt 6 år i den belgiske serien, mener at de norske dommerne bør ta seg selv i nakken. Forholdene i Belgia og Norge er nemlig totalt forskjellige.

-  I Norge er det en viss type arroganse blant dommerne. Det er så vanskelig å kommunisere med dem slik man kan i Belgia. Den eneste dommeren som er flink på dette, er Tom Henning Øvrebø. Han har alltid et smil om munnen og innser sine egne feil, sier Årst.

Tromsø-spilleren fikk også med seg et gult kort hjem i bagasjen fra Ullevaal-gresset. Nå må han stå over helgas viktige hjemmekamp mot Brann.

-  Kortet fikk jeg i forbindelse med at Vålerenga fikk straffe. Jeg ble veldig frustrert, og kom med noen nordnorske gloser. Men de var ikke rettet mot dommeren, sier Ole Martin Årst.

STO PÅ VIDERE: 24 minutter ut i kampen mot Vålerenga ble Ole Martin Årst sparket ned av Vålerengas forsvarer David Brocken. Årst landet på knærne, men reiste seg opp og løp videre. Dommer Tommy Skjerven unnlot å dømme straffe.